Principală  —  IMPORTANTE   —   Natalia Gavrilița: Dacă vom fi…

Natalia Gavrilița: Dacă vom fi votaţi, vom guverna câteva săptămâni, apoi ne vom da demisia

Natalia Gavrilița

Candidata desemnată repetat la funcția de premier, Natalia Gavrilița, va depune solicitarea de învestire a Guvernului imediat ce Curtea Constituțională va declara constituţional decretul prezidenţial prin care a fost desemnată, dacă va exista o astfel de decizie. În cazul în care echipa acesteia va primi vot de încredere din partea deputaților, Gavrilița spune că Executivul îşi va prezenta demisia la câteva săptămâni după preluarea mandatului.

În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, Natalia Gavrilița a spus că își va prezenta demisia la câteva săptămâni dacă echipa formată de ea va primi vot de încredere în Parlament, pe motiv că un Guvern învestit nu poate funcţiona în lipsa unei majorităţi parlamentare.

„Mergem hotărât spre anticipate, care sunt necesare pentru a curăța clasa politică și pentru a aduce o majoritate de deputați în Parlament, care să aibă grijă de interesul cetățenilor. Dacă CC va spune că decretul de desemnare este constituțional, imediat voi depune, din nou, solicitarea de învestire a Guvernului”, a spus Gavrilița.

Candidata desemnată la funcția de premier spune că pentru cea de-a doua tentativă de învestire a Guvernului miza este mult mai mare, astfel deputații vor arăta dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate.

„Orice Guvern de tranziție doar prelungește termenul până la anticipate, dar nu rezolvă problema. În cazul în care vom fi votaţi, suntem pregătiţi cu un program anticriză şi cu un set de măsuri anticorupţie, pe care le-am implementa imediat, în primele săptămâni și am arăta lipsa unui suport în Parlament. Nu știu cum socialiştii cu Şor ar vota pentru crearea Tribunalului anticorupţie. În acest caz Guvernul și-ar da demisia. Suntem pregătiți pentru a guverna câteva săptămâni, ulterior ne vom da demisia sau vom fi demiși”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Cât privește echipa guvernamentală și programul de activitate, aceasta admite că ar putea fi operate unele modificări.

„S-ar putea să existe anumite modificări în componența Guvernului propus și a programului. La moment suntem în discuții cu partenerii politici, experți, oameni din societate care ne dau anumite reacții la programul propus. În baza acestor propuneri am putea face unele schimbări în echipă și program”, a mai spus candidata desemnată la funcția de premier, Natalia Gavrilița.

Pentru a ajunge să ceară votul deputaților, este nevoie ca Înalta Curte să declare constituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Curtea Constituțională va examina subiectul marți, 23 februarie.

În timp ce prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, își prezenta joi, 11 februarie, în plenul Parlamentului, programul de Guvernare, PSRM a înaintat propria candidată pentru funcția de premier, aceasta fiind Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul guvernării comuniste.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați din Parlamentul de la Chișinău – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit niciun vot din partea deputaților, astfel fiind consumată prima tentativă de învestire a unui Guvern.

După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, în aceeași zi, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.

În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.