• Secretele dosarului Dan Vulpe

  Secretele dosarului Dan Vulpe
  vizualizări
  28 februarie 2014 | 07:15

  460-constantin-vulpeConstantin Vulpe, om emerit al R. Moldova, spera la o bătrâneţe liniştită şi la cât mai mulţi nepoţi. Iar toate speranţele şi le punea în fiul său, Dan, un băiat cu studii peste ocean, în SUA, şi cu un viitor mai mult decât promiţător în faţă. Sâmbătă, 14 decembrie, în jurul orei 12, cei doi au vorbit la telefon despre intenţiile procurării unei perechi de încălţăminte, Dan făcând atunci glume pe seama faptului că tatăl său, bugetar, era la muncă în acea zi, deşi era sâmbătă.

  Aşa cum obişnuia, Constantin Vulpe şi-a telefonat fiul şi a doua zi, duminică, 15 decembrie, dar telefonul lui Dan era deconectat. Cum băiatul era o fire cam nocturnă, nu şi-a făcut mari griji. A revenit cu un sunet spre seară, crezând că va da de el, dar – tăcere. Atunci a apărut prima nelinişte. Soţia îl calma, spunându-i că, poate, fiul lor, care în curând împlinea 40 de ani, şi-a găsit, în sfârşit, o fată, şi că, poate, se gândeşte la căsătorie. Tatăl, însă, era în continuare neliniştit. Luni, telefonul lui Dan tot deconectat rămânea. Atunci s-a gândit cu adevărat că s-a întâmplat ceva. A telefonat la Spitalul de Urgenţă, întrebând dacă nu fusese internat vreun bărbat de vreo 40 de ani. I s-a răspuns afirmativ, aşa că, a plecat într-un suflet încolo. A constatat, însă, că cel din reanimare nu era fiul său. În apartamentul lui Dan, totul era neatins. A reluat căutările la inspectoratele de poliţie, iar când scria o cerere adresată unui şef de inspectorat, a fost telefonat de cineva care i-a spus sec: „Deadea Costea, aveţi un fecior Dan, din 1974? A murit…” Peste Constantin Vulpe căzuse cerul.

  460-sergiu-trofimRelaţiile şoferului

  A mers la poliţie, unde a aflat că fiul său, în noaptea de vineri spre sâmbătă (14—15 decembrie), la 03.30, a devenit victima unui accident rutier pe bulevardul Dacia, fiind lovit mortal de un automobil Mercedes, negru, când încerca să treacă strada. După comiterea faptei, pasagerii au lăsat maşina într-o curte din apropiere, i-au scos numărul de înmatriculare şi s-au făcut nevăzuţi. Abia luni, după ce Constantin Vulpe a fost chemat la poliţie, a aflat că şoferul fusese reţinut. „A fost reţinut sau s-a predat, nu ştiu”, spune tatăl lui Dan. Încă de atunci, familia şi prietenii acestuia au încercat să afle ce s-a întâmplat în acea noapte. Doar că, la mai bine de două luni de la accident, ei încă nu au primit un răspuns oficial la întrebările care îi macină: De ce au fost anunţaţi abia peste 36 de ore de la accident, deşi Dan avea cu el carduri pe care era imprimat numele său? Cine sunt cei care se aflau în maşina care l-a lovit pe Dan? În ce stare erau? Ce se întâmplă acum cu ancheta? Ce statut are şoferul? De ce ancheta trenează? Relaţiile şoferului sunt o consecinţă a tergiversării?

  460-sergiu-trofim2Oficial, la volanul maşinii se afla Sergiu Trofim, din Mileştii Mici, Ialoveni, care s-a aflat şi în arest timp de câteva zile. Cine sunt ceilalţi pasageri şi dacă acesta este adevăratul şofer, nu se ştie. Cert e că Sergiu Trofim este naşul de cununie al unui om de afaceri din localitate, Nicolae Andronachi, care deţine şi o casă de lux în Mileştii Mici, dar şi fiul lui Valeriu Trofim, preşedintele Organizaţiei primare a PD din Mileştii Mici, şi el, un prosper om de afaceri. Trofim deţine, prin intermediul SRL Sergiver Grup, un frigider pentru păstrarea fructelor şi legumelor, dar şi două magazine. Veronica Trofim, sora lui Sergiu, este angajata Consiliului raional Ialoveni, iar Gheorghe Trofim, fratele şoferului, plecat acum în străinătate, e finul de cununie al procurorului Ruslan Popov, fost şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, actual membru al Consiliului Superior al Procurorilor şi, totodată, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale (PG), despre casa căruia, din Mileştii Mici, ZdG a scris în 2013.

