Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al NATO, despre…

Secretarul general al NATO, despre aderarea Ucrainei la Alianță: „Ucraina va deveni membră”

Sursa: ZdG

„Ucraina va deveni membră a NATO. Este o chestiune de „când”, nu de „dacă””. Declarația a fost făcută de secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) Jens Stoltenberg miercuri, 3 aprilie, la începutul reuniunii miniștrilor de externe din cadrul NATO, care adună oficialii la Bruxelles pentru două zile.

Potrivit secretarului general al NATO, Ucraina are „nevoi urgente”,iar orice întârziere în furnizarea de sprijin are consecințe pe câmpul de luptă, „chiar în acest moment”.

Astfel, Jens Stoltenberg a afirmat că țările aliate „trebuie să schimbe dinamica sprijinului.

„Trebuie să asigurăm acordarea unei asistențe de securitate fiabile și previzibile Ucrainei pe termen lung. Astfel încât să ne bazăm mai puțin pe contribuțiile voluntare și mai mult pe angajamentele NATO. Mai puțin pe oferte pe termen scurt și mai mult pe promisiuni pe mai mulți ani.

Prin urmare, miniștrii vor discuta despre modul în care NATO și-ar putea asuma mai multe responsabilități în ceea ce privește coordonarea dotărilor militare și a instruirii pentru Ucraina, ancorând acest lucru într-un cadru NATO robust.

Vom discuta, de asemenea, despre un angajament financiar multianual pentru a ne menține sprijinul.
Această reuniune ministerială va pregăti terenul pentru obținerea unui consens asupra acestor chestiuni, pe măsură ce ne pregătim pentru reuniunea la nivel înalt de la Washington”, a declarat oficialul.

Acesta a mai spus că „Moscova trebuie să înțeleagă că nu-și poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă și că nu poate aștepta”.

Întrebat despre pachetul de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina, despre care a scris presa anterior că este discutat acum, Stoltenberg a evitat să confirme informația.

Joi la Bruxelles va avea loc și o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.

Miniștrii de externe se vor reuni astăzi și mâine pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO și pentru a se pregăti pentru summitul de la Washington din iulie.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pe cinci ani pentru Ucraina, care ar conferi alianței occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului, au declarat marți cinci diplomați pentru agenția Reuters.

NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, un pas menit să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații.

Până în prezent, NATO ca organizație s-a limitat la ajutoare neletale pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanșa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Majoritatea membrilor săi furnizează arme Ucrainei pe bază bilaterală.