Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum a ajuns rețeaua de…

Cum a ajuns rețeaua de magazine Duty-Free de la Ilan Șor, la un bancher rus din Israel

Rețeaua de magazine duty-free, controlată de Ilan Șor, a fost printre primele active asupra cărora oamenii legii au pus sechestru în iunie 2019, imediat după fuga din țară a fostului primar de Orhei. Însă interdicția a durat doar jumătate de an. După ce a fost ridicată, proprietarii în acte ai rețelei de duty-free-uri au migrat de câteva ori, de la afaceriști locali, la ciprioți, germani şi evrei. În cele din urmă, afacere duty-free a fost preluată de proprietarul unei bănci rusești domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri, scrie RISE Moldova.

RISE Moldova a reconstituit traseul schimbărilor de proprietari la una dintre principalele afaceri ale lui Ilan Șor și prezintă momentele-cheie din istoria afacerii.

TRANSFERUL LA DFM
Firma DFM a fost fondată la finele anului 2015 de Dufremol şi, timp de doi ani şi ceva, nu a demonstrat o activitate economică. Situația s-a schimbat după transferul controlului asupra rețelei de magazine duty-free.

În primele zile din ianuarie 2019, cu nici două luni înainte de parlamentarele din 24 februarie, Dufremol se retrage din capitalul social al DFM, iar unic asociat devine Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor. Ea va fi asociată şi administratoare a DFM doar până în iunie 2019, când vinde firma unui triumvirat: Alexandru Vîlcu (30%), Victor Iakovlev (30%) şi Andriy Minayev (40%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al noii achiziţii.

Două contracte, cu Vîlcu și Iakovlev, Ilona Șor le-a semnat personal. Era vineri, 14 iunie 2019, ziua în care puterea la Chişinău a trecut de la Vladimir Plahotniuc şi Partidul Democrat la coaliţia dintre Partidul Socialiștilor şi Blocul ACUM, eveniment în urma căruia Ilan Șor „a traversat în mod ilegal frontiera de stat”, după cum aveau să anunțe ulterior procurorii. Astfel, ultimul contract, cu Minayev, va fi semnat luni, 17 iunie 2019, dar nu de Ilona Șor, ci de Nina Guranda, care a reprezentat-o în tranzacția respectivă.

NOI TRANZACŢII DE PROPRIETATE
Schimbările din structura de proprietate a DFM au continuat şi în următorii ani. Astfel, compania din Cipru a fost unic asociat până în vara anului trecut, când DFM a revenit în proprietatea lui Andriy Minayev, care, din iunie 2019, este şi administrator al reţelei de magazine duty-free.

Minayev a redevenit proprietar după desfacerea contractului de vânzare-cumpărare din 24 decembrie 2019, pe motiv că Hamstelia Limited nu i-a transferat 635 de mii de euro, adică contravaloarea pachetului de 100% din capitalul social al DFM.

Decembrie 2021. Arie Geler, cetăţean al Israelului, cumpără 90% din capitalul DFM, la un preţ de un milion de euro, bani care au ajuns într-un cont deschis de Minayev la o bancă din Republica Moldova. Transferul a fost făcut din Federația Rusă, de pe un cont pe care Geler îl deține la Sinko-Bank, instituție financiară pe care tot el o controlează, după cum reiese din deciziile instanţelor de judecată. 

În tranzacție, Geler a fost reprezentat de un oarecare Igor Shmoish. O persoană cu același nume și aceeași dată de naștere a fost atașat al poliției și a Ministerului Securității Publice din Israel pentru statele membre CSI și Țările Baltice, iar în perioada 2016-2020, a avut cel puțin trei vizite oficiale în Republica Moldova, în cadrul cărora s-a întâlnit cu șefii Inspectoratului General al Poliției.

Detalii despre cine este Arie Geler, precum și despre tranzacția de preluare a DFM, citiți în investigația RISE Moldova.