Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Un nou caiet de…

DOC Un nou caiet de sarcini pentru licitația de la Aeroport: schimbările operate după anularea primei licitații

Sursa foto: Chisinau International Airport

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” informează despre inițierea procesului de desfășurare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din incinta aerogării, pe un termen de 3 ani, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Astfel, reprezentanții aeroportului au publicat un nou caiet de sarcini.

Modificările efectuate la caietul de sarcini includ creșterea unităților de la 10 la 11, dar suprafața totală a lotului a scăzut de la 5 153.5 metri pătrați, la 5 151,8 metri pătrați.

Conform primului caiet de sarcini publicat, prețul lunar al unui metru pătrat începea de la 200 de lei pentru spațiul cantinei și ajungea până la 1600 de lei pentru un metru pătrat în magazine. Acest preț a fost exclus din noul caiet.

Potrivit calendarului, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie, perioada de examinare a cererilor și a actelor confirmative depuse (determinarea/confirmarea eligibilității participanților) va fi 26-28 martie, iar licitația propriu-zisă va avea loc la data de 29 martie.

Noul caiet de sarcini include prevederi pentru contestații, litigii și exonerarea de responsabilitate.

Bunurile, proprietate a statului, vor fi expuse la licitație conform prevederilor Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136/2009 și a Regulamentului cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483/2008.

Criteriile obligatorii pentru participanții la licitație au rămas aceleași:

  • are experiență de minim 7 ani în domeniul comerțului tip Travel Retail și alimentației publice în minim 10 aeroporturi din Uniunea Europeană cu trafic de minim 2.5 milioane pasageri în ultimii 3 ani;
  • a administrat în ultimii 5 ani minim 3 spații comerciale cu destinația Travel retail și 3 spații cu destinația alimentație publică în aeroporturi internaționale cu trafic minim de 2.5 milioane pasageri în ultimii 3 ani;
  • a generat o cifră de afaceri de minim 30 de milioane de euro pe an în oricare din ultimii 3 ani;
  • dovada garantării calității înalte de deservire a clienților, se accepta orice tip de dovada fie in forma scrisă sau prin platforme on-line;
  • dispune de strategii de marketing și promovare în cadrul companiei, prezentarea politicii de marketing din cadrul companiei;
  • realizarea conceptului și investiția de capital propusă, prezentarea conceptuala și business case;
  • punerea unui accent semnificativ ре prețuri și ре raportul calitate-preț. Oferirea unor prețuri avantajoase clienților pentru а stimula ratele de conversie și vânzările.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat luni,  19 februarie, un mesaj pe rețelele de socializare, declarând că prima licitație a fost sabotată.

„Am avut mai multe discuții cu Agenția Proprietății Publice referitoare la procedura de organizare a licitației și la aplicanți. Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a afirmat ministrul Infrastructurii.

ZdG a constatat că, în noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, a cărei fondator este Lagardère Travel Retail Sas. Lagardère Group este un conglomerat francez cu sediul în Paris, care deține diverse afaceri în media și, de asemenea, o participație indirectă de 15,1 % la compania aeronautică și de apărare EADS.

Întreprinderea cu Capital Străin LE BRIDGE CORPORATION LIMITED S.R.L. deține cele opt magazine duty free de la frontierele terestre ale R. Molodova. Aceasta a fost fondată în 1998, de a omul de afaceri francez Arif Franck Charles, care este și administrator al comapaniei. Arif Franck Charles a fost implicat și în schema de concesionare a tuturor gărilor și stațiilor auto din R. Moldova.

DFM SRL, una dintre companiile care gestionează în prezent magazinele din Aeroport, nu a participat la licitație.

APP și Aeroportul Chișinău au anunțat pe 18 ianuarie inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea „activelor neutilizate” din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca „Zona Sterilă” și „Zona Duty Free”.

În incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie pentru următorii 3 ani este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a „serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional”.