Tinere obligate să adere la un alt cult religios într-un centru de plasament

La 29 octombrie curent, avocata copilului, Tamara Plămădeală, a fost informată de către un grup de cetăţeni din raionul Şoldăneşti despre cazul de supunere la abuz psihologic a unor tinere care provin din familii social-vulnerabile sau având statut de orfane, plasate în cadrul unui Centru de plasament din localitate. Potrivit informaţiei, angajaţii acestui centru sunt adepţii unui alt cult religios decât cel ortodox şi supun tinerele, 6 la număr, la presiune psihologică, ca să adere la acest cult.

Avocata parlamentară susţine că în acest mod tinerelor le este încălcat dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie, drept recunoscut de Constituţie, de tratatele internaţionale la care R. Moldova este parte şi persoanele respective necesită o atenţie mai sporită din partea autorităţilor locale.

Referindu-se la orientarea religioasă de o altă natură decât cea ortodoxă, pe care o promovează acest centru, Tamara Plămădeală menţionează că este evidentă şi explicabilă legătura dintre aceasta şi plasarea fetelor în acest centru. Avocata copilului mai spune că, din moment ce autorităţile locale au permis deschiderea unui asemenea centru şi din moment ce au decis plasarea fetelor aici, erau obligate să monitorizeze mai amplu situaţia de acolo, pentru a nu admite, în final, manipularea uşoară a fetelor şi astfel, încălcarea drepturilor lor.

Tamara Plămădeală a înaintat un aviz cu recomandări către Procuratura Şoldăneşti, prin care a recomandat efectuarea unei investigări în cadrul acestui Centru de plasament, cercetarea faptelor expuse şi, după caz, adoptarea deciziei de sancţionare a persoanelor, pentru atragerea forţată a tinerelor la un alt cult religios, admiţând încălcarea dreptului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *