Principală  —  Ştiri   —   DOC/ Licitația privind închirierea spațiilor…

DOC Licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport, în vizorul CNA? Mai multe persoane din cadrul întreprinderii au fost audiate, dar CNA neagă că are în gestiune procese sau cauze penale care vizează procesul

Mai multe persoane care activează în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și care au avut tangențe cu organizarea licitației privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport au fost audiate în ultimele săptămâni de către angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), susțin surse ale ZdG.

Totuși, într-un răspuns oficial remis în adresa redacției, CNA neagă că ar gestiona procese sau cauze penale în legătură cu organizarea licitației cu privire la selectarea locatarului pentru spațiile comerciale ale ÎS Aeroportul Internațional Chișinău.

Agenția Proprietăți Publice (APP) și AIC au anunțat luni, 19 februarie, că s-a încheiat etapa de înregistrare la licitația cu strigare în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale ale AIC, iar din cauza că au participat doar două companii– Lagardere și Le Bridge, licitația a fost anulată. Directorul APP, Roman Cojuhari, a spus că prima licitație nu a asigurat o „concurență suficientă”, iar ministrul Andrei Spînu a considerat că licitația „a fost sabotată”. Anterior, în spațiul public s-au adus mai multe acuzații privind fraudarea acestei licitații.

ZdG a aflat că în ultimele săptămâni mai multe persoane din cadrul întreprinderii de stat AIC au fost audiate de angajați ai CNA în legătură cu licitația de la aeroport. Ar fi fost audiată, conform surselor ZdG, inclusiv Ecaterina Ștefan, persoană care figurează în caietul de sarcini elaborat pentru licitație, drept „persoană de contact”. Contactată de ZdG, aceasta însă a evitat să vorbească la subiect.

„Care-i scopul investigării dvs.? Contactații direct pe dânșii (CNA, n.r.) pentru toate detaliile. Eu nu pot să vă confim că am fost audiată, nici să vă infirm. Nu figurez în vreun dosar penal”, a declarat pentru ZdG, Ecaterina Ștefan.

În temeiul primei licitații desfășurate în cadrul AIC, CNA a audiat mai multe persoane din cadrul întreprinderii. Motivul audierii a fost invocat prin faptul desfășurării licitației cu strigare din cadrul AIC. Invitația a fost telefonică. M-am prezentat la centru unde am răspuns la mai multe întrebări cum ar fi: Cine a elaborat caietul de sarcini? Cine a făcut parte din comisia de licitație? De ce caietul de sarcini a fost publicat înainte ca să fie întrunită comisia de licitație? Care din variante de caiet de sarcini a fost aprobat de consiliu de administrație?”, ne-a anunțat un angajat de la AIC.

ZdG a expediat o solicitare de informație către CNA cu scopul de afla dacă instituția are deschis un proces sau un dosar penal cu privire la licitația pentru închirierea spațiilor comerciale la AIC.

„Centrul a examinat solicitarea de informație cu privire la licitația pentru spațiile comerciale ale ÎS Aeroportul Internațional Chișinău și vă comunică următoarele. Actualmente, în gestiunea Centrului nu se află procese/cauze penale sau persoane recunoscute ca bănuite în legătură cu organizarea licitației cu privire la selectarea locatarului pentru spațiile comerciale ale ÎS Aeroportul Internațional Chișinău”, se arată în răspunsul CNA.

Licitația privind darea în arendă a spațiilor comerciale ale AIC a fost ținta mai multor acuzații, la scurt timp după ce ea a fost lansată. Ulterior, la 31 ianuarie 2024, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condusă de primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că a depus o sesizare la CNA, semnalând „încălcări grave în procesul de organizare” a licitației pentru selectarea operatorului economic care va închiria spațiile din AIC pentru prestarea serviciilor de alimentație publică și Travel Retail. „Aceste încălcări ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea și transparența procesului de licitație și ridică suspiciuni de corupție”.

La 4 martie curent, reprezentanții aeroportului au publicat un nou caiet de sarcini. Modificările efectuate la caietul de sarcini includ creșterea unităților de la 10 la 11, dar suprafața totală a lotului a scăzut de la 5 153,5 metri pătrați, la 5 151,8 metri pătrați. Conform primului caiet de sarcini publicat, prețul lunar al unui metru pătrat începea de la 200 de lei pentru spațiul cantinei și ajungea până la 1600 de lei pentru un metru pătrat în magazine. Acest preț a fost exclus din noul caiet.

Potrivit calendarului, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie, perioada de examinare a cererilor și a actelor confirmative depuse (determinarea/confirmarea eligibilității participanților) va fi 26-28 martie, iar licitația propriu-zisă va avea loc la data de 29 martie. Noul caiet de sarcini include prevederi pentru contestații, litigii și exonerarea de responsabilitate.