Principală  —  IMPORTANTE   —   REZULTATE PRELIMINARE, ANTICIPATE 2021. 100%…

REZULTATE PRELIMINARE, ANTICIPATE 2021. 100% din procesele verbale procesate: PAS a câștigat detașat alegerile din R. Moldova. Distribuția mandatelor în Parlament

Sursa:ZdG
Sursa: ZdG

Procesarea a 100% din procesele verbale arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) obține 52,80% – mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Mai exact PAS obține majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău și poate forma de unul singur viitorul Cabinet de miniștri.

Conform informațiilor actualizate prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după procesarea a 100% din procese verbale, PAS a acumulat 52,80% din voturi, iar BECS – 27,17%. Partidul Șor obține 5,74%.

După 100% din procesele verbale procesate:

PAS (774 754 alegători): 63 de mandate
BECS (398 678 alegători): 32 de mandate
P ȘOR (84 185 alegători): 6 mandate

Blocul Electoral „Renato Usatîi” se afla sub pragul electoral, obținând 4,10% în urma a 100% de procese verbale procesate.

Sub pragul electoral de 5 la sută se află și Platforma DA, PDM, Democrația Acasă, PACE, AUR.

Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.

Majoritatea parlamentară formată deține voturile necesare pentru adoptarea proiectelor de legi în prima și a doua lectură, lectură finală. Legile organice și moțiunile simple depuse în Parlament se adopta cu votul majorității deputaților prezenți. Revizuirea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.

Potrivit Constituției, Parlamentul se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăște validarea sau nevalidarea mandatului de deputat. Mandatul este nevalidat în cazul încălcării legislației electorale.

Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numarul total al deputaților.

Duminică 11 iulie 2021, în R. Moldova s-au desfășurat alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al XI-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. Secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00 și s-au închis la ora 21:00, ora Moldovei.