Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   INTERVIU/ S-ar putea implica NATO…

INTERVIU S-ar putea implica NATO într-un conflict militar? Mircea Geoană: „În 1949 erau 12 aliați, acum sunt 32, poate că Putin nu a avut chiar acest scenariu”

Sursa: nato.int

„NATO nu-și încalcă principiile”. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu s-ar implica într-un conflict militar, dacă Alianța nu ar fi atacată. Este răspunsul secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană oferit ZdG, în cadrul unui interviu, fiind întrebat „în ce condiții NATO ar putea să-și încalce principiile și s-ar implica într-un conflict armat”.

Conform secretarului general adjunct, NATO „rămâne o alianță defensivă”, iar sprijinul pentru Ucraina „va continua”.

„Avem, în primul rând, un Tratat de la Washington, care este expus în original aici în sediul NATO din Bruxelles, pentru prima oară. Avem 75 de ani, iar NATO este și rămâne o alianță defensivă. Suntem pentru a ne proteja teritoriul și populațiile, de aceea NATO rămâne fidelă acestui deziderat. În 1949 erau 12 aliați, acum sunt 32, și poate că Putin nu a avut chiar acest scenariu atunci când a atacat Ucraina. Două țări neutre, Suedia de secole, iar Finlanda de multe decenii, au decis să vină către noi.

Înțeleg întrebarea. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua, pentru că este un sprijin care se bazează pe principiile și textul Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU). Atunci când un stat suveran este atacat de către un al stat, are tot dreptul să primească din partea altor state suverane, în cazul de față statele NATO și partenerii noștri, sprijin pentru a-și apăra independența și suveranitatea. Ce facem noi, atunci când sprijinim Ucraina, nu este altceva decât să respectăm dreptul internațional și inclusiv principiile NATO.

Tratatul de la Washington este o bijuterie juridică și politică. Este foarte succint și foarte clar, iar atunci când spunem că principala noastră datorie este să ne apărăm teritoriul și aliații, asta facem și vom continua să facem acest lucru.

În cazul R. Moldova, un partner de 30 de ani al NATO și un partener comun al NATO și UE, multă lume uită de faptul că lucrăm foarte intim cu Uniunea Europeană în a sprijini, conform nevoilor Chișinăului relațiile cu aceasta. Cu cât Ucraina vine mai repede către NATO și Uniunea Europeană, cu cât flancul estic se întărește mai mult, cu atât șansele care R. Moldova să aibă un risc de securitate militară scad și șansele de integrare europeană ale R. Moldova cresc. De aceea este foarte important ca NATO să-și facă datoria pe propriul teritoriu și să sprijine Ucraina în continuare”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebat despre ajutorul pe care îl oferă Alianța Republicii Moldova pentru securitate antiaeriană, sau cel puțin pentru monitorizare spațiului aerian, în contextul fragmentelor de drone și rachete rusești care au căzut în ultimii doi ani pe teritoriul R. Moldova, Geoană a declarat că „deși NATO nu protejează în mod direct spațiul aerian al R. Moldova, indirect, contribuie la o vigilență sporită”.

„Monitorizare spațiului euroatlantic este o chestiune pe care NATO o face cu vigilență în fiecare secundă. Ceea ce R. Moldova face cred că este un lucru foarte bun – a solicita în plan bilateral, cu diverse state membre UE sau aliați NATO, sprijin pentru sistem de apărare antirachetă propriu. Este normal să faci așa ceva. Nu poți să stai indiferent atunci când cad drone pe teritoriul tău. Și chiar dacă NATO în mod direct nu intervine, faptul că protejează spațiul aerian al României este un lucru foarte bun și pentru R. Moldova (…)”, a declarat oficialul.

Acesta a menționat că acordul din R. Moldova și Franța, semnat recent la Paris, pentru cooperare în domeniul apărării, și relația cu alte state membre NATO ajută R. Moldova „să dobândească capabilități proprii, care să-i asigure suveranitate spațiului aerian și capacitatea de a se proteja”.

Miniștrii de externe ai statelor membre a NATO s-au întâlnit, în perioada 3-4 aprilie, la Bruxelles pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO și pentru a se pregăti pentru summitul de la Washington din iulie. „Ucraina va deveni membră a NATO. Este o chestiune de „când”, nu de „dacă””, a spus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg miercuri, 3 aprilie, la începutul reuniunii.