Principală  —  IMPORTANTE   —   Bilanțul celor mai importante operațiuni…

Bilanțul celor mai importante operațiuni de deconspirare a actelor de corupție ale CNA din 2023

Colaj ZdG

Anual, pe data de 9 decembrie, este marchată Ziua Internațională Anticorupție. În acest context, Centrul Naţional Anticorupţie a făcut public un bilanț al celor mai importante operațiuni de deconspirare a actelor de corupție, întreprinse pe parcursul anului 2023.

Dosarul președintelui raionului Călărași, primarului și a unui șef de direcție a Consiliului raional

Bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ilegale. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași. 

Schemă de corupție la acordarea subvențiilor în agricultură

CNA a descins cu percheziții la Glodeni, Sîngerei, Bălți, Comrat și Chișinău. Funcționari publici ai AIPA au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectați că au pretins și acceptat de la beneficiarii subvențiilor bani ce nu i se cuvin în cuantum de 10% din suma acordată agenților economici cu titlu de subvenție, ce variază de la 1000 la 150 000 lei, condiționând primirea mijloacelor bănești. 

Schemă de finanțare a unei formațiuni politice

Mai multe persoane au fost reținute, sub suspiciunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. Au fost documentate multiple episoade, pe parcursul anului, în care membrii grupului criminal organizat au transmis milioane de lei și mijloace bănești în euro și dolari către membri și activiștii formațiunii documentate. Probele acumulate confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege, iar în cadrul perchezițiilor au fost ridicate importante sume bănești.

Schemă de corupție la Postul de Inspecție la Frontiera Giurgiulești al ANSA

11 angajați ai ANSA au fost reținuți fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.  11 angajați ai ANSA au fost reținuți fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri. 

Corupție la eliberarea permiselor de conducere

Mai mulți angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți, Edineț, Glodeni, Dondușeni, precum și Hîncești și Chișinău, au fost documentați pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro. Ofițerii CNA au avut mai multe descinderi, în 2023, pentru documentare acestei scheme.

200 de cazuri de corupție, la Postul de Inspecție ANSA, la frontiera Leușeni-Albița

Funcționarii ANSA ar fi fost implicați în transmiterea și primirea sistematică a foloaselor necuvenite în sume ce variau între 100 și 1000 de lei. Banii erau percepuți de la transportatori pentru evitarea controlului asupra respectării normelor sanitar – veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al animalelor, produselor și materiei prime de origine animală, furajului, precum și altor mărfuri supuse supravegherii sanitar-veterinare. 

Funcționari din Hîncești cercetați, după ce ar fi pretins sume de bani pentru recepția finală a bunurilor imobile

Persoane publice din cadrul administrației publice locale Hîncești, de comun cu specialiști atestați în domeniul construcțiilor, ar fi creat o schemă infracțională, potrivit căreia sistematic au pretins și primit mijloace bănești în vederea recepționării finale a bunurilor imobile din raza teritorială a raioanelor Hâncești și Ialoveni. Imobilele vizate însă erau edificate anterior, iar în alte cazuri – cu anumite abateri.

Schemă de corupție la Vamă

Doi brokeri vamali și un agent economic au fost reținuți de ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a CNA în cadrul unor cauze penale, pornite pe trafic de influență, corupere pasivă și corupere activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și oferit mită în scopul influențării și determinării angajaților Biroului Vamal Nord de a grăbi perfectarea actelor pentru vămuirea mărfurilor importate, dar și pentru asigurarea unor controale vamale superficiale a transportatorilor. 

Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centru de plasament temporar pentru refugiați

24 de persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani

Douăzeci și patru de persoane dintr-o rețea de escroci, cercetate pentru deposedatra de bani a sute de cetățeni ai Republicii Moldova, ai Federației Ruse și ai Kazahstanului, prin intermediul unei companii de consultanță în domeniul tranzacțiilor la bursă. Pe parcursul ultimilor doi ani, această companie, înregistrată în Cipru, dar cu o reprezentanță la Chișinău, ar fi încasat de la clienții săi, prin fraudă, peste 1,5 milioane de euro. 

Șeful SA „Apă Canal Cahul” și un antreprenor local, reținuți pentru fapte de corupție

Șeful întreprinderii Apă Canal Cahul și un antreprenor local au fost reținuți în cadrul mai multor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că, în urma unor înțelegeri reciproce, ar fi trucat o licitație, în valoare de peste 1 milion de lei.