VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 18 septembrie 2021 – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 18 septembrie 2021

  VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 18 septembrie 2021
  18 septembrie 2021 | 11:43

  Dacă săptămâna trecută, țigări de contrabandă au fost găsite ascunse în nisip, în această săptămână au fost depistate într-un lan de floarea soarelui. Un microbuz în care se aflau 15 mii de pachete cu țigări a fost depistat și urmărit de polițiști în raionul Glodeni. Pentru că la un moment dat șoferul a pierdut controlul volanului, automobilul cu tot cu țigări a ajuns într-un lan de floarea soarelui. 

  Țigările sunt cărate și cu avionul. Un aparat care ar fi utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă și care a decolat de pe teritoriul Ucrainei și urma să ajungă pe teritoriul României a fost oprit la Edineț. În urma operațiunii, trei cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului au fost reținuți, iar alte două persoane au fost anunțate în căutare. 

  De marți, Curtea de Apel Chișinău are un nou președinte interimar. Este vorba despre magistratul Anatolie Minciună, aflat în sistem din 1991. Mai multe detalii despre cariera și averea judecătorului, găsiți pe zdg.md. 

  Iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova într-o cauză care se referă la arestarea preventivă a unei femei pentru o perioadă de 40 de zile în anul 2015, în urma eșecului ei de a stinge o datorie față de o altă persoană. Astfel, autoritățile trebuie să îi achite femeii despăgubiri de aproape 10 mii de euro. 

  Într-o altă cauză asupra căreia s-a pronunțat CEDO, R. Moldova a fost obligată să achite unui grup mic de persoane care sub conducerea lui Grigore Petrenco a organizat, în septembrie 2015, un protest în fața sediului Procuraturii Generale, soldat cu violențe. 6 polițiști au fost răniți, iar 5 persoane au fost reținute. 

  Cei cinci au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în Penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

  Tot în această săptămână, primara de la Trușeni, Stela Munteanu, arhitectul-șef și ex-șeful Întreprinderii Municipale a Primăriei, toți trei reținuți și cercetați într-un dosar de corupție, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

  Cei trei ar fi încercat să preia abuziv casa care aparţinea unei locuitoare, în vârstă de 73 de ani, a comunei Truşeni. Aceştia urmau să obţină încrederea bătrânei, prin oferirea unor atenţii,  pentru a putea intra în posesia actelor originale de proprietate asupra casei de locuit din Truşeni, a unor terenuri, dar şi a unui apartament din capitală. De asemenea, din discuţiile purtate, banii pe care i-ar fi obţinut după vânzarea proprietăţilor menţionate, urmau a fi împărţiţi între membrii grupului.

  Săptămâna trecută, Marin Maxian anunța că demisionează din funcția de șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, iar Oleg Pasat din funcția de șef adjunct al Inspectoratului. S-a constat însă că cei doi au plecat, de fapt, în concedii, iar după ce aceste perioade vor fi consumate, cererile de demisii vor intra în vigoare. 

  Apropo de Inspectoratului General al Poliției. Ziarul de Gardă a constatat că Iurie Podarilov, noul șef al Inspectoratului, se judecă cu instituția pe care o conduce, cerând calcularea și achitarea sporurilor și drepturilor salariale, acordate suplimentar la salariul de bază. Solicitarea se referă la perioada în care acesta a fost suspendat din funcția de șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, fiind cercetat într-un dosar penal pentru luare de mită, condamnat la închisoare, apoi achitat. Podarilov se judecă și cu Ministerul Justiției pentru constatarea încălcării mai multor prevederi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aplicarea mecanismelor de recuperare prevăzute de Înalta Curte. 

  Pentru că există un potențial conflict de interese, Autoritatea Națională de Integritate va trebui să identifice soluții, inclusiv prin atragerea unei persoane terțe care îl va reprezenta în instanță pe noul șef al Inspectoratului General de Poliție. Mai multe detalii despre dosarul penal în care acesta a fost condamnat, apoi achitat și actualele litigii pe care le are, citiți pe zdg.md. 

  Nici în acest an evenimentele dedicate Zilei Vinului nu vor avea loc, din cauza pandemiei COVID-19. Dar asta nu vă împiedică să organizați un eveniment pe zoom, spre exemplu pentru a sărbători. 

