Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Platforma DA solicită autorităților…

VIDEO Platforma DA solicită autorităților să întreprindă măsuri de urgență privind piața produselor petroliere: „Dacă nu se va schimba ceva, ne așteptăm la proteste din partea fermierilor și transportatorilor”

Foto: Captură Privesc.eu

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) consideră inadmisibilă situația actuală pe piața produselor petroliere și solicită Parlamentului și Guvernului să întreprindă măsuri de urgență pentru a combate acordurile de cartel în acest sector.

În ultima lună, în R. Moldova a avut loc o creștere vertiginoasă a prețurilor la benzină și motorină, susține Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA.

„Platforma DA consideră inadmisibilă situația actuală în acest domeniu și este îngrijorată de lipsa reacțiilor adecvate din partea autorităților (…). Această scumpire bruscă a afectat profund veniturile cetățenilor și a economiei în ansamblu, în special, agricultura și transportul. Atragem atenția că după ultimele modificări la Legea privind produsele petroliere, companiile mari majorează prețurile zilnic la combustibil, indiferent de perioada importată la fiecare partidă și nimeni nu le controlează. Zilnic vedem aceste acorduri de cartel”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA.

În context, Platforma DA solicită autorităților să întreprindă următoarele măsuri:

  • Asigurarea promtă a funcționalității Consiliului Concurenței prin desemnarea unei conduceri profesioniste și integre în fruntea instituției, care să acționeze imediat în privința combaterii acordurilor de cartel și a sancționării dure a participanților;
  • Demiterea actualei conduceri a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și desemnarea unei noi componențe în baza meritocrației și neafilierii politice;
  • Alocarea compensațiilor agricultorilor mici și mijlocii, precum și companiilor de transportare a pasagerilor, pe curse regulare, sub formă de restituire a accizelor.

„Abuzurile demonstrative pe piața produselor petroliere se întâmplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenței decapitat, începând cu data de 11 august și al unui ANRE care activează în continuare în formula înțelegerii obscure între Plahotniuc, Leancă și Ghimpu. Păcat că guvernarea nu are o atitudine și o acțiune promtă față de ceea ce se întâmplă. Mai bine zis, guvernarea a anunțat comasarea a două instituții: ANRE și Consiliul Concurenței. Din punctul nostru de vedere este o mare greșeală. În această perioadă e mare laf pentru ANRE. Toată gașca de acolo o să primească în continuare salarii de 80-90 mii de lei în așteptarea reformării instituției. La Consiliul Concurenței lucrurile sunt și mai grave. Entitatea activează fără conducere, personalul nu este încadrat în muncă (…). Dacă nu se va schimba ceva în timpul apropiat, ne așteptăm la proteste din partea fermierilor, transportatorilor și șoferilor”, a declarat Slusari.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat de înțeles că în perioada următoare Consiliul Concurenței – autoritatea publică autonomă, responsabilă faţă de Parlament, care asigură aplicarea şi respectarea legislaţiei din domeniul concurenţei, va fi reorganizată. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, Igor Grosu, a declarat că urmează să fie pusă în aplicare o nouă formulă ce vizează activitatea Consiliului Concurenței, iar ulterior va fi desemnată și conducerea instituției. Detalii aici.

Consiliul Concurenței a rămas fără președinte la mijlocul lunii august 2021, după ce Parlamentul a aprobat cererea de demisie a lui Marcel Răducan din funcția de președinte al Consiliului. Pe 9 august curent, Marcel Răducan a depus cerere de demisie din funcție. Atunci, Răducan a menționat pentru Ziarul de Gardă că a decis să se retragă de la conducerea Consiliului Concurenței din motive de ordin personal. Detalii aici.

La mijlocul lunii august curent, modificările la Legea privind piața produselor petroliere au fost aprobate în lectura a doua de către deputații din Parlamentul de la Chișinău.

Noua Lege prevede că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către ANRE, în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere. Astfel, prețul maxim de comercializare cu amănuntul este stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină). Prețurile sunt publicate zilnic pe pagina web a ANRE.

Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite preturile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard. În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliți, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă.