Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Eliberarea pașapoartelor rusești în zona…

Eliberarea pașapoartelor rusești în zona Donbas „frânează”. Concluziile Institutului de Informații din Donețk

Eliberarea pașapoartelor rusești locuitorilor din zonele necontrolate din Donbas este mult mai lentă decât au sperat reprezentanții autorităților rusești. Acest lucru este menționat în publicația Institutului de Informații din Donetsk (IID) „Eliberarea pașapoartelor în Donbas: concluzii preliminare”.

Analizând informațiile cu privire la numărul stabil al populației care locuiește în zonele din Donbas, controlate de Rusia și numărul pașapoartelor rusești eliberate, publicate de grupările pro-rusești din așa-zisa Republică Populară din Donețk (RPD) și Republica Populară din Lugansk (RPL), grupul analitic al IID a ajuns la concluzia că un număr nu mai mare de 7% din cetățeni ucraineni din aceste teritorii au primit pașapoarte.

De asemenea, în ciuda acțiunilor autorităților rusești de a simplifica acordarea cetățeniei acestui grup de cetățeni ai Ucrainei, rata de eliberare a pașapoartelor este redusă. Dacă în 2019 au primit pașapoarte aproximativ 200 de mii de persoane, atunci potrivit informațiilor din august 2020, numărul lor a crescut doar cu 54 de mii. Și asta în timp ce reprezentanții autorităților ruse au anunțat intenția de a emite 600-800 de mii de pașapoarte rusești pentru locuitorii din Donbas până la sfârșitul anului 2020.

„Posibil, numărul doritorilor de a obține pașaportul Federației Ruse scade din diferite motive. Mai mulți oameni au primit pașapoarte din RPD (mai mult de 550 000) și RPL (aproximativ 500 000). Acest număr reprezintă aproximativ 29% din populația permanentă (conform ORDLO)”, se spune în publicația IID. Autorii raportului consideră că această cifră este relativ mică, dacă se ia în considerare faptul că oamenii care nu doresc să primească pașaportul local și pașaportul Federației Ruse trezesc suspiciuni din partea administrațiilor locale și se confruntă cu unele dificultăți în viața de zi cu zi.

Îngrijorarea autorilor raportului ține de faptul că, acum, din cauza pandemiei și problemelor legate de activitatea punctelor de trecere, cetățenii ucraineni din Donețk și Lugansk nu pot obține certificatul de naștere ucrainean pentru copiii lor. Acest lucru poate complica în viitor procesul de obținere a pașapoartelor de tip ucrainean.

În raport se mai spune că autoritățile ucrainene ar trebui să consolideze campania de informare pentru a încuraja oamenii să obțină documente ucrainene și de a simplifica procedura de eliberare a acestora. Acest lucru va asigura locuitorilor din teritoriul necontrolat accesul la serviciile publice ucrainene și va simplifica procesul de reintegrare a acestor zone sub controlul ucrainean.

Sursa: Novosti Donbassa