  „Secretul anchetei”

  Anume aceste relaţii îi fac pe apropiaţii lui Dan Vulpe să creadă că se încearcă muşamalizarea cazului, pentru a-l scoate basma curată pe şofer, care, spun ei, venea în acea noapte dintr-un club, împreună cu alţi trei prieteni, având circa 150 km pe oră. Încercările ZdG de a afla mai multe detalii la subiect adâncesc şi mai mult aceste suspiciuni. Deşi, oficial, la mijloc este un accident rutier, în care lucrurile nu ar trebui să provoace o atât de mare secretomanie, în realitate, cei responsabili de urmărirea penală refuză categoric să discute. Dosarul se află în gestiunea Procuraturii Chişinău, la procurorul Dumitru Stoicev. Acesta ne-a spus că ne răspunde la întrebări „doar în scris”, deşi întrebările noastre nu vizau teme care să necesite o oarecare documentare sau timp pentru a căuta informaţia. Iulian Chiţan, ofiţerul de urmărire penală al cazului, cel care a fost la locul accidentului, a invocat „secretul anchetei” atunci când i-am solicitat să vorbim despre dosarul Dan Vulpe.

  413-popov„Am poruncit adjunctului procurorului să ia dosarul la control. Ştiu că nu-i gata, nu ştiu de ce, expertiza medico-legală şi mai trebuie o expertiză auto-tehnică care, iar nu ştiu de ce, au pus-o în dependenţă de un martor, cel care ar trebui să arate exact cum era maşina. Acel martor este, însă, plecat din Moldova. Eu le-am spus: dar dacă nu era niciun martor, nu avea să fie nicio expertiză, sau ce? Le-am cerut să urgenteze expertiza. Nu văd din partea noastră alte probleme. În rest, lucrăm aşa cum lucrează toată lumea”, susţine Ion Diacov, procurorul mun. Chişinău. Acesta ne-a spus că nu a simţit vreo presiune sau implicare în anchetă din partea procurorului Ruslan Popov, despre care afirmă că nu ştia că are vreo legătură cu familia celui care a produs accidentul. Popov (foto) neagă şi el că ar avea vreo implicare în derularea anevoioasă a anchetei. „Îmi pare rău de nevoia care a dat peste capul părinţilor ăştia, dar pot să stea fără grijă că absolut nicio implicare din partea mea, în anchetă, nu este şi nu va fi. E vorba de o viaţă de om. Nu am de gând să-mi iau păcate pe suflet. Nu contează cine a comis accidentul. Să nu încerce să găsească ţapi ispăşitori în situaţii de acest fel. Tatăl lui Sergiu m-a telefonat în primele zile când s-a întâmplat siuaţia asta. I-am recomandat doar să-şi ia un avocat. Atât”, afirmă procurorul.

  460-dan-vulpe„Îşi lua zborul”

  „Într-o zi, mi-a telefonat băiatul ăsta (Sergiu, n.r.). Mi-i jale de el. Dar chestiile astea, cu încercările de a muşamaliza… Dacă ar recunoaşte, dacă se oprea… Suntem oameni şi trebuie să iertăm. Înţeleg toate lucrurile astea… El mi-a zis că vrea să vorbească. Am încercat să ne întâlnim prin intermediul avocatului, dar nu a putut veni la întâlnire”, povesteşte Constantin Vulpe. „Pe urmă, m-a sunat tatăl lui (Valeriu, n.r.), cu care am avut o discuţie calmă. Ştiam că e un om cumsecade, blajin. Am vorbit calm. El a scăpat aşa o vorbă: „poate un ajutor”. I-am spus că mai am puteri şi îmi voi purta de grijă cât mă vor ţine picioarele, dar sunt într-o situaţie foarte gravă. În afară de faptul că bătrâneţea mi s-a dus naibii, mai am un copil bolnav pe care-l întreţin, şi mai sunt creditele din America ale lui Dan, de câteva zeci de mii de dolari. După ce am spus asta, el nu a mai zis nimic… Dan nu se pregătea să moară. El îşi construia viitorul. Îşi lua zborul şi aşa de bine mergea… Avea un proiect de 700 de mii de euro cu Banca Mondială, altul cu producătorii mici de vinuri. La 5 ianuarie, când nu mai era, a fost acceptat la un serviciu pe care el îl aştepta de 1,8 ani, de la o firmă anglo-elveţiană din Londra”, spune tatăl lui Dan Vulpe.

