Fake-uri, instigare la ură și un singur adevăr. Deputatul Odnostalco a numit războiul război, în interviu cu Soloviov – Ziarul de Gardă
 • Fake-uri, instigare la ură și un singur adevăr. Deputatul Odnostalco a numit războiul război, în interviu cu Soloviov

  Fake-uri, instigare la ură și un singur adevăr. Deputatul Odnostalco a numit războiul război, în interviu cu Soloviov
  de
  20 aprilie 2022 | 15:08

  Vladimir Odnostalco, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost invitatul principalului propagandist de la Kremlin, Vladimir Soloviov, în emisiunea acestuia „Soloviov LIVE”, din 16 aprilie 2022, în cadrul căreia a făcut mai multe afirmații denigratoare și instigatoare la ură și a promovat mai multe falsuri. 

  Totuși, socialistul a spus, involuntar, un adevăr, utilizând termenul „război” cu referire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, deși propaganda rusă de stat insistă asupra noțiunii de „operațiune militară specială”.

  „Дорусофобились”

  Soloviov și Odnostaloco au insistat, în discuția lor, pe două narațiuni. Ideea cu care își începe propagandistul rus interviul este faptul că în R. Moldova s-a accentuat „rusofobia”. De altfel, aceasta este o teză fundamentală a propagandei rusești în toată lumea, care califică orice manifestare împotriva războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei ca fiind „rusofobie”. 

  Дорусофобились” – a afirmat Soloviov în contextul deciziei autorităților R. Moldova de a interzice panglica negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, cu care se promovează agresiunea rusă din Ucraina. 

  Publicitate

  Pe de altă parte, deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, a accentuat o altă idee – că actuala putere de la Chișinău este dirijată din afară, mai exact, din Occident. 

  Moldova gândește pozitiv, însă cei aflați la puterea gândesc conform instrucțiunilor, așa cum li se dă comandă”, a comentat Odnostalco decizia autorităților de a interzice simbolurile războiului. 

  Panglica negru-oranj – „simbol al victoriei” și „Marele Război pentru Apărarea Patriei”

  O narațiune falsă promovată de cei doi este faptul că panglica negru-oranj ar fi un simbol al victoriei în cel de-al doilea Război Mondial. Această panglică, numită „a sfântului Gheorghe” este un simbol militar din perioada Imperiului Rus, care a fost interzisă în perioada Uniunii Sovietice, pe motiv că ar reprezenta țarismul. Acest simbol a fost reactivat după anii 2000, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, fiind instituit ca simbol al „Zilei Victoriei” asupra Germaniei Naziste.

  Totodată, Vladimir Odnostalco utilizează noțiunea de „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, în conformitate cu retorica sovietică. Aceasta se referă, însă, doar la perioada în care URSS a participat la cel de-al doilea Război Mondial, din iunie 1941, până în mai 1945. 

  Cetățenia românească a socialiștilor

  O altă tactică utilizată de Odnostalco este omisiunea unor fapte. El a vorbit despre faptul că președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și mai mulți judecători ai Curții Constituționale dețin și cetățenia României, susținând astfel insinuările lui Soloviov că aceștia ar acționa în interesele altui stat

  Publicitate

  Odnostalco a omis să spună, însă, că și mai mulți deputați socialiști dețin cetățenia României

  Fals: Refugiații ucraineni minori manifestă un comportament agresiv în școlile din R. Moldova

  În încercarea de a promova ideea că refugiații ucraineni ar fi prea mulți în R. Moldova și că autoritățile „alocă prea multe resurse pentru refugiații ucraineni și uită de proprii cetățeni”, deputatul socialist a instigat la ură împotriva copiilor refugiaților, despre care a afirmat că sunt „agresivi”

  Mai mult de două mii de copii (ucraineni, n.r.) învață în școli și aproape toți copiii sunt în școlile și grădinițele cu predare în limba rusă. Acolo sunt situații diferite. Eu am informații de la profesori, informații șocante. Noi nu suntem obișnuiți cu agresivitatea, copiii noștri sunt buni și nu acceptăm așa ceva”, susține Odnostalco. 

  Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu de la Ministerul Educației și Cercetării la acest subiect. 

  Noi avem informații și rapoarte în sens opus (celor a deputatului Odnostalco, n.r.), precum că au fost bine primiți, că alți elevi se bucură că-i pot ajuta pe noii colegi, le oferă și prânzuri doar ca ei (copiii ucraineni, n.r.) să se simtă bine. Chiar și din partea părinților am raportat doar cuvinte de laudă și susținere. Nu sunt fondate aceste afirmații ale domnului Odnostalco”, a declarat Viorica Pistrui, de la serviciul comunicare cu presa din cadrul MEC.

  „R. Moldova ar putea fi ruptă în bucăți”

  Odnostalco admite fără să încerce să combată ideea promovată de Soloviov, potrivit căreia „R. Moldova ar putea fi ruptă în bucăți. Adică nu e destul că există problema Transnistriei, pot apărea și alte probleme”, după cum a afirmat propagandistul de la Kremlin. 

  Totodată, deputatul socialist revine la ideea influenței din afară asupra actualei puteri de la Chișinău, afirmând că vizitele din ultima perioadă în R. Moldova ale mai multor șefi de state și de guverne europene și ale miniștrilor de externe, ar avea scopul de a „atrage R. Moldova în conflict”. 

