Igor Dodon şi-a cumpărat “de la o rudă din Italia”, o casă de milioane, cu bani de la banca lui Plahotniuc – Ziarul de Gardă
 • Igor Dodon şi-a cumpărat “de la o rudă din Italia”, o casă de milioane, cu bani de la banca lui Plahotniuc

  Igor Dodon şi-a cumpărat “de la o rudă din Italia”, o casă de milioane, cu bani de la banca lui Plahotniuc
  23 august 2013 | 07:46

  436-casa-dodonIgor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), a împrumutat, la sfârşitul lunii iulie, aproape 1,5 mln. de lei de la Victoriabank, banca prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat (PD), Vladimir Plahotniuc. Cu aceşti bani, socialistul şi-a oficializat procurarea unei case de milioane, în sectorul Buiucani, casă despre care ZdG scria, acum doi ani, că urma să-i aparţină. Atunci, Igor Dodon nega cu vehemenţă informaţiile, catalogându-le drept “bârfe şi zvonuri”.

  Recent, într-un interviu acordat ziarului de limbă rusă, “Argumentî i Factî”, Igor Dodon declara că, în urmă cu câteva săptămâni, după ce şi-a vândut apartamentul cu două camere în care locuia din 1999 şi după ce a luat un credit de la bancă, şi-a cumpărat o casă. “Acum, vom achita costul ei. Nu m-am decis deodată, dar, în această primăvară, după decesul tatălui meu, m-am gândit, poate e cazul să mă aşez şi eu pe pământ, la propria casă, căci cresc doi băieţi”, spunea liderul socialiştilor.

  Dodon în 2011: “Bârfe şi zvonuri”

  În luna mai 2011, ZdG publica articolul “O casă verde pentru candidatul roşu“, în care relata despre noua casă a lui Igor Dodon. Persoane care locuiau în vecinătate ne povesteau cum acesta venea practic în fiecare zi la casa de pe str. Xenopol, unde urmărea atent cum decurg lucrările de amenajare. “Nu comentez bârfele şi zvonurile”, aşa ne-a răspuns atunci Dodon, fiind întrebat dacă acea casă este sau urmează să fie a sa. “Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu mai multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, a încercat atunci Dodon să explice vizitele sale frecvente la casa de pe str. Xenopol.

  După ce Igor Dodon a afirmat public faptul că, recent, şi-a cumpărat o casă, am verificat dacă nu cumva, noua sa casă este tocmai cea despre care ZdG scria, acum doi ani. Şi, surpriză! Conform informaţiilor de la Întreprinderea de Stat “Cadastru”, casa de pe Xenopol, despre care am scris în 2011, înregistrată atunci pe numele firmei de construcţii care a ridicat-o, Reconscivil, este acum înregistrată pe numele soţilor Dodon.

  1.5 mln. de lei de la Victoriabank

  Tranzacţia a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Igor Dodon a luat un credit de 1.477 mln. de lei de la Victoriabank, bancă despre care se ştie că aparţine prim-vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc. În schimbul acestei sume, între familia Dodon şi Victoriabank a fost semnat un contract de ipotecă, care are în calitate de obiect casa de milioane a familiei Dodon.

  În înscrierile de la Cadastru nu se specifică de la cine a cumpărat Igor Dodon casa, însă, ţinând cont de faptul că, în urmă cu o lună, aceasta era înregistrată tot pe firma Reconscivil, atunci devine limpede că liderul socialiştilor şi-a procurat-o anume de la ei. Conform informaţiilor oficiale, terenul pe care este construit imobilul se întinde pe o suprafaţă de 590 m.p., iar casa pe 162,1 m.p.. Experţii imobiliari afirmă că o asemenea casă valorează pe piaţa imobiliară aproximativ 5 mln. de lei, în funcţie de materialele folosite şi de cele aflate în interior.

  Din informaţiile publice, aflăm că terenul pe care este construită inclusiv casa familiei Dodon a fost dat de primărie firmei Reconscivil în 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Municipal Chişinău, asta după ce compania de construcţii, în 2002, a procurat la licitaţie construcţiile nefinisate de la intersecţia străzilor Alba Iulia şi Onisifor Ghibu, după ce lucrările de construcţie la acel şantier fuseseră stopate pentru o perioadă îndelungată de timp. Pe lângă blocuri de locuit, firma a construit şi două case individuale: una pentru Igor Dodon, alta pentru Valeriu Şufrai, directorul Reconscivil.

