Miniştri în Guvernul Filip, un an cu afaceri şi interese – Ziarul de Gardă
 • Miniştri în Guvernul Filip, un an cu afaceri şi interese

  Miniştri în Guvernul Filip, un an cu afaceri şi interese
  20 ianuarie 2017 | 07:50

  Guvernul condus de Pavel Filip împlineşte un an de la învestirea în funcţie. În această perioadă, unii miniştri, în frunte cu premierul, au avut parte de evenimente importante, toate soldându-se cu suplinirea bugetului familiei sau cu promovarea intereselor pe care aceştia le au în diferite domenii.

  În 2016, la scurt timp după învestirea în funcţie, premierul Pavel Filip a devenit socru mare. El şi-a însurat fiul, Iulian, obţinând, în premieră, statutul de cuscru, evitând în toată această perioadă să anunţe public cine-i sunt noile rude. ZdG a aflat că Iulian Filip s-a căsătorit, în iunie 2016, cu Nicoleta, fiica Carminei Vicol, administratoarea companiei financiare „Prime Capital”. Familia Vicol gestionează afaceri de milioane, Dumitru Vicol, soţul Carminei, fiind fondatorul firmelor „Monicol” SRL şi „Monistar” SRL. Prima pare a fi cel mai important agent economic de pe piaţa nucilor şi a fructelor uscate din R. Moldova, iar cealaltă deţine brandul „Nimorinka”, care produce şi comercializează băuturi alcoolice.

  Firma „de ciocolate” din clădirea surorii cu afaceri în agricultură

  Pavel Filip şi soţia sa, Tatiana, au renunţat, cel puţin în acte, la afaceri încă pe când actualul premier era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Ultima firmă de la care şi-au înstrăinat activele este „Aluprofmet” SRL, obţinând pentru ele 9,9 mii de lei, aşa cum a indicat Filip în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate. Cota-parte a familiei Filip a ajuns însă la Victor Filip, o rudă a familiei, persoana care administrează şi cea mai prolifică afacere a acestora, firma „Burex” SRL, deţinătoarea magazinului de ciocolate „Ciocoville”. SRL-ul este deţinut de Iulian şi Dumitru, cei doi fii ai prim-ministrului, dar şi de Victor Filip (1%). La început de ianuarie 2016, „Burex” SRL a achiziţionat o altă companie, „Vota” SRL, continuând să comercializeze dulciuri prin intermediul magazinului din centrul Chişinăului.

  Vera Monul, sora premierului Filip, la strânsul roadei. Familia ei gestionează peste zece hectare de livadă de meri în raionul Criuleni

  SRL „Burex” are adresa juridică într-o clădire amplasată pe str. 31 august, 62., care a fost pusîn ultimii ani în gaj pentru credite de zeci de milioane de lei, majoritatea dintre ele fiind astăzi nestinse. Jumătate din acest imobil e înregistrată pe numele firmei „Rinax-TVR”, al cărei fondator este Vera Monul, sora premierului Filip. Firma a intrat în posesia clădirii în 2001, dar a vândut o parte din ea companiei „Edit-Prom”. „Rinax-TVR”, deţinută de Vera Monul, e specializată în distribuirea mai multor tipuri de îngrăşăminte şi în producerea şi comercializarea cerealelor. La rându-i, acest SRL a fondat firma „Meleag Nistrean”, specializată în creşterea merelor la Criuleni, fiind administrată de un alt membru al familiei Filip, Ruslan.

  Vera Monul este, împreună cu soţul său, Andrei, proprietara firmei „Spican-n Agro” SRL, proprietară de livezi de mere de la Oniţcani, Criuleni. În ultimii ani, livezile familiei Monul sunt tot mai apreciate, inclusiv prin articole în presă, spunându-se că firmele care le gestionează folosesc tehnologia superintensivă sub sistemul antigrindină, o metodă modernă şi inovatoare de creştere a merelor. Pentru revista mybusiness.md, Vera Monul menţiona că, în ultimii ani, a beneficiat şi de subvenţii de la stat pentru extinderea afacerii. La sfârşit de 2016, aceasta a fost desemnată de Consiliul Raional Criuleni unul din oamenii anului „pentru merite deosebite şi rezultate înalte în activitatea profesională în dezvoltarea sectorului agricol al R. Moldova”. Andrei Monul scrie pe o reţea de socializare că ar fi managerul companiei „Komet Group” SA, afiliată familiei milionarului Anatol Stati, folosită de aceştia pentru a administra zăcăminte de petrol şi gaze în regiunea Kurdistan din Irak. Soţii Monul locuiesc într-un imobil vecin cu cel al directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru.

  Publicitate
  Publicitate
  Maria și Vladimir Cebotari, ministrul Justiției R. Moldova.

  Justiţie cu o companie avia şi clădire construită de soacră

  În 2016, şi afacerile familiei ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, au continuat să se dezvolte chiar dacă, cel puţin oficial, atât ministrul cât şi soţia sa s-au retras din acţionariatul firmelor pe care le deţineau. Dacă în declaraţia de avere pentru 2015, Vladimir Cebotari scria că deţine cote părţi la 3 firme: „C&V Asistenţă” SRL, „Vlaconic” SRL şi „Neaos” SRL, astăzi, oficial, ministrul mai este acţionar doar la „C&V Asistenţă” SRL, cu activităţi de prestare a serviciilor de consultanţă juridică. La „Vlaconic” SRL fondatoare a rămas mama ministrului, Anatalia Cebotari, iar la „Neaos” SRL, distribuitor oficial în Moldova a tehnicii agricole şi tractoarelor marca John Deere, care, în 2014, i-a adus ministrului dividende de 2,9 milioane de lei, asociat unic a rămas Lilia Ivanov, fosta parteneră a lui Vladimir Cebotari, cel care s-a retras din acţionariat în mai 2016.

  Şi soţia ministrului, Maria Cebotari, a fost implicată în afaceri în 2016. Pe lângă firma „Tchebo-Com”, pe care a fondat-o şi o conduce din 2014, soţia ministrului a fost, până în septembrie 2016, şi co-acţionar la compania aeriană Fly One care, din iulie 2016, operează zboruri către mai multe destinaţii din Europa şi Rusia. Maria Cebotari s-a retras din acţionariatul companiei aeriene după ce în presă au apărut informaţii despre implicarea familiei ministrului în această afacere. Fondată în septembrie 2015, Fly One a cunoscut o dezvoltare rapidă. În aprilie 2016, a operat primele curse charter, iar în iunie a lansat prima cursă regulată de pasageri, către Moscova. Astăzi, numărul curselor operate de Fly One a ajuns la 14. În prezent la Fly One este angajată sora lui Vladimir Cebotari, Mariana Tabuică, fost director financiar la ÎS, Moldatsa”, iar oficial, proprietarii companiei sunt românul Nicu Berla, Andrei Ţurcan şi Tudor Carabadjac, despre care anticoruptie.md a scris, în mai 2016, că este fostul socru al lui Mircea Maleca, fost director al Autorităţii Aeronautice Civile.

  Clădirea construită de firma „Breitman” SRL în sect. Buiucani

  „Parteneriatul” familiei ministrului Cebotari cu Mircea Maleca, foşti colegi la „Air Moldova”, a continuat, în 2016, şi la o altă firmă – „Breitman Grup” SRL, care-i are ca fondatori pe Marcel Tanas, Mircea Maleca şi… Vera Sârbu, soacra lui Vladimir Cebotari. Compania construieşte în prezent o clădire multietajată la intersecţia str. Mihai Viteazul şi Mitropolit Dosoftei. Lucrările sunt executate de „Maxmod Imobil” SRL, firmă la care soţia ministrului a fost în trecut contabilă şi care împarte aceeaşi adresă cu firma „Tchebo-Com”, fondată şi administrată de Maria Cebotari. Marcel Tanas, co-fondator la „Breitman Grup”, este administratorul şi unul din fondatorii companiei de construcţii „Maxmod Imobil” SRL, implicată în trecut în scandaluri, după ce a fost acuzată că ar fi luat bani de la oameni, fără a le finisa mansardele promise. „Nu este niciun fel de implicare a mea. A fost o sugestie atunci când a fost o întrebare. Ei erau în căutarea unor investiții, a unor proiecte din care ar putea să obțină o anumită stabilitate, respectiv am sugerat câteva proiecte despre care cunoșteam pentru că, în orice proiect, dacă te implici, te implici cu oameni în care ai cât de cât încredere. A fost o decizie a lor”, afirmă Vladimir Cebotari, întrebat despre participarea soacrei în afacerea „Breitman Grup”. „La „Vlaconic” așa și nu am intrat în drepturi, cum nu a intrat nici maică-mea în succesiunea respectivă. „Neaoș” a fost înstrăinată și exact așa a fost înstrăinată și cota soției dintr-o altă întreprindere” (n.r.: „Fly One”), a mai adăugat ministrul.