  Niciun oficial european care a vizitat R. Moldova în contextul războiului din Ucraina nu a făcut asemenea afirmații.

  Protestele din fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău sunt organizate de „elemente sorosiste”, a mai afirmat Odnostalco. De fapt, protestele sunt de mică amploare, la care participă câțiva cetățeni, în mare parte fiind vorba despre scriitori și oameni de cultură. 

  „Rusia ar putea ajunge până în Transnistria”

  Soloviov a recurs la amenințări cu războiul față de R. Moldova, la care Odnostalco a putut spune doar că suntem o țară neutră. 

  Publicitate

  Ei (n.red.: autoritățile de la Chișinău) văd ce se întâmplă în Ucraina? Ei înțeleg că Rusia ar putea ajunge până în Transnistria? Poate apărea o cu totul altă realitate”, a întrebat propagandistul rus. 

  Deputatul socialist a remarcat doar că R. Moldova este o țară neutră conform Constituției, fără să amintească despre faptul că în regiunea transnistreană se află militari ai Federației Ruse, care încalcă această neutralitate.

  De asemenea, el afirmă că autoritățile de la Chișinău ar fi cele care încalcă neutralitatea R. Moldova, pentru că au afirmat că Rusia este stat agresor în conflictul cu Ucraina. 

  Credit polonez pentru refugiații ucraineni din R. Moldova

  Un alt fals emis de socialistul Odnostalco se referă la creditul în condiții preferențiale, de 20 de milioane de euro, promis de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, în vizita sa la Chișinău din data de 8 aprilie. 

  Deputatul BCS a spus că acest împrumut s-ar oferi în mod special pentru a susține refugiații din Ucraina care au ajuns în R. Moldova. „Adică noi trebuie să luăm credit de la polonezi pentru a-i întreține pe refugiați și apoi să returnăm acești bani”, a explicat Odnostalco. 

  De fapt, creditul preferențial urmează a fi utilizat pentru a sprijini economia R. Moldova afectată de război, precum și populația și mediul de afaceri, a declarat anterior un oficial polonez. 

  „Corabia care se îneacă, numită Europa, încearcă să ne lege mâinile cu credite”

  Un alt neadevăr spus de Vladimir Odnostalco în interviul pentru Soloviov se referă la ajutorul în valoare de aproape 700 de milioane de euro din partea donatorilor europeni, promis pentru a face față crizei refugiaților. Această sumă include ajutoare nerambursabile, sprijin bugetar și credite, potrivit Euronews. 

  El a afirmat, însă, că ar fi vorba despre un credit de la BERD de aproape 700 de milioane de euro, care i-a fost impus R. Moldova, iar Guvernul a fost „păcălit” să-l acceseze. 

  Corabia care se îneacă, numită Europa, încearcă să ne lege mâinile cu credite. Pe umerii noștri a fost pusă o piatră prea grea pentru bugetul nostru”, a comentat Odnostalco. 

  Odnostalco a utilizat noțiunea de „război”

  Prețul mare la gazele naturale furnizate de Rusia și datoria R. Moldova față de Gazprom a fost un alt subiect abordat. Odnostalco a acuzat actuala guvernare că ar refuza să întoarcă datoria de 700 de milioane de dolari și ar profita în acest sens de situația din Ucraina.

  Ei cred că războiul va anula totul. Nu, nu va anula”, a afirmat deputatul socialist, utilizând o noțiune interzisă de propaganda rusă de stat, care insistă ca războiul din Ucraina să fie numit „operațiune militară specială”. 

  Gazele scumpe reprezintă prețul plătit „pentru independență”, a mai afirmat Odnostalco, în context, la care Soloviov a ținut să precizeze că „pentru rusofobie”. 

  Avocatul Poporului: „Odnostalco incită la ură”

  Avocatul Poporului, Ceslav Panico, consideră că discursul deputatului socialist Vladimir Odnostalco incită la ură în mai multe instanțe. „Împreună cu Maia Bănărescu (Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, n.r.) și Consiliul Consultativ îndemnăm atât actorii politici, cât și alte persoane publice să respecte și să nu instige la ură”, declară Ombudsmanul Poporului. 

  Este evident că domnul Odnostalco s-a pronunțat mai mult pe partea politică și nu aș vrea să mă implic în acest aspect, însă discursul dumnealui dispersează societatea. Astfel de acțiuni și afirmații nu vin doar din partea domnului Odnostalco”, susține Ceslav Panico.

  Contactat de Ziarul de Gardă, pentru a i se oferi dreptul la replică, deputatul Vladimir Odnostalco a refuzat să comenteze. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, nu a răspuns la telefon pentru a preciza care este poziția partidului față de acest interviu. 

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 128. Comisia Europeană propune o asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de un miliard de euro

  Ziua de 1 iulie a început cu noi atacuri rusești asupra regiunilor Odesa și Nikolaev. În regiunea Odesa, rachetele rușilor au lovit un bloc de locuințe și o bază de odihnă. În urma atacului cel puțin 21 de oame…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 128. Comisia Europeană propune o asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de un miliard de euro

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler