Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Protestul din fața…

LIVE TEXT Protestul din fața Președinției s-a încheiat. Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”: „Orășelul Schimbării în continuare va asigura regimul non-stop al protestelor noastre”

Sursa foto: ZdG

Membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat duminică, 25 septembrie, la un protest în centrul capitalei „împotriva guvernării”.

În legătură cu acțiunea de protest, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că a sesizat în repetate rânduri Primăria municipiului Chișinău despre încălcările comise de manifestanții care se află în corturile din fața Parlamentului, însă „nu s-a luat atitudine”, și a îndemnat, din nou, organizatorii protestului Partidului Politic „ȘOR” „să fie responsabili de acțiunile participanților, iar Primăria să țină cont de recomandări și să asigure buna desfășurare a acțiunilor”.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Irina Gotișan-Sotnic, șefa Direcției informare și comunicare cu mass-media a Președinției, a declarat că instituția prezidențială nu va comenta protestul: „În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”.


LIVE TEXT:

UPDATE 17:14 Protestul s-a încheiat.

UPDATE 17:08 Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”: „Orășelul Schimbării în continuare va asigura regimul non-stop al protestelor noastre”.

UPDATE 17:06 Poliția a intervenit în timp ce protestatarii Partidului „ȘOR” instalau corturi în curtea instituției prezidențiale.

UPDATE 16:49 Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al formațiunii politice, le cere manifestanților din fața Parlamentului să ia corturile instalate acolo și să le monteze în fața Președinției.

„Luați și aduceți corturile încoace. Ăsta este dreptul nostru de a protesta (…)”, a declarat Țurcanu.

UPDATE 16:42 Simpatizanții Partidului „ȘOR” au început să instaleze corturi în fața Președinției.

Sursa foto: ZdG
Sursa foto: ZdG

UPDATE 15:53 Deputatul fugar Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a intervenit prin Skype în timpul protestului și a venit cu mai multe acuzații în adresa președintei R. Moldova, Maia Sandu.

UPDATE 15:44 Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului Politic „ȘOR”, a declarat că simpatizanții formațiunii politice vor instala corturi în fața Președinției.

UPDATE 15:35 Protestatarii și membrii Partidului „ȘOR” au ajuns în fața Președinției R. Moldova și scandează „Jos, Maia Sandu”.

Sursa foto: ZdG
Sursa foto: ZdG

UPDATE 15:02 Simpatizanții Partidului „ȘOR” scandează pe străzile capitalei: „Jos, Maia Sandu!”; „Jos, guvernarea!”; „Anticipate!”.

Duminică, 18 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat la un protest „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării. Majoritatea dintre ei și-au exprimat susținerea pentru Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Tot ei, au declarat că vor protesta non-stop chiar din corturi, în timp ce Șor locuiește într-o vilă de lux în Israel.

Tot pe 18 septembrie, pe o scenă improvizată în fața Parlamentului, în apropiere de Președinție, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, a declarat că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”. Ulterior, IGP a anunțat că la manifestație au participat aproximativ 6500 de oameni – număr de zeci de ori mai mic decât cel vociferat de Țurcanu.