Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Prima fermă de prepelițe din…

Prima fermă de prepelițe din stânga Nistrului – deschisă din bani europeni

Produsele de calitate sunt tot mai căutate de către cei care treptat învață să pună preț pe sănătate și pe mediul în care trăiesc. Adesea însă produsele eco, fără nitrați, sunt greu de găsit în magazine.

Gândul la sănătatea copilului lor a inspirat familia Mațcova din Tiraspol să-și deschidă o fermă de prepelițe. „Dorința de a deschide o afacere de creștere a prepelițelor ne-a venit cu opt ani în urmă, când s-a născut fiica noastră”, își începe povestea Svetlana Mațcova.

Prima fermă de prepelițe

Din dorința de a-i oferi copilului său cele mai sănătoase produse, femeia a început să se documenteze. A descoperit că ouăle de prepeliță au proprietăți extrem de benefice asupra sănătății, în special pentru creșterea unui copil. Însă, ofertele din piață și produsele care colorau rafturile supermarketurilor din regiunea transnistreană nu erau deloc de cea mai bună calitate şi aveau şi un preț exagerat. „Căutam ouă de prepeliță, dar nu le găseam. M-am gândit atunci să îmi deschid o fermă. Am cumpărat 100 de ouă de la incubator, dar nu a fost așa de simplu cum mi se părea la început. Nu cunoșteam multe detalii și de aceea am obținut doar 50 de prepelițe. Am început să ne documentăm”, spune tânăra, care nu a încetat nicio clipă să viseze să-şi extindă afacerea și să crească prepelițe nu doar pentru membrii familiei sale. „Voiam să ne extindem, dar pentru asta era nevoie de mai mulți bani. Așa că ne-am înarmat cu multă răbdare și am început să-i adunăm”, zâmbește ea. Ulterior, a aplicat la un proiect european de susținere a femeilor antreprenoare în domeniul agricol, în cadrul căruia a beneficiat de un grant, care i-a permis să-și transforme hobby-ul în business. I-a luat doar jumătate de an să-și pună afacerea pe roate și spune că acum se bucură de o cerere foarte mare, mai ales pentru că deţin singura fermă de prepelițe din regiunea transnistreană. „Oamenii de la noi caută produse de calitate și la preț accesibil. Ei știu că ceea ce producem este bun și sănătos”, se laudă tânăra antreprenoare.

Granturi europene de 7000 de euro

„Când am auzit că Uniunea Europeană oferă granturi pentru afaceri în domeniul agricol am fost sceptică. Credeam că acești bani nu se oferă oricui, dar am zis: de ce să nu încercăm? Am întocmit un plan de afaceri, în care am scris tot ce este nevoie pentru a crea și gestiona o crescătorie de prepelițe care să-ți aducă venit. În scurt timp, ne-am trezit printre finaliști și cu banii pe cont (7000 de euro)”, zâmbește cu timiditate Svetlana.
Din acești bani oferiți de Uniunea Europeană, familia a cumpărat 400 de prepelițe, a construit și amenajat cuști moderne, incubatoare, frigider pentru păstrarea ouălor și congelator pentru carne. Acum, la fermă sunt peste 1000 de prepelițe și Svetlana promite că nu se va opri aici. „Cererea e mare și nu ai cum să nu reușești atunci când știi ce ai de făcut și ai o fermă modernă și amenajată cu tot ce trebuie”, spune femeia, mândrindu-se cu ferma sa, la care lucrează patru angajați. „Înainte ca prepelițele noastre să ajungă pe rafturile magazinelor, noi le transmitem la laborator, pentru analize, ca să ne asigurăm că oferim cumpărătorilor noștri produse de cea mai bună calitate”, adaugă Svetlana.
Banii europeni nu sunt singurul sprijin primit de către tinerii antreprenori. Ei sunt ajutați să-și înregistreze afacerea, să procure materie primă și echipament, și să-și gestioneze afacerea corect. Astfel, timp de 14 luni, pentru fiecare beneficiar al proiectului se oferă consultanță specializată.

Ajutorul Uniunii Europene

În total, cu ajutorul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană și pus în aplicare de PNUD Moldova, în afaceri s-au lansat 70 de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, care au creat circa 350 de locuri de muncă. Antreprenorii se întâlnesc în cadrul unor instruiri, învaţă împreună tehnici de gestionare și de promovare a afacerii, și astfel se conving că, indiferent pe ce mal al râului Nistru locuiesc, au de depășit aceleași dificultăţi pentru a-și realiza visurile. „Nu trebuie să ne fie frică să aplicăm la toate proiectele europene, dar să nu uităm că vom câștiga doar atunci când vom explica clar ce vrem să facem, cum ne vom lansa afacerea, ce așteptări avem și câte locuri noi de muncă vom crea, pentru că europenii își fac griji pentru oameni, mai ales pentru cei de la sate, care nu-și pot găsi un loc de muncă, ca să reușească să-și întrețină familia”, susține o tânără antreprenoare, care a participat la primul forum național al Asociațiilor Femeilor Antreprenoare din domeniul Agriculturii de pe ambele maluri ale Nistrului, ce s-a desfășurat la începutul lunii mai. „Pentru noi contează foarte mult să intensificăm cooperarea femeilor antreprenoare din domeniul agricol de pe ambele maluri ale râului Nistru, pentru a le extinde oportunitățile în viața economică și socială”, explică Jarek Domanski, coordonator de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.