Principală  —  IMPORTANTE   —   „Cerem bani pentru grupele cu…

„Cerem bani pentru grupele cu program prelungit”. Mai mulți părinți și consilieri municipali au organizat un protest la Primăria Chișinău. Reacția autorităților municipale

Sursa foto: unpaspentru.md

Mai mulți consilieri municipali din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și părinți au organizat joi, 4 ianuarie, un flashmob în fața Primăriei Municipiului Chișinău, cerând edilului capitalei, Ion Ceban, „să asigure finanțarea necesară pentru a proteja educația și viitorul a circa 40 000 de copii”.

Zinaida Popa, președinta PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), a criticat decizia autorităților municipale de a lichida grupele cu program prelungit în clasele primare din Chișinău. Potrivit ei, „prin aceste acțiuni, primarul Ion Ceban diminuează reușita școlară a copiilor”.

„(…) Astăzi, consilierii fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău sunt solidari cu părinții care vor fi nevoiți de săptămâna viitoare să-și lase singuri copiii acasă. Asta din cauza dorinței lui Ion Ceban de a lichida grupele cu program prelungit. Asta înseamnă insecuritate pentru copiii noștri, și anume, a circa 40 de mii de copii care au fost înscriși în anul școlar 2023-2024 în clasele primare.

Aceste acțiuni ale lui Ion Ceban înseamnă diminuarea reușitei școlare la copii, asta înseamnă lipsă de securitate a copiilor noștri, asta înseamnă zero oportunități de angajare și de a pleca mamele la serviciu. Bugetul municipal a fost suplinit cu circa 4 miliarde de lei din partea bugetului național, cu 100 milioane de lei mai mult decât anul trecut. Dacă anul trecut s-au identificat bani pentru grupele cu program prelungit, astăzi avem și mai multe oportunități pentru acest lucru.

Noi considerăm că astăzi primarul general, dat fiind faptul că timp de patru ani a acreditat și împrumutat orașul, trebuie să plătească nota de plată. El nu poate să taie din dobânzi, de aceea el taie din banii sau din ajutoarele grupurilor de cetățeni care au cea mai mare nevoie. Și aici vorbim de părinți care au nevoie să meargă la serviciu și au nevoie de acest sprijin din partea municipalității, taie din buzunarul și din salariile asistenților personali, dar și din toate grupurile vulnerabile a cetățenilor municipiului Chișinău. Noi vom cere alocarea banilor pentru ca să finalizeze acest an de studii. Bani sunt… Suntem în 2024 fără un buget aprobat. Suntem în luna ianuarie și noi nu avem astăzi niciun buget. Noi nu cunoaștem care sunt cheltuielile (…)”, a declarat Zinaida Popa.

Mai mulți părinți s-au arătat indignați de decizia autorităților municipale.

„Astăzi asistăm la cel mai josnic lucru pe care l-am văzut în viața mea. Noi asistăm la cum se face politica pe seama copiilor (…). Eu sunt tatăl a doi copii și sunt foarte indignat (…). Am să continui să vă numesc incompetentul de la Primărie Ion Ceban până o să începeți să vă apucați de treabă și să puneți oamenii pe loc primar, copiii mai ales, dar nu resursa dumneavoastră politică (…). Bani de concerte în Milano ați avut, bani pentru copii nu aveți. Sunt foarte indignat (…)”, a declarat un părinte în timpul acțiunii de protest.

„Sunt consilieră municipală și mamă a trei copii. Am o fetiță în clasa I. Domnule Ceban, ce fac eu cu copilul de clasa I-a după ore? Îl aduc la Primărie? Vin aici cu dvs. împreună să muncim cu copiii lângă noi. Dacă ați găsit bani pentru luminițe, pentru concerte scumpe, pentru artiști scumpi, vă rugăm frumos nu tăiați din alimentația copiilor și din educația lor. Ei sunt viitor (…)”, a declarat Galina Comendant.

Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău dau vina pe Guvern că ar fi redus alocațiile pentru domeniul educației cu 356 milioane de lei, acuzând că se creează „o presiune enormă pe bugetul municipiului Chișinău”.

„Având în vedere atitudinea nefavorabilă a autorităților publice centrale în ceea ce privește alocarea surselor financiare din bugetul public, la care capitala țării contribuie cu 23 de miliarde de lei și înapoi primește doar 2.8 miliarde de lei se creează intenționat o presiune enormă pe bugetul municipiului Chișinău (…). În ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal Chișinău depășește suma de 1,3 miliarde de lei, lucru care se întâmplă ca urmare a diverselor decizii privind delegarea de competențe financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare Primăriei Chișinău, necesare pentru acoperirea costului acestui exercițiu de competență delegată, dar și a cheltuielilor suportate de municipalitate, în lipsa posibilității de rambursare sau acoperire a acestora”, se spune într-un comunicat al Primăriei.

Aceștia susțin că clasele cu program prelungit rămân a fi funcționale.

„(…) Deputatul Gaik Vartanean va înregistra săptămâna viitoare în Parlament un proiect de lege pentru alocarea surselor financiare pentru funcționarea grupelor cu regim prelungit, pentru instituțiile educaționale din toată țara, inclusiv municipiul Chișinău (…). Menționăm că Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău a creat grupul de lucru care la rândul său urmează să elaboreze un nou mecanism de funcționare a grupelor cu program prelungit, dar și a altor activități educaționale post program școlar în baza actelor normative în vigoare”, se mai spune în comunicat.

Pe 3 ianuarie 2024, șeful Direcției educație, Andrei Pavaloi, a semnat și expediat instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău un ordin cu privire la suspendarea activității grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău, notează Radio Europa Liberă Moldova.

„Noi am sistat finanțarea grupelor din bugetul municipal, dar o altă formă de funcționare a grupelor cu regim prelungit va putea exista, noi nu le interzicem. S-a întâmplat din cauza că nu avem bani în buget, dar ele pot exista, fiindcă avem mai multe acte normative care permit acest lucru”, a spus Europei Libere șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

Potrivit lui, direcția lucrează acum asupra unui nou mecanism de funcționare a unor activități după orele de școală. În același timp, Pavaloi a infirmat pentru sursa cittaă că alimentația elevilor din clasele primare va fi sistată sau achitată în totalitate de părinți: „Alimentația, cum a fost înainte de vacanța copiilor, așa va fi și după vacanță, în toate instituțiile de învățământ”.