Încă o vizită a lui Dodon în Rusia și niciuna în România sau Ucraina

Președintele Igor Dodon a mai întreprins o vizită  de lucru la Moscova, astăzi, 12 noiembrie, unde a avut o întrevedere cu antreprenorul Andrei Nazarov, indică acesta într-un mesaj pe contul său de Facebook. Deși la 23 decembrie, Igor Dodon împlinește un an de la investirea sa în funcția de șef al statului, nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu a explicat dacă urmează să se întâlnească cu omologii singurelor state vecine ale R. Moldova, România şi Ucraina.

În drumul de întoarcere, de la Erevan la Chișinău, am hotărât să fac o escală la Moscova pentru câteva întrevederi și pentru a participa la evenimente pe care le consider importante pentru Moldova. Prima întrevedere am avut-o cu copreședintele mișcării „Delovaia Rossia”, binecunoscutul antreprenor, Andrei Nazarov. În cadrul dialogului, am discutat modul în care sunt realizate înțelegerile privind investițiile mediului de afaceri din Rusia în economia Moldovei, înțelegeri la care s-a ajuns în timpul vizitei delegației „Delovaia Rossia” în țara noastră, în vara acestui an”, a comentat Dodon.

Șeful statului susține că în cadrul întrevederii cu Nazarov au discutat despre organizarea la Chișinău a unui forum al oamenilor de afaceri din Rusia și Republica Moldova. Forumul ar urma să aibă loc la Chișinău în luna mai a anului viitor.

Ziarul de Gardă a scris că până în prezent, Igor Dodon a avut 6 întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima vizită la Moscova a avut loc la 17 ianuarie 2017. După cum a menţionat însuşi Igor Dodon, „este prima vizită oficială după alegerea mea şi prima vizită oficială a preşedintelui Moldovei din anul 2008”. La exact două luni distanţă aceştia se întâlnesc din nou, pe 17 martie. Următoarele întâlniri au avut loc în ritm şi mai alert: la mai puţin de o lună, la 14 aprilie, cei doi s-au întâlnit la Bişkek, Kîrgîzstan, apoi peste alte 3 săptămâni – la 9 mai, în Piaţa Roşie de la Moscova, şi în mai puţin de o lună, la 2 iunie, în cadrul Formului Economic din Sankt Petersburg. Pe parcursul verii, Dodon nu s-a văzut cu Putin, dar la 10 octombrie s-a reîntâlnit cu preşedintele Rusiei la Soci, în cadrul şedinţei Consiliului Şefilor de State ale CSI. De asemenea, în acest răstimp, Igor Dodon a avut o întâlnire cu şeful Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi două întâlniri cu Dmitri Rogozin, vicepremierul Federaţiei Ruse.

Chiar dacă România este ţara care oferă un sprijin financiar substanţial, sub formă de granturi şi finanţări pentru repararea grădiniţelor, spitalelor, pentru alte proiecte în educaţie şi sănătate de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent de etnie sau viziune politică, Igor Dodon a reuşit doar o întrevedere cu ambasadorul României, în satul său de baştină, Sadova, unde ambasadorul Daniel Ioniţă a participat la inaugurarea grădiniţei reparate din fondurile statului vecin.

Igor Dodon nu a avut, de asemenea, nicio întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, sau cu premierul de la Kiev, Vladimir Hroisman, care recent a întreprins o vizită la Chişinău. Nu există date despre vreo întâlnire a preşedintelui Dodon cu ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatîşin. Mai mult ca atât, Dodon şi-a permis declaraţii acuzatoare la adresa ambelor state, ceea ce a scandalizat opinia publică şi a dus la răcirea relaţiilor cu ambele state vecine.

Deși nu a avut întrevederi oficiale nici cu liderii statelor UE, Igor Dodon și-a permis pe parcursul acestui an câteva vacanțe în statele Uniunii Europene, inclusiv în Grecia și Italia.

Vedeți și:

Geografia lui Igor Dodon: Izolați lângă Putin

Vacanțele președintelui

Cine a mers cu Dodon pe Muntele Sfânt


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Ilarie

    Din cate se stie PSRM este perceput ca un partid (1) fascistoid si (2) pro – rus in UE si prin lume in general iar promotorii si capeteniile mai ales. Este inca o engima cum membrii lui in special cei din “frunte” (Dodon fiind unul din ei) nu sunt inca non-grata prin UE/ si in lume in general (deci indezirabili). Cum poate un fascist sa fie primit in UE (deci si la Bucuresti) dar si in Ucraina care are o problema majora mai ales cu cea de-a 2 parte a PSRM daca nu chiar si cu prima parte tinand cont de orientarea pro-europeana a RM: (1) fascist si (2) pro-rus. Din cate se aude UE probabil va conditiona urmatoarele ajutoare de o curatenie ideologica prin RM iar fascistii (deci si cei din psrm) vor trebui sa fie declarati ilegali cred si chiar arestati unii daca se mai vrea$ statul RM (tinand cont ca se supravietusiest in special pe mila europeana prin RM). Va fi bine cred pentru societatea foarte diviziata (intentionat de psrm ca sa creeze ura) a RM dar si pentru regiune ma gandesc (pentru pastrarea pacii si mai alesa a celei sociale) Cu fascistii istoria a demonstrat ca nu este de negoiciat decat prin bagarea pumnului in gura de catre autoritati inainte sa fie prea tarziu. cerceteaza declaratiile lor (psrm) in ultimii 3 ani si mai bine si va resiesi o ideologie vioienta de tip fascist, de ura interetnica, revendicari xenofobe, sovinism, homofobie, fanatism religios si actiuni in zona paramilitara (gen daramarea oridinii de drept prin tot felul de referendumuri (sau incercari de) fara noima si sens intr-un stat de drept sau care mai ales doreste atentia$ occidentului democratic) . Un asemenea personaj nu are ce cauta la Bucuresti si Kiev (si ar trebui pe niciunde in lume cred). Cred ca UE va trebui sa taie orice colaborare$ cu RM pana ce acesti fascisti, in viziunea multora, nu vor fi scosi in afara legii iar cei mai violenti arestati (mai ales aia care tot dau cu scoaterea “poporului” in strada pentru ce (?) probabil sa indemne la crima si razboi civil. Cam asta cred eu ca este comentariul la articol de altfel unul intemeiat dar ne substantiat (este evident ca nu porti colabora in UE cu fascisti pravo decat in tribunalele internationale penale gen Haga). istoria a demonstrat ca acceste miscari tip psrm duc la crima si razboi (civil/ regional) fara exceptie mai devreme sau mai tarziu. Nu va fi invitat pe niciunde nici el si nici altii ca el, nici o grija. Pesonal cred ca o va termina-o tot ca Ianukovici acu’ cativa ani la modul violent cum se manifesta in parerea multora intr-un domeniu (politica) unde calmul si inteligenta dar si diplomatia sunt critice mai ales pentru un stat ca RM cu tot felul de probleme si sarac ioc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *