Principală  —  IMPORTANTE   —   Situația în Zona de Securitate…

Situația în Zona de Securitate este calmă, anunță delegația R. Moldova în CUC

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) anunță vineri, 24 februarie, că situația în Zona de Securitate este „calmă și fără schimbări față de perioada anterioară”. Potrivit reprezentanților CUC, în regiune „nu au fost fixate deplasări ale efectivului de trupă sau ale tehnicii militare”.

„Fluxul de persoane și mijloace de transport prin posturile vamale interne rămâne constant în săptămâna curentă, numărul posturilor de control este neschimbat, personalul posturilor nu a fost suplinit sau înarmat, nu au fost fixate deplasări ale efectivului de trupă sau ale tehnicii militare. În rândul pacificatorilor nu au fost raportate încălcări de disciplină. Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control monitorizează în continuare evoluția situației în Zona de Securitate”, arată un comunicat al Delegației.

CUC este organul de conducere al misiunii de pacificare în Zona de Securitate care include localitățile amplasate de-a lungul râului Nistru, pe ambele maluri. 

Reacția delegației R. Moldova în CUC vine după ce Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește prezența militară în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană.

În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.

Pe 23 februarie, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) anunța că Moscova ar putea „crea condiții” pentru o operațiune sub un drapel străin în R. Moldova și în regiunea Cernigov, la granița dintre Belarus și Ucraina.

Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.