Principală  —  IMPORTANTE   —   Cooperarea între R. Moldova și…

Cooperarea între R. Moldova și România în gestionarea frontierelor și securității transfrontaliere discutată de miniștrii afacerilor interne

Sursa: MAI

Ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Adrian Efros, a avut o discuție online cu omologul său din România, Marian-Cătălin Predoiu. În cadrul întrevederii, Adrian Efros a exprimat recunoștința pentru sprijinul continuu în domeniul afacerilor interne și în procesul de realizare a vectorului european al R. Moldova, oferit de România, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Prioritățile de cooperare discutate de oficiali au inclus gestionarea eficientă a fluxului transfrontalier în perioada sărbătorilor Pascale, extinderea regimului de activitate al punctului de trecere a frontierei de stat „Leova-Bumbăta” și facilitarea dirijării mai eficiente a fluxurilor de mijloace de transport. Un alt aspect al discuțiilor a vizat prelungirea valabilității Acordului privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni – Albița, în direcția eficientizării controlului la frontieră.

De asemenea, s-a subliniat importanța întreprinderii unor măsuri coordonate pentru fluidizarea traficului transfrontalier și modernizarea unor puncte de trecere a frontierelor. În contextul general al colaborării bilaterale, s-a evidențiat implementarea cu succes a proiectelor în cadrul Programului Operațional Comun RO-MD 2014-2020, precum și depunerea a 33 de fișe de proiecte în cadrul Programului Interreg NEXT RO-MD 2021-2027, ceea ce reflectă o colaborare consolidată pentru gestionarea riscurilor transfrontaliere și consolidarea securității.

Miniștrii de interne au vorbit și depre continuarea și dezvoltarea echipelor mixte de patrulare la frontiera comună dintre cele două țări, în conformitate cu Protocolul semnat în 2018, pentru supravegherea eficientă a frontierei și gestionarea comună a forțelor și mijloacelor.