Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Constatările observatorilor internaționali privind…

VIDEO Constatările observatorilor internaționali privind desfășurarea anticipatelor: „Alegerile s-au desfășurat pașnic, în mare parte, libertatea de alegere a fost respectată. Au fost observate transportări sistematice ale alegătorilor în regiunea transnistreană”

Observatorii internaționali, care au monitorizat anticipatele din 11 iulie, susțin că alegerile s-au desfășurat pașnic, în mare parte, fiind respectată libertatea de alegere. Totodată, aceștia spun că au fost raportate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare din regiunea transnistreană.

„Alegerile din 11 iulie au fost administrate bine. Au fost competitive și, în mare parte, libertatea de alegere a fost respectată. Cunoaștem că au fost puse sub semnul întrebării anumite decizii ale Comisiei Electorale Centrale, însă, în pofida acestora, candidații au avut posibilitatea de a participa în campanie. Deficitul soluționării problemelor financiare au ridicat mai multe semne de întrebare. Persoanele care au monitorizat alegerile au confirmat că cadrul legislativ a fost destul de bun pentru a asigura alegeri libere și democratice, însă, rămân anumite carențe care trebuie rezolvate pentru a asigura soluționarea contestațiilor într-o manieră corectă și imparțială”, a declarat Șeful Delegației misiunii de observare a OSCE-ODIHR.

Șeful Delegației adunării parlamentare a Consiliului Europei, Stefan Schennach, speră ca noul Guvern să fie capabil să facă față reformelor pe care le așteaptă cetățenii R. Moldova.

„Vreau să felicit cetățenii R. Moldova pentru faptul că aceste alegeri s-au desfășurat într-o manieră pașnică. În pofida polarizării profunde pe care am urmărit-o zilele și săptămânile trecute, acum există foarte multă muncă serioasă în fața noastră, a tuturor, și sperăm că Guvernul nou va fi capabil să facă față reformelor pe care le așteaptă cetățenii R. Moldova și în favoarea cărora s-au pronunțat în cadrul alegerilor. Evident că cetățenii așteaptă să vadă o luptă împotriva corupției. Vreau să subliniez faptul că democrația poate să înflorească doar în cazul în care există efectul imparțial al mass-mesiei. Acestea fiind spuse, vreau să încurajez cetățenii R. Moldova să fie cât mai mândri de faptul că sunt moldoveni și să țină la propria lor identitate”, a declarat Stefan Schennach.

Șefa Delegației adunării parlamentare a OSCE, Pia Kauma, menționează că prezența la vot a tinerilor a fost destul de scăzută.

„În pofida pandemiei de COVID-19, care încă are un impact asupra cetățenilor R. Moldova, mă bucur pentru faptul că alegerile s-au produs pașnic și într-o manieră competitivă. Cu toate acestea, prezența la vot a tinerilor a fost destul de scăzută”, a declarat Pia Kauma.

Șeful Delegației Parlamentului European, David Maccilster, susține că au fost raportate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare din regiunea transnistreană.

„În primul rând, cetățenii R. Moldova sunt cei care sunt vizați în rezultatele acestor alegeri. Cetățenii au avut posibilitatea să meargă la secțiile de votare și să-și exprime votul. Noi cunoaștem că cetățenii s-au pronunțat în favoarea Uniunii Europene. Uniunea Europeană are o relație strânsă cu R. Moldova. La rândul nostru, noi ne pronunțăm în favoarea statului de drept, în favoarea integrării economice și asocierii politice dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Parlamentul European și-a reafirmat angajamentul de a sprijini vectorul european pentru cetățenii R. Moldova. Acești ultimi ani au fost foarte dificili pentru țara dumneavoastră, nu doar din cauza pandemiei, dar și din motivul blocajului economic, politic și constituțional.

Alegerile au fost administrate într-o manieră bună și eficientă. Au fost respectate toate măsurile anti-COVID. Noi am fost impresionați de rolul vital pe care îl joacă femeile în procesele electorale. Cu toate acestea, colegii mei au observat transportări sistematice a alegătorilor din regiunea transnistreană. Din acest motiv regret că Comisia Electorală nu a reușit să reglementeze aceste aspecte. Vreau să-mi exprim regretul în privința unor decizii adoptate de Comisia Electorală Centrală, în special, decizia privind numărul de secții deschise în diaspora. În afara de aceasta au existat cazuri de presiuni ale primarilor, dar și asupra altor autorități. Noi îndemnăm toți factorii de interese să demonstreze maturitate politică. Rezultatele acestor alegeri trebuie să devină un punct de pornire după care un nou Guvern să poată accelera niște reforme ambițioase”, a declarat șeful Delegației Parlamentului European.

Alegerile parlamentare au fost monitorizate de 2 442 de observatori acreditați de CEC.

1 800 de observatori naționali au reprezentat opt asociații obștești din țară, iar 642 de observatori internaţionali au reprezentat 20 de misiuni diplomatice acreditate în R. Moldova și 30 de experți electorali internaționali din partea a zece autorităţi electorale străine.

Procesarea a 100% din procesele verbale arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) obține 52,80% – mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Mai exact PAS obține majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău și poate forma de unul singur viitorul Cabinet de miniștri.

Conform informațiilor actualizate prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după procesarea a 100% din procese verbale, PAS a acumulat 52,80% din voturi, iar BECS – 27,17%. Partidul Șor obține 5,74%.

Pe 11 iulie, în R. Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate.