Principală  —  Ştiri   —   Deputații din opoziție critică modificările…

Deputații din opoziție critică modificările adoptate la legislația care reglementează angajarea străinilor la muncă în R. Moldova: „Guvernul Chicu și PSRM adoptă legi care vor lovi în cetățenii acestei țări”

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind regimul străinilor în Republica Moldova și a unor articole din Codul contravențional al R. Moldova, aprobat vineri în prima lectură, a stârnit întrebări și discuții în rândul deputaților PAS și Platformei DA.

Deputații Platformei DA au menționat, în Parlament, că documentul „stârnește suspiciuni că ar fi înaintat în beneficiul unor antreprenori care își doresc să angajeze forță de muncă ieftină din țările din afara UE”.

În context, deputații PAS susțin că prin aprobarea proiectului respectiv votanții „au deschis larg porțile pentru importul forței de muncă ieftină în țară” și că „Guvernul Chicu și Parlamentul în frunte cu PSRM, adoptă legi care vor lovi în cetățenii acestei țări”.

Parlamentul a deschis larg porțile pentru importul forței de muncă ieftină în țară. S-a eliminat condiția ca muncitorii străini să fie salarizați cu salariul mediu pe economie, acum aceștia vor putea fi plătiți măcar și 2700 de lei pe lună indiferent de ramură. Ca de obicei, la insistența business-ului mare, fără mari discuții în societate, prin ușa din spate, Guvernul Chicu și Parlamentul în frunte cu PSRM, adoptă legi care vor lovi în cetățenii acestei țări.

Suntem în plină criză economică, zeci de mii de cetățeni în țară și în diaspora au rămas fără un loc de muncă – iar în acest timp guvernarea în loc să-i susțină, adoptă legi care vor crește și mai mult competiția pe piața muncii și vor face salariile și așa mici să stagneze. (…) Mai mult ca atât, tare mă tem că acești oameni vor fi aduși, ascunși prin niște hale prin zone economice libere, plătiți cu 100 EUR pe lună în condiții brutale”, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun.

Deputatul Alexandr Slusari a menționat că „prezentarea proiectului a fost foarte slabă, acesta nefiind coordonat cu ministerul Muncii și fiind contrar poziției sindicatelor și a propus ca problema să fie abordată în complexitatea ei”.

Înainte de procesul de vot, parlamentara Arina Spataru „și-a exprimat dubiile în ceea ce privește deschiderea autorilor proiectului pentru susținerea reală a angajării în câmpul muncii a populației autohtone”.

Tot aici, Chiril Motpan a vorbit despre „riscurile pentru securitatea statului a unui eventual aflux de forță străină în țară și a insistat asupra prevederilor care ar trebui să fie incluse în lege pentru a nu repeta scenarii de genul răpirii și extrădării ilegale a profesorilor turc”.

Criticat de către deputați din opoziție, proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini.

De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.