  460-barul-si-casa-in-constructie-a-lui-sergiu-trofimAm încercat să discutăm şi cu Sergiu Trofim. Pe o reţea de socializare, unde este foarte activ, acesta nu ne-a răspuns la mesaj. La telefonul său mobil a răspuns o doamnă, care ne-a informat că am fi greşit. Ulterior, nu a mai răspuns. Valeriu Trofim, tatăl acestuia, susţine că fiul său este nevinovat. „Noi, ca oameni creştini, am vrut să ne apropiem, să discutăm, dar ei nu au vrut. Băiatul nu-i vinovat. Doar că nu s-a oprit acolo. El era în stare de şoc şi s-a speriat. Acum umblă la medic. Nu era în stare de ebrietate, de unde… S-au făcut analize. Nu are Popov şi alţii nimic. Noi tot nu înţelegem de ce se tărăgănează acest caz. Stă automobilul nostru sub cerul liber. Plouă în el. Am vrut să-l luăm, să-l reparăm, dar nu ne-au permis. Singuri nu înţelegem de ce e aşa”, ne-a spus acesta.

  „Dosarul, practic, stă în aer. Noi nu am fost informaţi nici măcar despre dispunerea unei expertize auto-tehnice, o acţiune foarte importantă. Am depus o cerere şi am solicitat expertiza, dar şi descifrarea convorbirilor telefonice ale celor care erau în maşină atunci. Ni s-a spus că solicitarea de expertiză va fi luată în consideraţie, dar cele legate de convorbirile telefonice – nu, din lipsa necesităţii, întrucât nu ar proba ceva concludent şi pertinent în această cauză penală. Dar, noi avem informaţii că de la acele telefoane s-a vorbit, inclusiv, cu cei din organele de drept”, afirmă Ion Gavriliuc, avocatul familiei Vulpe.

  P.S. ZdG va monitoriza acest caz şi va reveni la subiect în ediţiile viitoare.

  UPDATE: Secretele dosarului Dan Vulpe (II)

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  O nouă sesizare la PG și ANI din partea socialiștilor. Cere verificarea declarației de avere a unui deputat PPDA

  Încă o solicitare din partea unui deputat socialist la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Procuratura Generală (PG) pe numele unui deputat din Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”…
  O nouă sesizare la PG și ANI din partea socialiștilor. Cere verificarea declarației de avere a unui deputat PPDA

  Șefi noi la Inspectoratele de Poliție Telenești și Bălți

  Inspectoratul de Poliție Telenești și Inspectoratul de Poliție Bălți vor fi conduse de noi șefi. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Poliția R. Moldova, la 12 august, șeful Inspectoratului General al…
  Șefi noi la Inspectoratele de Poliție Telenești și Bălți

  Sterilizări gratuite pentru pisici fără adăpost, cu ocazia Zilei internaționale a animalelor fără adăpost

  Reprezentanții Primăriei Chișinău au anunțat miercuri că pe 15 august, atunci când va fi marcată Ziua internațională a animalelor fără adăpost, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, în colaborare cu…
  Sterilizări gratuite pentru pisici fără adăpost, cu ocazia Zilei internaționale a animalelor fără adăpost

  Record de îmbolnăviri în Ucraina. Au fost înregistrate aproape 1.600 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  În Ucraina, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.592 cazuri noi de COVID-19, un nou record al infecțiilor cu coronavirus. Au fost prelucrate 18.984 de teste. De asemenea, în ultima zi au murit 22 de ucr…
  Record de îmbolnăviri în Ucraina. Au fost înregistrate aproape 1.600 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Belarus: Autorităţile confirmă moartea unui manifestant arestat, acesta fiind al doilea deces

  Autorităţile din Belarus au confirmat miercuri moartea unui manifestant arestat în timpul unui miting împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, fiind al doilea deces înregistrat de la începutul ac…
  Belarus: Autorităţile confirmă moartea unui manifestant arestat, acesta fiind al doilea deces

  PAS solicită amânarea plăților ratelor la credite și adoptarea unei legi cu privire la falimentul personal: „Oamenii sunt disperați”

  Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Dan Perciun, a venit joi, 13 august, cu un apel către guverenarea de la Chișinău pentru „a ajuta persoanele care au credite”, în contextul crizei prin care trece R. Moldov…
  PAS solicită amânarea plăților ratelor la credite și adoptarea unei legi cu privire la falimentul personal: „Oamenii sunt disperați”