Principală  —  Ştiri   —   (FOTO) Cine sunt sportivii moldoveni…

(FOTO) Cine sunt sportivii moldoveni care reprezintă Moldova la Rio?

La 5 august, în Brazilia a fost dat startul Jocurilor Olimpice de vară 2016. Republica Moldova este reprezentată de către 23 de sportivi. În perioada 5 – 21 august, aceștia vor evolua la atletism, haltere, caiac-canoe, judo, taekwando, lupte, natație, tir cu arcul și tenis. R. Moldova participă pentru a șasea oară consecutiv la Jocurile Olimpice. La 29 iulie a fost arborat drapelul țării, iar la eveniment au participat sportivii moldoveni, conducătorii și antrenorii Federației naționale, Larisa Popova și Cristina Vasilianov, secretar general al Comitetului Național Olimpic și Sportiv. Luptătorul Nicolae Ceban a fost portdrapelul la inaugurare.

Programul evoluției sportivilor”

Conform paginii web a Comitetului Olimpic Național , atleta ce a spart gheața la Jocurile Olimpice este Alexandra Mîrca la proba de tir cu arcul. Moldoveanca a reușit să se califice la turneu din Antalya, Turcia, a și evoluat.

Înotătorii moldoveni Alexei Sancov și Tatiana Chișca vor evolua pe 7 august. Alexei Sancov va concura la proba de 200 metri datorită medaliei de bronz ce a obținut-o la turneul internațional de la Praga. Iar Tatiana Chișca va participa la proba de 100 metri.

Radu Albot ne va reprezenta în premieră țara la Jocurile Olimpice, pentru prima dată în istorie, la proba tenis de câmp. Acesta se va duela în data de 7 august cu sportivul rus Teimuraz Gabașvili.

9 august va fi o zi decisivă pentru Valeriu Duminică și Sergiu Cechir. Judocanul Valeriu Duminică va participa la categoria de 81 kg. În schimb, harterofilul Sergiu Cechir va concura în categoria de 69 kilograme.

Cu o zi mai târziu va intra în concurs un alt halterofil, Alexandru Șpac în categoria de 77 kg.

Sperăm ca ziua de 12 august să le poarte noroc atletelor Zalina Marghiev și Marina Nichişenco. Surorile sunt specializate pe proba de aruncare a ciocanului. Iar Dimitriana Surdu în cea de aruncarea discului. Tot în această zi va urca pe scenă și halterofila Natalia Prișcepa.

Lilia Fisikovici va evolua pe 14 august în cursa feminină de alergare datorită clasării sale pe locul doi la Maratonul din Varșovia.

15 august va fi o zi încărcată pentru sportivii moldoveni. Natalia Stratulat va concura la proba aruncarea ciocanului, Vladimir Letnicov la triplusalt, iar Serghei Tarnovschi la caiac-canoe.

Peste o zi va evolua Serghei Marghiev la aruncare ciocanului.

Luptătoarea ce va debuta la Rio va fi Mariana Cherdivară-Eşanu. Pe 17 august aceasta va participa la categoria de 58 kilograme.

Ivan Emilianov se va prezenta pe 18 august la concursul masculin de aruncare a greutăţii.

Cel de-al doilea luptător ce va evolua la Rio este Evgheni Nedealco. Acesta se va lupta pentru marele premiu pe 19 august după ce a participat la turneul de calificare din Mongolia. Fraţii Serghei şi Oleg Tarnovschi, de origine ucraineană, vor concura la proba de canoe dublu în aceeași zi.

Iar pe 20 britanicul Aaron Cook va participa în concursul de taekwondo la categoria de 81 kilograme.

Ultima zi a Jocurilor Olimpice vor avea drept participanți pe luptătorul Nicolae Ceban (categoria 97 kg) și pe maratonistul Roman Prodius care a fost primul sportiv moldovean calificat la JO.

Valeria Tataru