Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Deflagrație de gaz natural într-o…

Deflagrație de gaz natural într-o locuință din raionul Strășeni: Proprietarul locuinței – internat în spital

foto: IGSU

O persoană a suferit arsuri grave după producerea unei deflagrații de gaz natural, ca urmare a nerespectării regulilor tehnice de exploatare a aragazului. În dimineața zilei de 8 iulie 2025, salvatorii IGSU au fost alertați despre o deflagrație de gaz produsă într-o casă de locuit din satul Sireți, raionul Strășeni. Proprietarul locuinței a suferit arsuri de gradul II-III pe suprafața corpului și a fost internat ulterior în spitalul raional pentru îngrijiri medicale, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU), într-un comunicat de presă.


Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 08:10. La fața locului, pentru cercetarea cazului, au intervenit angajații Unității Salvatori și Pompieri Strășeni.

Ajunși la destinație, serviciile de urgență au stabilit că incendiul în locuință nu s-a produs, iar în urma deflagrației au fost distruse geamurile și parțial un perete. Proprietarul locuinței a suferit arsuri de gradul II-III pe suprafața corpului și a fost internat ulterior în spitalul raional pentru îngrijiri medicale.

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, incidentul s-ar fi produs în urma scurgerii gazului natural de la o conductă de gaze, care era conectată în mod improvizat de proprietarul casei la aragaz, anunță reprezentanții IGSU.

Circumstanțele cazului urmează să fie stabilite.

În acest sens, responsabilii IGSU amintesc regulile de securitate ce trebuie respectate pentru evitarea situațiilor de risc cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor care funcționează pe bază de gaze naturale, inclusiv a buteliilor cu gaz lichefiat.

Salvatorii îndeamnă oamenii să monteze corect instalațiile conectate la gaze naturale, să verifice periodic funcționalitatea acestora, iar în cazul defectării să solicite ajutorul specialiștilor.

Totodată, aceștia atenționează că aragazul trebuie exploatat în mod corespunzător. Acesta trebuie oprit după finalizarea utilizării, iar la părăsirea locuinței aragazul trebuie neapărat deconectat.

De asemenea, specialiștii menționează că se interzice exploatarea buteliilor și furtunurilor defecte, precum și amplasarea buteliilor în interiorul locuințelor. Persoanele care folosesc astfel de instalații trebuie să poziționeze buteliile în cutii metalice, în afara încăperilor, la o distanță minimă de 5 metri de intrarea în locuință.

Pentru evitarea situațiilor de risc, buteliile de rezervă trebuie păstrate doar în aer liber, departe de încăperi.