Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Protest la Președinție.…

LIVE TEXT Protest la Președinție. Membrii Partidului Politic „ȘOR” au anunțat instaurarea „Orășelului Schimbării”, iar simpatizanții formațiunii au început să instaleze corturi

Membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat duminică, 18 septembrie, la un protest „împotriva guvernării”, în fața Președinției R. Moldova.

Mai mulți oameni au fost aduși în mod organizat la protestul anunțat de Partidul Politic „ȘOR” pentru ziua de duminică, 18 septembrie. Imagini în acest sens au fost publicate pe Facebook chiar de reprezentanții formațiunii, cu câteva minute înainte de manifestație.

„Nu comentăm protestul. În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”, este reacția Președinției R. Moldova, oferită Ziarului de Gardă, referitor la manifestația organizată de Partidul Politic „ȘOR”.


LIVE TEXT:

UPDATE 17:34 Protestul s-a încheiat.

UPDATE 17:00 Membrii formațiunii politice au afirmat că vor protesta în regim non-stop. În acest sens, a fost anunțată instaurarea „Orășelului Schimbării”, iar simpatizanții Partidului „ȘOR” au început să instaleze corturi în fața Parlamentului, în apropriere de Președinția R. Moldova.

UPDATE 16:20 Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a intervenit prin Skype în timpul protestului de la Președinție.

„Astăzi, trebuie să arătăm toată puterea voinței și caracterul ca să putem să lăsăm aici „Orașul Schimbării”. Noi o să dobândim ce v-am promis (…). O să lupt până la capăt (…). Noi o să începem să instalăm corturi (…)”, a spus deputatul fugar.

UPDATE 15:53 Pe o scenă improvizată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în apropiere de Președinție și Parlament, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, a declarat că la manifestație participă „peste 50 mii de persoane”.

UPDATE 15:45 Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului Politic „ȘOR”, a declarat că protestul este „pașnic și fără violență” și se va desfășura în regim non-stop.

„(…) Astăzi inaugurăm „orașul schimbării”. Vom protesta în regim non-stop până când actuala guvernare își va da demisia. Astăzi, R. Moldova își va recupera demnitatea și vom cere demisia actualei guvernări. Anunțăm aici și acum că vom sta aici până când actuala guvernare își va da demisia. Zi și noapte vom fi aici pe scările Parlamentului și în fața Președinției. Trebuie să dăm importanță și să mulțumim liderului partidului nostru care ne-a adus aici, Ilan Șor”, a spus Țurcanu.

UPDATE 15:10 Simpatizanții formațiunii politice scandează pe străzile capitalei „Jos, Maia Sandu!”; „Noi suntem poporul!”; „Demisia!”.

Sursa foto: ZdG
Sursa foto: ZdG
Sursa foto: ZdG

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Recent, jurnaliștii de la „CU SENS” au identificat vila de lux din Israel în care deputatul fugar și liderul formațiunii Ilan Șor a trăit în ultimii trei ani.

În ultimele luni, echipa „CU SENS” a analizat sute de fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare de familia deputatului penal Ilan Șor, tot el – liderul Partidului „Șor”. Majoritatea imaginilor sunt făcute astfel încât să nu trădeze locul aflării, ținut în mare taină, de altfel. Totuși, jurnaliștii au surprins câteva detalii care, puse cap la cap, au ajutat la identificarea vilei de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani.