Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Borrell condamnă bombardamentele de la…

Borrell condamnă bombardamentele de la Centrala Nucleară Zaporojie și cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Foto: Șeful administrației militare regionale, Vadim Filașkin/ Telegram

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a condamnat bombardarea centralei nucleare Zaporojie de către forțele de ocupație ale Federației Ruse.

„Atacuri ale trupelor ruse în imediata apropiere a unei centrale nucleare pot avea consecințe catastrofale, acest lucru trebuie să înceteze imediat. Obuzul și incendiul rezultat la ZNPP ar putea reprezenta o amenințare pentru întreaga Europă. Susțin apelul pentru o reuniune imediată a Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Borrell.

De menționat că Republica Cehă a făcut un apel pentru convocarea Consiliului de Securitate al ONU. O serie de țări au condamnat bombardarea centralei nucleare din Zaporojie.

În noaptea de 4 martie, trupele ruse au tras în una dintre unitățile de putere ale centralei nucleare Zaporojie din orașul Energodar. Acolo a izbucnit un incendiu.

La ora 6.20, incendiul din clădirea de antrenament a centralei nucleare a fost stins. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut încetarea utilizării forței la centrala nucleară Zaporojie și a avertizat cu privire la un pericol grav în cazul unei lovituri a reactoarelor.