Principală  —  IMPORTANTE   —   De mâine, în R. Moldova,…

De mâine, în R. Moldova, începe imunizarea cu vaccinul Pfizer. Jumătate din dozele primite vor fi distribuite

De mâine, în R.Moldova, începe imunizarea cu vaccinurile Pfizer. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.

MSMPS: 12 282 de doze vor fi distribuite Centrelor de Sănătate Publice teritoriale, inclusiv în teritoriile din est.

„Mâine dimineața va avea loc distribuția. Odată ce dozele sunt recepționate începe imunizarea persoanelor”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, medicul epidemiolog, coordonator al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban.

„Dacă diseară totul se pregătește și mâine dimineața dozele sunt distribuite rămân patru zile pentru administrarea lor. Vaccinul Pfizer trebuie decongelat pentru a fi administrat. După ce a fost scos de la temperatura de -70 de grade vaccinul trebuie păstrat la temperatura de +2 +8 grade”, a declarat pentru ZdG medicul epidemiolog de la ANSP Laura Țurcan.

Potrivit MSMPS, vaccinul depozitat la temperatura normală a frigiderului +2°C până la +8°C își păstrează eficacitatea pentru o perioadă maximă de 120 ore, iar în cazul în care a fost extrasă cel puțin o doză din flacon, acesta trebuie utilizat în maxim șase ore.

CEBAN: Cu Pfizer vaccinăm personalul din prima etapă.

„Vaccinăm toți lucrătorii din domeniul medical, spitalicesc, primar, urgență, farmacii, stomatologii. Toate contingentele de lucrători medicali și lucrători din domeniul medical. Avem astăzi instruirea, încă odată, a lucrătorilor medicali, pentru a ne asigura că procesul se va desfășura foarte bine și deja de mâine va începe vaccinarea“, a mai spus medicul epidemiolog.

Potrivit MSMPS, astăzi are loc instruirea privind imunizarea împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer, condițiile de păstrare și administrare a acestuia.

„Flaconul de vaccin Pfizer trebuie diluat cu 1,8 ml de soluție NaCl. După ce a fost introdusă soluția, flaconul trebuie inversat de 10 ori, iar mai apoi se administrează câte 0,3 ml fiecărei persoane. Într-un flacon sunt șase doze”, a menționat Laura Țurcan.

La un interval de 21 zile, persoanelor vaccinate cu Pfizer le va fi administrată a doua doză.

Cele mai multe doze vor fi distribuite CSP Chișinău, 1 010 flacoane în care se conțin 6 060 de doze.

Centrele de Sănătate Publice unde vor fi distribuite dozele de vaccin Pfizer:

Cele 12 282 de doze de vaccin Pfizer fac parte din lotul de 24 570 de doze, recepționat prin intermediul platformei COVAX, vineri, 19 martie.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat un alt lot cu 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

CEBAN: Noi am repartizat circa 36 de mii de doze, dar avem nevoie de 60 de mii ca să finalizăm prima etapă.

Potrivit MSMPS, în R. Moldova, au fost vaccinate 20 494 de persoane.