(foto) Dodon crede că este «dorinţa Domnului» venirea sa la Primărie

La o întrevedere «sinceră şi creştinească», dar şi cu uşile închise, candidatul la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, a vorbit cu preoţii despre «acţiunile necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a bisericii ortodoxe». El şi-a asumat angajamentul să susţină biserica şi ortodoxia, devenind primar al Chişinău, dar a evitat să spună ce angajamente faţă de el şi-au luat preoţii.

În rezultatul unei decizii semnate de către protopopul de Chişinău, părintele Zosima Toia, lui Igor Dodon, în calitate de candidat la funcţia de primar, i-a fost expediată o scrisoare în care sunt prezentate 10 solicitări, descrise de Dodon drept «acţiuni necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a bisericii ortodoxe din Chişinău».

Marţi, la Mănăstirea Ciuflea din Chişinău, Igor Dodon s-a întâlnit cu preoţii din municipiu. După ce a fost rostită o rugăciune, la care a asistat doar Dodon şi jurnaliştii, acesta a fost prezentat de către protoiereul-mitrofor al mănăstirii, Teodor Roşca, drept candidatul pe care «îl doare inima şi sufletul de ce se întâmplă cu biserica noastră».  Timp de aproximativ o oră, într-unul dintre lăcaşele mănăstirii, în care accesul era interzis altor persoane, politicianul a discutat cu preoţii despre cele 10 puncte din scrisoare. «Pentru mine personal, biserica este unul dintre pilonii statalităţii R.Moldova şi credinţa noastră ortodoxă este un lucru extrem de important şi ca un creştin adevărat, am fost tot timpul alături de biserică, ca ctitor la mai multe lăcaşe sfinte. Astăzi am discutat aceste propuneri, aceste solicitări, le-am examinat acuma împreună cu părinţii. Am găsit un numitor comun, care în caz dacă, însă noi sperăm că va fi totul conform dorinţei domnului pe data de 19 iunie. Cred că sunt nişte propuneri şi solicitări bine venite», a spus Dodon despre solicitările preoţilor, printre care se numără consultarea cu comunitatea ortodoxă din municipiu în chestiunile care pot atinge într-un fel sau altul buna desfăşurare a vieţii creştineşti în municipiu; instituirea funcţiei de consilier al primarului general în probleme de cult şi morală obştească; coordonarea sărbătorilor de nivel municipal şi naţional, care ar trebui consultate cu comunitatea ortodoxă.

Preotul Roşca consideră că biserica are dreptul să se implice în viaţa politică, doar că întâlnirea cu Dodon nu o consideră o acţiune politică. «Trebuie să ne doară sufletul cine este în fruntea capitalei, să fie oameni creştini, cu frică de Dumnezeu, care iubesc biserica, ajută biserica şi urmează acele fapte demne de urmat pe care le-au săvârşit înaintaşii noştri», a declarat Teodor Roşca, care, deşi a spus că acele întrebări trimise lui Dodon sunt pentru ambii candidaţi la funcţia de primar, nu a putut răspunde dacă Chirtoacă cunoaşte despre aceste solicitări şi de ce s-au întâlnit doar cu Dodon. «Toate întrebările la protopop», a adăugat Roşca.

Conform unor surse, Dodon a venit cu cadouri la întâlnirea cu preoţii, şi anume straie preoţeşti. Acesta a evitat să răspundă direct dacă a dăruit sau nu straie preoţilor, dar nici nu a infirmat sau confirmat, ci doar a spus că «nu am venit astăzi cu cadouri încoace, sincer». El a lăsat, însă, să se înţeleagă că a făcut donaţii bisericiilor în timpul campaniei electorale. «Sunt ctitor la mai multe biserici şi mănăstiri. Lucrul acesta mi-a fost caracteristic indiferent de campania electorală. Nu venim cu cadouri electorale şi nu am făcut acest lucru, dar o facem ca şi creştini, atunci când o facem», a specificat Dodon.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. mihaita

  “Unsul lui Dumnezeu”, nu? Trebuie sa-l vad pe Dodon in persoana, sa-l atig si, poate, asa ma voi vindeca. “Dodon facatorul de minuni”! Si “sfantul” asta e comunist! Un miracol! Mi s-a ridicat parul in cap! 😀 Pana atunci, daca auziti zbierete in biserici, nu va speriati. Asta inseamna ca prostia a inceput sa doara si popii urla. Numai fiti atenti sa nu va doara si pe voi dupa vot. Nu vreu sa fiu deranjat de urletele de peste Prut.

 2. Cooper

  Doamne păzește și ferește de handicapați și de obsedați de propria manie.
  Acesta și pe dracul îl vinde,numai să-și primească ”jucărica”

 3. mihaita

  Sper ca biserica aia care s-a intalnit cu comunistu’ tine de Moscova. Iertati-ma, dar n-am citit tot articolul. Mi-a fost lene. Daca e aia romaneasca ma apuc sa studiez budismul.

