Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   150 de agenți economici, la…

150 de agenți economici, la cea de-a 5-a ediție a Forumului Moldo-German

Tradițional, în fiecare an, IDIS „Viitorul” organizează cel mai mare Forum al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM). Și în acest an, antreprenorii mici și mijlocii s-au întâlnit cu reprezentanții sectorului bancar, dar și cu organele de resort și experți din cadrul finanțării ÎMM. Întâlnirea a avut loc la Vadul lui Vodă, vineri, 17 octombrie, în cadrul celui de-al 5-lea Forum Moldo-German privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, organizat de Grupul bancar KfW din Germania și IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului TRANSFORM al Ministerului Federal de Finanţe al Germaniei.

În acest an, la Forum au participat aproximativ 150 de agenți economici din Dubăsari, Tiraspol, Molovata, Călărași, Orhei, Bălți, UTA Gagauzia. Aceștia s-au implicat activ în discuții, punctând și argumentând problemele cu care se confruntă.

Forumul este organizat pentru a genera schimb de experienţă şi dialog despre necesitatea de finanţare a ÎMM. Din acest considerent, formatul Forumului prevede şi prezentarea serviciilor de finanţare a ÎMM de către bănci şi alte instituții finanţatoare din R. Moldova. Astfel, participanții la Forum au posibilitatea să stabilească contacte cu reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare în cadrul unei expoziții.

„Întreprinzătorii mici și mijlocii se confruntă cu numeroase probleme. Este important să cunoaștem profilul întreprinzătorilor, dar și al băncilor, pentru a identifica mai ușor soluții la problemele acestora, în special, ținând cont de traseul nostru european. R. Moldova are susținători în parcursul european, unul dintre ei fiind Germania prin numeroasele proiecte și finanțările acordate întreprinzătorilor”, a precizat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS ”Viitorul”.

Reprezentantul Băncii Germane KfW, Philipp Hauger, a subliniat importanța participării în cadrul Forumului a a întreprinzătorilor din regiunea transnistreană. Totodată, a anunțat că în decursul anului următor, va fi deschisă o filială a KfW la Chișinău. „Am ținut foarte mult să implicăm agenții economici din partea stângă a Nistrului, să-i avem prezenți la Forum pentru a discuta cu ei și a identifica împreună lacunele și obstacolele cu care se confruntă”, a spus Philipp Hauger.

„Astfel de evenimente duc la o cooperare mai bună și mai fructuoasă între R. Moldova și Germania. Încercăm prin diverse metode să contribuim la dezvoltarea economică a R. Moldova. Și în acest an am avut multe evenimente în acest sens, cum ar fi susținerea reformele juridice, a societății civile sau a studenților care vor să învețe limba germană și să aplice ulterior la bursele oferite de Germania. Sunt plăcut surprins de participarea și implicarea întreprinzătorilor mici și mijlocii, iar astfel de evenimente sunt o temelie bună pentru viitor”, consideră Thomas Weithöner, șeful secției economie din cadrul Ambasadei Germaniei în R. Moldova.

Prezent la eveniment, deputatul Veaceslav Ioniță a menționat că ”în R. Moldova nu există o tradiție a dialogului între ÎMM și autorități. Dacă întreprinderile mari au un acces mai sporit la autorități, atunci cele mici și mijlocii sunt nevoite să-și rezolve singure problemele cum pot. La fel este și cu finanțarea ÎMM – nu avem o structură concretă de finanțare a acestora. Din păcate, doar întreprinderile mari au acces la credite mai favorabile”, a subliniat Ioniță.

În acest context, Valentina Veverița, șefa direcției politici IMM, Ministerul Economiei, a subliniat că Guvernul, în contextul semnării Acordului de Asociere, a elaborat o strategie de dezvoltare a IMM. ”Acest Forum este un prilej important de a vedea unde suntem și ce mai avem de schimbat. Iar rolul IMM în dezvoltarea economică a țării noastre este unul de o însemnătate deosebită, în tote țările și nu doar ca factor de creare a locurilor de muncă, ci ca unul de dezvoltare a întregii țări. Din păcate, în comparație cu alte țări, IMM din țara noastră sunt la început de cale, întâmpină obstacole în dezvoltare și au nevoie de susținerea statului. Ministerul economiei și-a asumat rolul de transpunere a prevederilor europene în politicile de dezvoltare a IMM și problemele cum ar fi finanțarea, accesul la credite favorabile, calitatea proiectelor propuse, infrastructura businessului, dezvoltarea tehnicilor inovative, etc. Ultimii doi ani am înregistrat un nivel mai scăzut de dezvoltare a IMM. Ne-am propus să revenim la situația din 2009, când am avut cel mai bun indicator la acest capitol”.

Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, sectorul ÎMM din R. Moldova deține 97,7% din totalul întreprinderilor din țară, asigură 56,2% locuri de muncă în țară și are o contribuție la PIB de doar 28,3%.