Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   PCCOCS, SIS și SPIA anchetează…

PCCOCS, SIS și SPIA anchetează anumite persoane pentru propagandă de război și acţiuni intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 proliferează în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina. Faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 (acţiunile intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase) ale Codului penal

Faptele investigate vizează răspândirea informații tendențioase în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită.

Organele de drept informează că în cadrul investigațiilor a fost stabilit faptul că acțiunile au ca scop crearea în rândul populației din R. Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale. Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 (acţiunile intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase) ale Codului penal.
 
Așa cum investigațiile sunt în desfășurare, alte date urmează a fi comunicate odată ce vor deveni disponibile informații de impact social major, în măsura în care obiectivitatea investigațiilor nu va fi afectată, informează Procuratura.
 
Concomitent, cetățenilor li se solicită să se abțină de la acțiuni din categoria celor menționate.