Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ar putea interveni militar România,…

Ar putea interveni militar România, stat membru al NATO, dacă R. Moldova ar fi atacată de Federația Rusă? Răspunsul lui Mircea Geoană pentru ZdG

Sursa: Captură de ecran

Inițiativa legislativă a României care ar permite dispunerea „măsurilor necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național” a fost comentată de secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) Mircea Geoană.

Întrebat de ZdG, în cadrul unui interviu, dacă proiectul legii apărării naționale a României ar permite statului vecin, care este membru al Alianței, să intervină militar în R. Moldova, în cazul unui atac al Federației Ruse, având în vedere că mulți cetățeni moldoveni dețin și cetățenia României, Mircea Geoană a declarat că „ceea ce decide în plan național un stat aliat – este decizia lui”.

„Ce legiferează parlamentele naționale din țările membre este problema suverană a acelor parlamente. Când este vorba despre NATO, evident că se aplică regulile de la NATO. Deci ceea ce va aproba, sau nu, Parlamentul României, este decizia suverană a Parlamentului. Acest subiect a fost evocat și în alte contexte, trebuie să spunem foarte clar că ceea ce decide în plan național un stat aliat – este decizia lui. Nu înseamnă că automat întreaga Alianță intră în logica respectivă.

Logica NATO este foarte clară – alianță defensivă, ne apărăm teritoriul și populațiile și încercăm să sprijinim partenerii cât de mult putem, în deplin respect cu dreptul internațional, în cazul R. Moldova – neutralitatea constituțională pe care R. Moldova o are în textul său fundamental”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului R. Moldova, Daniel Vodă, a spus că „autoritățile de la Chișinău, Guvernul, vor urmări această inițiativă, care înțelegem că este în fază de proiect la această etapă, deci urmează pe interior consultări, discuții, iar noi le vom urmări”.

Presa de la București a relatat marți, 2 aprilie, că România își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din R. Moldova și Ucraina. Proiectul legii apărării naționale dă în premieră puteri președintelui pentru românii „aflați în pericol în afara teritoriului național”, a scris g4media.ro.

Proiectul legii apărării naționale a României, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale de la București (MApN), introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Legile existente nu prevăd această posibilitate. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care R. Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.

Ce prevede exact proiectul legii apărării naționale:

Articolul 4, alineatul 4:

„Preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii”.

Mecanismul propus de MApN pune această decizie în atribuțiile președintelui țării, la propunerea primului ministru.

De asemenea, proiectul de lege prevede că Parlamentul aprobă angajarea forțelor militare în afara teritoriului României.

Articolul 4, alineatul 3:

Parlamentul aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

România nu are în acest moment nici un instrument legal prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din R. Moldova sau din Ucraina în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse.

Oficialii din R. Moldova au avertizat constant că Federația Rusă duce un război hibrid împotriva țării.