 4. Alexadnru

  De cand biserica ii pupa in fund pe comunisti?
  Oamenii estia care isi zic preoti oare au uitat ce le faceau comunistii bisericilor?
  Unde nu e minte acolo e prapad…

 5. WWW

  Şi care sunt “înaintaşii” comunistului de popă Teodor Roşca? Desigur Lenin.
  Comuniştii au exterminat slujitori adevăraţi ca să le ia locul satane comuniste ca T.Roşca,slujitorul eurilor.
  De ce nu-i trăsneşti,doamne în moalele capului,pt că n-au nimic comun cu tine?

 6. Ion

  Acesti preoti trebuiesc trasi la raspundere pentru implicare in politica, trafic de influenta si dezbinare a societatii.

 7. Siberiacul

  Ştiu oare popii indicaţiile lui Lenin “POPII DE SPÎNZURAT DE MAŢILE LOR, NU DE MAI CHELTUIT BANI PENTRU FUNII”
  Dodon este cu biletul lui lenin şi depune flori la monumentul lui Lenin- deci este de acord cu indicaţiile lui Lenin
  Popilor le place că Dodon este cu ideile lui Lenin

 8. Siberiacul

  Nici un creştin nu de dus la Mănăstirea Ciuflea – Mănăstirea a fost spurcată de preoţii care sunt cu antihristul Lenin

 9. trigal

  lui mihaita
  cred ca nu umbli la biserica de loc, s-a scris ca Ciuflea, care e cu Vladimir si Rusia.
  Mai rau e ca toti hotii si banditii sunt ctitori, dau cate ceva din milioanele furate,murdare si cred ca asa Dzeu ii va ierta, pentru incalacarea porucncii SA NU FURI s.a.

 10. mihaita

  Pt Trigal. Mi-e foarte greu sa inteleg mesajul tau. Ai dreptate ca nu sunt credincios ortodox practicant. Merg IN (majusculele nu sunt intamplatoare) toate bisericile si templele care-mi ies in cale indiferent ce religie reprezinta. Sunt ortodox roman prin nastere si crestin prin comportament. Respect toate celelalte religii si pe toti ceilalti. Cer in schimb acelasi lucru. Restul comentariului tau e indescifrabil. Pentru mine, cel putin.

 11. MONTREAL

  !!!!!!!!!!!!!ATENTIE- ATENTIE – ATENTIE !!!!!!!!!!!!

  PCRM SI KREMLINUL VOR CA OAMENII SA-SI PIARDE ORICE SPERANTA SI SA NU MAI VOTEZE P-U DEMOCRATIE, CICA EI (COMUNISTII) AU CISTIGAT MAJORITATEA IN CONS MUNICIP CHISINAU, CU 26 DE MANDATE—————————————————- ACEASTA ESTE O SPECULATIE SI E SPECIAL FACUTA DE CATRE KREMLIN —————————— ATENTIE – ATENTIE INTRATI PE http://www.alegeri.md/ SI VETI VEDEA CA AIE ARE IN SUMA 48.94% DIN CONSILIU IAR COMUNISTII DOAR
  46.11% – PUNETI-VA INTREBAREA CUM EI (COMII) POT SA AIBA MAJORITATEA CU 46.11%?????? + LA ASTEA AU MAI RAMAS 4.95% VOTURI DIN CEI CARE NU AU TRECUT PRAGUL LECTORAL SI AUTOMAT FOR FI DISTRIBUITE “”””””EGAL”””” LA TOTI CEI CARE AU TRECUT————————————- ATENTIE ATENTIE ATENTIE O DIVERSIUNE A COMUNISTILOR SI A KREMLINULUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TRIMITE LA TOTI

 12. elis

  va salut cine ma poate ajuta si pe mine sunt in italia cu licenta in teologie pastorala dar vreau sa ma casatoresc cu o fata credinceoasa din republica moldova petru preotie aici la roma pe stil vechi va multumesc din inima

 13. nomatterwho

  Pai adreseaza-te la Dodon, si el cu Ajutorul D-lui iti va gasi una 🙂

  Sau esti inca singur din cauza ca credinta nu-ti este suficient de tare, mai rabda “Frate”, mai rabda, ca-ti vor fi recunoscute “chinurile” singuratatii 😉

  Si “by the way”, de ce anume din Moldova, ce crezi ca astea sunt cel mai usor de prostit sau care-i faza ?

 14. Stan

  invers,parinte:necredincioasa.credincioasa ar putea sa nu fie de acord sa traiasca in viitoarea vila,asa cum ii sta bine unui popa,sau sa nu-ti permita sa pui mana pe euri.adica credinta n-are nimic comun cu nesimtirea popilor de azi in goana dupa averi.
  mare ti-i gradina,doamne,si multi mulgatori de oi i-au sarit gardul.

 15. nomatterwho

  Stanule, sper ca nu la mine te-ai adresat cu fraza “invers,parinte…” – ca nu prea seaman a popa ;), :), ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *