Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 24 iulie 2021

Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate au fost confirmate, iar de aici noii deputați urmează să se întrunească la Parlament cât mai curând. Prima ședință de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de către Eduard Smirnov, deputatul ales pe listele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Smirnov, care în acest an va împlini 82 de ani, a fost decanul de vârstă al deputaților și în legislaturile 2014 și 2019. Odată constituit Parlamentul, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care merge în Legislavit cu 63 de mandate, spun că un Guvern va fi format cât mai curând. 

Știm că vă întrebați aproape în fiecare zi, ce se întâmplă pe piața petrolieră și cât timp se vom mai scumpi carburanții. Ziarul de Gardă a analizat profilul pieței petroliere din R. Moldova și vă prezintă detalii despre stăpânii benzinăriilor, care au monopolizat o piață lipsită de concurență. 

„Rompetrol Moldova”, lider pe piața petrolieră din R. moldova, este controlată de kazahi. Compania închiriază toate cele 95 de stații de alimentare, iar în 2019 a avut venituri de peste 5,77 de miliarde de lei.  

„Lukoil Moldova”, al doilea gingant de pe piața petrolieră, este controlat de ruși. Directorul companiei a și fost decorat în 2020 de Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei” și a fost în echipa Consiliului Economic al lui Igor Dodon pe când acesta era președinte de țară. 

Topul stăpânilor de benzinării este completat de „Petrom Moldova” cu administratorul român Corneliu Constantinescu. În 2019, compania a raportat venituri de circa 2,10 miliarde de lei. 

La mare distanță de cei trei giganți petrolieri, se află „Datario” SRL, cunoscută sub denumirea comercială „Vento”. Compania aparține fraților Adrian Borş şi Igor Borş. Cel din urmă a figurat într-un dosar penal, omul de afaceri fiind învinuit de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. După 12 luni de detenție, acesta a fost eliberat, însă șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, s-a ales cu un dosar, care urmează curând să fie transmis în judecată. 

Artiom Pînzari, feciorul fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, este de peste un an și jumătate beneficiar al Tirex Petrol. Compania conectată la fostul ministru a a obținut, în urma unor negocieri directe simulate, contractul de depozitare și distribuție a motorinei donată de România, firma câștigând astfel aproape 3 milioane de lei.

Iar „Bemol” este gestionat de cetățeanul azer Rafig Aliyev. În timp ce celelalte companii raportează profituri modeste, Bemol a reușit în 2019 să își majoreze de 10 ori profitul. 

Curând vom avea și un nou ambasador al Statelor Unite ale Americii, întrucât actualul oficial  Dereck J. Hogan își încheie mandatul. Într-un discurs de adio, ambasadorul declară că R. Moldova este o țară diversă și promițătoare și că a fost onorat să reprezinte Statele Unite ale Americii în fața poporului nostru.

Apropo, de Statele Unite ale Americii. În toamna anului trecut, când socialiștii și deputații lui Șor și-au oficializat coaliția au votat un proiect de lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Atunci fugarul Ilan Șor se ambiționa să construiască în locul stadionului MoldovaLand și BasarabiaLand, un centru sportiv, educativ și de agrement de anvergură. 

Ideile acestuia rămân doar pe hârtie, pentru că magistrații Curții Constituționale au decis la 22 iulie că terenul Stadionului Republican rămâne în folosința Ambasadei SUA. 

Fugarul Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate pentru escrocherie şi spălare de bani, a fost ales din nou deputat, însă va rămâne fără imunitate parlamentară odată ce va ajunge în țară. Cel puțin asta spune procurorul general Alexandr Stoianoglo, conform căruia în privința lui Șor este o situație deosebită. 

Din țară a fugit și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Duminică seara acesta a zburat la Londra, însă de acolo a luat avionul spre Praga. Cel puțin asta spune avocatul lui Platon, Ion Crețu. Societatea civilă, dar și cei din politică acuză Procuratura Generală că nu a intervenit și l-a lăsat pe Platon să plece, însă reprezentanții instituției justifică inacțiuni în privința acestuia prin faptul că numele lui nu figurează în nicio cauză penală. 

Iar pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, care este cercetată pentru fapte de corupție în stare de libertate, și-a luat concediu medical, la câteva zile după ce a beneficiat de un concediu de odihnă anual de 33 de zile. Ziarul de Gardă a intrat în posesia unei dispoziții privind acordarea concediului de odihnă anual pretorei sectorului Ciocana, semnată de viceprimarul Ilie Ceban. Potrivit documentului, Sinilga Școlnic și-a luat concediu în avans, inclusiv pentru anul 2022.

Solicitată de noi, Sinilga Școlnic ne-a confirmat că după ce a ieșit din concediul de odihnă anual, care a expirat pe 9 iulie, curent, acum se află în concediu medical din „motive personale”.

La nivel politic, unul dintre cele mai importante evenimente ale săptămânii a fost cea de-a 17-a ediție a Conferinței internaționale de la Batumi.

Luni, 19 iulie, în centrul atenției s-a aflat nivelul îmbunătățit de cooperare dintre cei trei parteneri asociați ai UE – Georgia, Republica Moldova și Ucraina – oficializat recent ca trio asociat.

Șefii celor trei state au semnat o declarație comună, în care stipulează că aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care unește cele trei țări și că integrarea europeană nu are alternativă pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană. 

Tot în această săptămână Procuratura raionului Sângerei a trimis în judecată cauza penală în care patru membri ai partidului PACE sunt acuzați de „huliganism”, iar președintele formațiunii Gheorghe Cavcaliuc a fost anunțat în căutare, din motiv că acesta s-a eschivat de la organul de urmărire penală. La alegerile de acum două săptămâni, Cavcaliuc a mers în Italia pentru a-și exercita dreptul de vot și de atunci nu s-a mai întors în țară. De curând, acesta a spus că este pe drum. 

Într-un dosar publicat în această săptămână, Ziarul de Gardă vă prezintă câțiva dintre judecători care vor beneficia de apartamente la prețuri preferențiale. Apartamentele sunt predestinate angajaților din justiție din raioanele țării și vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat. Comisia de selecție refuză să facă publică lista beneficiarilor, motivând că o va oferi atunci când persoanele beneficiare vor semna contractele cu firma de construcții.

ZdG a reușit să afle cine va beneficia de aceste apartamente și printre ei se numără fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, actual judecător în cadrul curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș – un magistrat cu avere de milioane, judecătorul de la Curtea de Apel Comrat Dmitri Fujenco, care are deja un apartament în Chișinău, dar și Eugen Popovici, magistrat la Judecătoria Orhei, suspectat că ar fi pretins 2000 de euro mită pentru „atenuarea învinuirii aduse şi pentru eliberarea din arest” a unei persoane învinuite de punerea în circulaţie a drogurilor. 

Mai aflați că redacția Ziarului de Gardă a câștigat procesul de judecată cu Fiodor Ghelici, vizat într-o anchetă jurnalistică realizată de noi. După ce controversatul activist civic a atacat redacția în judecată drept reacție la publicarea anchetei despre voluntarii Asociației „Moldova Mea” condusă de el, în care demonstram că banii colectați de aceștia pentru familii nevoiașe nu ajung la destinație, iar o parte din sume sunt ascunse în buzunarul celor care îi colectează, la 4 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a emis o încheiere prin care cererea lui Ghelici a fost scoasă de pe rolul instanței. Ulterior, liderul Asociației „Moldova Mea” nu a contestat încheierea instanței.

Pe zdg.md, dar și pe pagina noastră de YouTube puteți urmări ancheta care ne-a adus un proces de judecată care a durat aproape un an.