  Licitaţiile câştigate de firme afiliate miniştrilor

  Familia lui Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, administrează firma „Pabinis-Com” SRL, cu sediul la Nisporeni, aşa cum ZdG dezvăluia încă de la învestirea acestuia în funcţie. SRL-ul este înregistrat pe numele Ninei şi al Ludmilei Pahomea, sora şi nepoata ministrului. Totodată, Natalia, soţia ministrului, este angajata acestei firme. Din 2013, în doar doi ani, SRL-ul a beneficiat de cel puţin 16 contracte în sumă de peste 5 milioane de lei cu Primăria Nisporeni şi Consiliul Raional, în timp ce Bâtcă era preşedintele raionului Nisporeni. Oficialul spunea atunci că nu ar fi existat un conflict de interese în aceste contractări. Anul 2016 nu a fost o excepţie, iar firma familiei şi-a trecut în cont încă o licitaţie, organizată de Primăria Nisporeni, în sumă de aproape 150 de mii de lei.

  La 30 iulie 2015, Ruxanda Glavan a fost desemnată în funcţia de ministră a Sănătăţii. Peste câteva zile, pe 14 august 2015, firma „Glavirux” SRL, fondată de ea, cea care câştigase până atunci peste 70 de contracte cu instituţiile medicale din ţară în valoare de peste 10 milioane de lei, îşi schimbă atât denumirea, cât şi fondatorul. Astfel, administratoarea de până atunci a „Glavirux”, Olga Latîş, devine atât administratoare, cât şi unic fondator la „Polisano-Prim” SRL, succesoarea „Glavirux”. Firma nou-creată a păstrat însă aceeaşi adresă juridică şi acelaşi cod fiscal, schimbările fiind efectuate doar în privinţa denumirii şi a fondatorului. În noiembrie 2015, Ruxanda Glavan anunţa prin intermediul reţelelor de socializare că, începând cu vara lui 2015, firma „Glavirux” nu îi mai aparţine. După redenumire, timp de câteva luni, noua firmă nu apare în niciun contract cu statul, însă, începând cu luna martie 2016, „Polisano-Prim”, la fel ca şi predecesoarea „Glavirux” SRL, începe să-şi adjudece contracte cu instituţiile medicale de stat, câştigând anul trecut licitaţii de aproape 700 de mii de lei cu spitalele din ţară. Anterior, ZdG a discutat cu Olga Latîş, proprietara în acte a „Polisano-Prim”, care spunea că firma a fost redenumită odată cu schimbarea fondatorului şi că Ruxanda Glavan nu mai are nicio legătură cu aceasta „de foarte mult timp”.

  Anul trecut, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a devenit fondator la SRL „Euromobila-Lux”, agent economic care s-a transformat vara trecută din societate pe acţiuni, în SRL. Compania gestionează afacerile cu mobilă ale familiei ministrului. Anticorupţie.md a scris anul trecut că, la doar câteva luni de la învestirea lui Chirinciuc în funcţia de ministru, de la şoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparţine, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. Ministrul însă a susţinut că nu a influenţat acest proces.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

  „Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de…
  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

  Directorul SIS: „Rusia a crescut numărul de militari care păzesc depozitul de muniții din Transnistria”

  Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozit…
  Directorul SIS: „Rusia a crescut numărul de militari care păzesc depozitul de muniții din Transnistria”

  O față nevăzută a pandemiei: copiii cu autism și familiile lor

  Laura Catărău Pandemia NU s-a terminat. Pandemia e ACUM. După 2 ani de la începutul acesteia, este tot mai greu să vedem luminița de la capătul tunelului. O fațetă a pandemiei e cea a copiilor cu autism, pentru…
  O față nevăzută a pandemiei: copiii cu autism și familiile lor