Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta R. Moldova: „688 de…

Președinta R. Moldova: „688 de oameni, care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria neamuri”

„688 de oameni, care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria neamuri”. Declarațiile au fost făcute de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, miercuri, 31 martie.

„ Eu sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat zilele acestea și anume, de modul cum a fost distribuit Pfizer și vreau să vă dau niște cifre„, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Directorii de spitale au permis ca acest vaccin să ajungă la alți oameni, care nu sunt în prima linie și nu sunt în categoria, care acum este eligibilă pentru vaccinare”.

Maia SANDU: „Am cerut de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lista cum s-au întâmplat lucrurile. 688 de oameni, care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria neamuri. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului, aici bănuiesc că sunt consilieri și așa mai departe”.

„Centrul Consultativ Diagnostic al Ministerului Apărării – 48 de doze de vaccin au mers înafara oricăror categorii, care sunt eligibile. Centrul Medicilor de Familie nr. 1 Botanica – 64 de doze de vaccin, aceștia și-au găsit neamuri tocmai 64. Centrul Medicilor de Familie de la Bălți – 71 de doze de vaccin au mers greșit. La Cantemir, 35 de doze de vaccin au mers pentru tot felul de șefi și fel de fel de consilieri”, a mai menționat Maia Sandu.

Maia SANDU: La Ceadîr-Lunga doar opt medici au fost vaccinați, 21 de doze s-au dus cu totul înafara sistemului, n-au treabă nici cu medici, nici cu profesorii. La Edineț avem aceeași poveste, la Ocnița, Rezina, la Ungheni, la Institutul Oncologic. E rușinos”.

Președintele raionului Edineț confirmă: S-au vaccinat primari, agenți economici, dar și alte persoane precum rude ale medicilor.

R. Moldova a recepționat pe 19 martie 24 570 de doze de vaccin Pfizer prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

MSMPS: 12 282 de doze vor fi distribuite Centrelor de Sănătate Publice teritoriale, inclusiv în teritoriile din est.

Alexei CEBAN: Cu Pfizer vaccinăm personalul din prima etapă.

„Vaccinăm toți lucrătorii din domeniul medical, spitalicesc, primar, urgență, farmacii, stomatologii. Toate contingentele de lucrători medicali și lucrători din domeniul medical. Avem astăzi instruirea, încă odată, a lucrătorilor medicali, pentru a ne asigura că procesul se va desfășura foarte bine și deja de mâine va începe vaccinarea“, a spus medicul epidemiolog.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. La 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat un alt lot cu 14400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

Sâmbătă, 27 martie, alte 50,4 mii de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca, donate de România, au ajuns în R. Moldova.