Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliul ONU pentru Drepturile Omului…

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat pentru investigarea încălcărilor drepturilor omului în timpul agresiunii ruse din Ucraina

The United Nations Human Rights Council in Geneva. Sursa: globalr2p.org

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat pentru a investiga încălcările drepturilor omului în timpul agresiunii ruse din Ucraina, transmite presa ucraineană. Secretarul General al ONU a declarat că atacul militar al Federației Ruse asupra Ucrainei a deschis un capitol nou și periculos în istoria lumi și a numit aceasta „cea mai gravă criză globală de pace și securitate din ultimii ani”.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în adresarea sa de joi, 3 martie, în cadrul celei de 49-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului: Dezbatere urgentă asupra situației drepturilor omului în Ucraina, ca urmare a agresiunii ruse, a subliniat că „atacul care a început pe 24 februarie generează un impact masiv asupra drepturilor omului a milioane de oameni din Ucraina, iar nivelurile ridicate de amenințare pentru armele nucleare subliniază gravitatea riscurilor pentru întreaga umanitate”.

„Operațiunile militare escaladează și mai mult pe măsură ce vorbim, cu lovituri militare în și în apropierea orașelor mari.

Până marți seara, biroul meu a înregistrat și confirmat 752 de victime civile, inclusiv 227 uciși – 15 dintre ei copii. Cel puțin 525 au fost răniți, inclusiv 28 de copii. Voi dezagrega aceste cifre în funcție de regiunile afectate: 323 de victime (65 de morți și 258 de răniți) au fost înregistrate în regiunile Donețk și Lugansk. 429 de victime (162 de morți și 267 de răniți) au fost înregistrate în alte regiuni ale Ucrainei – orașul Kiev și regiunile Cerkași, Cernihiv, Harkov, Herson, Kiev, Odesa, Sumi, Zaporijia și Zhytomyr.

Trebuie să subliniez că cifrele reale vor fi mult mai mari, deoarece numeroase alte victime sunt în așteptarea confirmării, iar informațiile din unele zone angajate în ostilități intense au fost amânate. O membră a Unității de monitorizare a OSCE din Ucraina a fost ucisă aseară la Harkov în timp ce făcea provizii pentru familia ei. Ne întristăm pentru toate decesele care au avut loc.

Majoritatea victimelor civile au fost cauzate de utilizarea artileriei grele, a sistemelor de rachete cu lansare multiplă și a loviturilor aeriene în zonele populate, cu rapoarte îngrijorătoare despre utilizarea munițiilor cu dispersie care au lovit ținte civile. Au fost provocate pagube masive clădirilor rezidențiale. Utilizarea armelor cu efecte de suprafață extinsă în zonele urbane populate riscă să fie în mod inerent nediscriminatoriu și fac apel la încetarea imediată a unei astfel de forțe.

De asemenea, s-au produs daune substanțiale unui număr semnificativ de bunuri civile, inclusiv un spital, școli și grădinițe. Infrastructura esențială a fost grav avariată – întrerupând livrările și serviciile esențiale, inclusiv electricitatea, apă și accesul la asistență medicală. Pe 26 februarie, trupele ruse de lângă Herson au tras asupra unei ambulanțe care transporta victime rănite grav; șoferul a fost ucis și un paramedic a fost rănit”, se arată în adresarea Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Totodată, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat regretul că delegația Federației Ruse nu a putut călători la Geneva pentru a participa la evaluarea de țară a Comitetului, care era programată pentru 3-4 martie.

„Comitetul pentru Drepturile Omului își exprimă îngrijorarea extremă cu privire la invazia militară în curs a Ucrainei de către Federația Rusă, condusă cu încălcarea principiilor fundamentale ale Națiunilor Unite, inclusiv interzicerea amenințării sau a utilizării forței”, se arată într-un comunicat.

Comitetul a spus că se așteaptă ca Rusia să vină în fața sa pentru revizuire la următoarea sesiune din iulie 2022.

Totodată, la 26 februarie, Rusia, a blocat rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, care condamnă ferm agresiunea rusă împotriva Ucrainei și cere retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Proiectul acestui document, pregătit de Statele Unite împreună cu Albania, la o întâlnire de vineri, 25 februarie, la New York, a fost susținut de 11 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut. Moscova are drept de veto ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Rezoluția poate fi supusă acum votului în Adunarea Generală a ONU, ale cărei decizii, însă, nu sunt obligatorii, transmite dw.com.

Vineri, 4 martie, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a condamnat bombardarea centralei nucleare Zaporojie de către forțele de ocupație ale Federației Ruse.

De menționat că Republica Cehă a făcut un apel pentru convocarea Consiliului de Securitate al ONU. O serie de țări au condamnat bombardarea centralei nucleare din Zaporojie.