Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Deputații care au încălcat…

FOTO Deputații care au încălcat legea și au purtat panglica interzisă negru-oranj

Colaj ZdG

Mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Ziarul de Gardă i-a identificat pe câțiva dintre ei și publică fotografiile acestora realizate de reporterii ZdG, de alte instituții media sau făcute publice pe rețelele de socializare.

Printre cei care au purtat panglica interzisă se numără fosta președintă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Alături de ea, a fost surprins și un alt deputat BCS, Fiodor Gagauz, la fel purtând panglica negru-oranj.

Zinaida Greceanîi, la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Sursa foto: Europa Liberă Moldova

Și fostul președinte al R. Moldova, comunistul Vladimir Voronin, în prezent deputat, a purtat panglica negru-oranj, alături de un alt fost președinte, Igor Dodon.

Întrebat de presă de ce a încălcat legea, purtând panglica interzisă, Vladimir Voronin a spus că gestul său ar fi „un exemplu de maturitate politică, în pofida celor care astăzi au ocupat vremelnic fotoliile în președinție și în Parlament, și își bat joc de popor și de victoria care a fost dobândită cu atâta trudă”. Referitor dacă va achita sau nu amenda, Voronin a spus că „asta e altă treabă”.

Vladimir Voronin și Igor Dodon, la manifestațiile de 9 mai, purtând panglici interzise negru-oranj. Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Printre cei care au încălcat legea se mai numără și deputatul Vladimir Odnostalco, cel care a lansat mai multe falsuri și mesaje de ură împotriva refugiaților ucraineni, într-un interviu cu propagandistul rus, Vladimir Soloviov. Ulterior, procurorii au anunțat că s-au autosesizat în legătură cu declarațiile deputatului BCS.

Vladimir Odnostalco, purtând panglica negru-oranj

Și Bogdan Țîrdea și-a prins în piept panglica bicoloră. „Asta nu-i lege, dar e fărădelege”, a comentat el referitor la interdicția acesteia. El a declarat pentru Ziarul de Gardă că panglica ar reprezenta „victoria binelui asupra răului, a vieții asupra morții”. „Panglica a fost de când este ea”, a mai adăugat Țîrdea.

Bogdan Țîrdea, la manifestațiile de 9 mai

A purtat panglica bicoloră și deputatul BCS, Constantin Starîș, care a fost surprins alături de Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, actual deputat, Vladimir Voronin.

Constantin Starîș și Oleg Voronin, purtând panglici bicolore. Sursa: Europa Liberă Moldova

Și deputatul Vlad Bătrîncea s-a afișat cu panglica interzisă negru-oranj.

Vlad Bătrâncea, purtând panglica negru-oranj

A purtat panglica negru-oranj și deputatul BCS, Oleg Reidman.

Oleg Reidman, purtând panglica bicoloră. Sursa foto: Europa Liberă Moldova

Alături de fostul lider socialist Igor Dodon, de asemenea purtând panglica interzisă, a mărșăluit deputatul BCS, Petru Burduja.

Igor Dodon, purtând panglica bicoloră. În spatele lui – deputatul BCS, Petru Burduja

Tot alături de Igor Dodon, cu panglica negru-oranj prinsă în piept, a defilat un alt deputat BCS, Eduard Smirnov, decanul de vârstă al actualului Parlament.

Eduard Smirnov, alături de Igor Dodon și familia sa, la manifestațiile de 9 mai

Deputatul BCS Adrian Lebedinschi, în locul panglicii bicolore a purtat două panglici negru și oranj.

La fel a procedat și deputata Adela Răileanu, care a ales o reinterpretare a panglicii negru-oranj, păstrând culorile.

Personale care au purtat panglica negru-oranj la evenimentele organizate de „Ziua Victoriei” din Chișinău și Comrat au fost documentate de polițiști și urmează să fie sancționate.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că mai multor persoane le-au fost deja întocmite procese verbale.