  Procuratura Generală încearcă să ne surprindă cumva și a anunțat la începutul acestei săptămână că a inițiat urmărirea penală cu privire la schemele de procurare a energiei electrice, cu implicarea, potrivit experților în energetică, a lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi. În schemă ar fi implicată și conducerea din 2008 a Ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, iar suma prejudiciului depășește  123 de milioane de lei. Anterior pe acest caz a fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată fără ca subiectul să fie investigat.

  În același timp, fugarul Ilan Șor, ales parlamentar pe listele partidului care îi poartă numele,  a rămas fără salariu de deputat. 

  Iar prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău în dosarul lui Șor a fost întreruptă luni întrucât magistratul Stelian Teleucă, care face parte din completul de judecători care examinează dosarul, a anunțat că se abține de la examinarea cauzei. Amintim că după ce dosarul acestuia s-a prăfuit vreo 4 ani la Curtea de Apel Cahul, a fost remis spre examinare instanței de fond din Capitală. 

  Un funcționar public în cadrul Primăriei satului Năpadova, raionul Florești, pe nume Gheorghe Andrieș are o avere nejustificată de peste 2,4 milioane de lei. Cu acești bani funcționarul a procurat în 2019 un automobil Toyota Land Crusier Prado, două apartamente în Chișinău cu un loc de parcare și un imobil nelocativ, situat la fel în Chișinău, conform constatărilor Autorității Naționale de Integritate. 

  Autoritatea a mai constatat că fostul director interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat Anatolie Golea are o avere nejustificată de aproape un milion de lei. În context, Autoritatea a sesizat Procuratura Generală pe aspectul îmbogățirii ilicite și va depune în instanța de judecată cererea privind confiscarea averii nejustificate a acestuia. 

  Ziarul de Gardă a scris anterior că firma administrată de Golea este, din septembrie 2020, noua proprietară a terenului și a clădirilor centrului comercial și de agrement „Megapolis Mall” din Capitală. Firma familiei fostului funcționar este și proprietara rețelei de magazine Azart Outlet.

  Iar fostul director al Penitenciarului nr.18, Viorel Perciun, împreună cu 7 actuali și foști deținuți, vor compărea pe banca acuzaților pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Perciun este acuzat și de corupere pasivă în interesul unui grup criminal. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Procesul penal inițiat după imaginile în care Plahotniuc îi transmite o pungă neagră lui Dodon și care nu a avut o finalitate va fi supus verificărilor. Declarația procurorului general interimar

  Procesul penal inițiat după imaginile video în care fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc îi transmite o pungă neagră ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon și care nu a avut…
  Procesul penal inițiat după imaginile în care Plahotniuc îi transmite o pungă neagră lui Dodon și care nu a avut o finalitate va fi supus verificărilor. Declarația procurorului general interimar

  CNA anunță că mai mult de jumătate din sechestrele aplicate de ARBI în ultimii trei ani se referă la furtul miliardului

  Agenția de Recuperarea a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) a emis o notă prin care anunță că peste patru miliarde de lei constituie valoarea bunurilor, identificate…
  CNA anunță că mai mult de jumătate din sechestrele aplicate de ARBI în ultimii trei ani se referă la furtul miliardului

  Averea și evoluțiile lui Igor Dodon: de la venirea sa în funcții publice până la abandonarea mandatului de parlamentar

  Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a renunțat la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Luni, 18 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că…
  Averea și evoluțiile lui Igor Dodon: de la venirea sa în funcții publice până la abandonarea mandatului de parlamentar

  Viceprim-ministrul pentru Reintegrare pleacă la Moscova, iar ministrul de Externe efectuează o vizită la Kiev, pentru a discuta despre livrarea gazelor naturale în R. Moldova

  Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, efectuează joi, 21 octombrie, o vizită la Moscova pentru a continua negocierile contractului dintre Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale…
  Viceprim-ministrul pentru Reintegrare pleacă la Moscova, iar ministrul de Externe efectuează o vizită la Kiev, pentru a discuta despre livrarea gazelor naturale în R. Moldova