Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția României după declarațiile lui…

Reacția României după declarațiile lui Dmitri Medvedev, conform căruia politicienii de la București doresc „refacerea României Mari”

Sursa foto: Telegram/ Nicu Popescu

Declarațiile lui Medvedev „fac parte din retorica falsă a Kremlinului” și indică, „pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

Reacția MAE de la București vine după ce fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședintele al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a comentat negativ apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Acesta susține că prin susținerea aspirațiilor europene ale R. Moldova, România și-ar dori refacerea României Mari. Totodată, Medvedev a ținut să menționeze că Federația Rusă „are în jur de 220 de mii de cetățeni” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, dând de înțeles că ar putea întreprinde anumite acțiuni.

Textul integral al precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe al României:
„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Această decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, se spune în precizările de presă ale MAE român.

Pe lângă Medvedev, și purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că obținerea de către R. Moldova și Ucraina a statutului de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană ar putea avea „consecințe negative”.

„Ei nu se gândesc la consecințele negative ale acestui pas”, a declarat Zaharova, citată de Reuters.

R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană (UE) pe 23 iunie curent, după ce toate cele 27 de state membre UE și-au dat acordul în acest sens.

Citiți și: „Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene”. Mesajul ministrului de Externe de la Kyiv după declarațiile amenințătoare ale rușilor