  435-igor-dodonIgor Dodon:

  «Am procurat casa de la o rudă de-a mea care a investit în această construcţie, iar, ulterior, a rămas cu traiul în Italia. Nu pot să vă spun cine-i ruda. Astea sunt date confidenţiale. Nu este adevărat că aş avea relaţii speciale cu reprezentanţii firmei de construcţii care au ridicat casa şi că i-aş fi ajutat atunci când eram ministru. Sunt invenţii, nu i-am facilitat cu nimic. Ruda mea de peste hotare a găsit anume această firmă. Eu am vândut apartamentul cu două odăi şi am luat un credit. Am luat casa cu tot cu teren contra unei sume de 2 mln. 300 mii de lei. Imediat, am anunţat Comisia Naţională de Integritate. Mi se pare că am procedat corect, nu am ascuns nimic, cum fac alţi demnitari. Dacă doriţi, pot să vă organizez o excursie… Deocamdată nu vă pot primi în casă, dar în jurul casei – nu am ce ascunde… Veniţi, ca să nu vă căţăraţi pe garduri, cum faceţi în alte cazuri, cu casele unor demnitari…»

  Dodon are şi maşină nouă?

  Am vizitat “noua” casă a preşedintelui PSRM în după amiaza zilei de vineri, 16 august. La câteva minute după ce am ajuns la faţa locului, o maşină cu numere de înmatriculare C NY 224 s-a oprit în faţa porţii, a luat o doamnă care părea să fie mama lui Igor Dodon şi a plecat. În ogradă au rămas doi băieţi, cel mai probabil, cei doi fii ai familiei Dodon, care se jucau cu mingea. În garajul din interiorul casei am mai zărit un automobil cu numere de înmatriculare C QK 729, care încă nu apare în declaraţiile de venituri şi proprietăţi ale deputatului.

  Casa are trei niveluri şi un design modern. Împrejmuită cu un gard de beton, de vreo 3 metri înălţime, cu o poartă dintr-un aliaj de metale scumpe, cu un acoperiş de culoare verde, cu pereţii vopsiţi în verde-deschis, casa, de o construcţie originală, a fost edificată de firma “Reconscivil”, care a construit, în preajmă, pe str. Onisifor Ghibu, câteva blocuri de locuit cu mai multe etaje. De fapt, prin preajmă, sunt mai multe blocuri de locuit, dar şi câteva case pe pământ, construite cu mulţi ani în urmă. Singura casă modernă din apropiere, similară cu cea a lui Dodon, este cea a lui Valeriu Şufrai, directorul firmei Reconscivil, care, se spune că este în relaţii foarte bune cu socialistul.

  Oamenii, care locuiesc în, zonă au auzit aproape toţi că urmează să aibă un vecin deputat. Unii, însă, recunosc faptul că ştiau despre asta de mai mult timp, pentru că îl tot vedeau pe Dodon când venea la casa cu trei nivele pentru a vedea cum decurg lucrările de reparaţie. Alţii ne-au spus că l-au zărit pe Dodon abia acum câteva zile în această locuinţă, în care, de câteva luni, locuia o femeie în vârstă, despre care bănuiesc că este mama deputatului. Toţi vecinii din zonă ne-au spus că imobilul de lux a fost finisat cu mai bine de doi ani în urmă.

  “Averile” familiei Dodon

  Igor Dodon, în vârstă de 38 de ani, este deputat neafiliat în Parlamentul R. Moldova, după ce a ajuns în Legislativ pe listele Partidului Comuniştilor. De-a lungul timpului, acesta a activat la Bursa de Valori a Moldovei, la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a Moldovei, dar şi la câteva instituţii de învăţământ superior, în calitate de profesor. Din 2005, intră în politică, fiind numit viceministru al Economiei şi Comerţului. Un an mai târziu, Dodon este promovat în funcţia de ministru în acest minister. Din 2008, deţine concomitent şi funcţia de prim-vicepremier, iar un an mai târziu, devine deputat.

  În 2009, Igor Dodon scria, în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi, că deţine împreună cu soţia un apartament de 57 m.p. de pe str. Calea Orheiului şi un automobil, Toyota Land Cruise, din 2003, în valoare de 5 mii de euro. Aceleaşi proprietăţi au fost declarate şi în anii următori, 2010-2011. În declaraţia pe 2012, Dodon menţiona că deţine un apartament, însă doar de 50,1 m.p, dar şi că şi-a vândut maşina, Toyota, cu aproape 80 mii de lei. În ultimii ani, familia Dodon a declarat venituri constante de aproximativ 150 mii de lei.

  Dacă e să ne ghidăm de informaţiile din declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale lui Igor Dodon din ultimii patru ani, atunci, după un simplu calcul, vedem că familia Dodon, cu venituri anuale de aproximativ 150 mii de lei, ar avea nevoie de 10 ani de muncă doar pentru a plăti creditul la Victoriabank, fără a pune la socoteală eventualele plăţi suplimentare pe care orice persoană le achită băncii atunci când ia un credit.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  „Ajutorul oficial oferit R. Moldova de Uniunea Europeană confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al R. Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele R. Moldova, Maia Sa…
  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  43 de decese și alte 1 826 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri asociate cu contact în afara țării: 2-Israel, 1-Italia, 1-Tur…
  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  Primăria municipiului Chișinău anunță că au fost deschise conturi bancare, în lei moldovenești, precum și în valută străină: euro, dolari SUA și RON, în scopul acumulării de donații pentru familiile care au răm…
  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru

  Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democ…
  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru