Principală  —  IMPORTANTE   —   MAEIE, despre declarațiile unor oficiali…

MAEIE, despre declarațiile unor oficiali ruși în legătură cu evoluțiile din R. Moldova: „Susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”

„Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor R. Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”, este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) la declarațiile din ultimele zile a mai multor oficiali din Federația Rusă în legătură cu evoluțiile din R. Moldova.

Astfel, în condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, MAEIE menționează că susține „efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”.


Ministerul de Externe a declarat că integrarea europeană va consolida suveranitatea R. Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană.

„Este binecunoscut faptul că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic (…). Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice.

Dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a R. Moldova. Este bine știut că Romania a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral. În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”, precizează reprezentanții ministerului.

R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană (UE) pe 23 iunie curent, după ce toate cele 27 de state membre UE și-au dat acordul în acest sens.

Ulterior, fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședintele al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a comentat negativ apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Acesta a spus că prin susținerea aspirațiilor europene ale R. Moldova, România și-ar dori refacerea României Mari. Totodată, Medvedev a ținut să menționeze că Federația Rusă „are în jur de 220 de mii de cetățeni” în regiunea transnistreană a R. Moldova, dând de înțeles că ar putea întreprinde anumite acțiuni.

Pe lângă Medvedev, și purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că obținerea de către R. Moldova și Ucraina a statutului de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană ar putea avea „consecințe negative”.

„Ei nu se gândesc la consecințele negative ale acestui pas”, a declarat Zaharova, citată de Reuters.

Reacția României după declarațiile lui Dmitri Medvedev, conform căruia politicienii de la București doresc „refacerea României Mari”