Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul președinte socialist al R.…

Fostul președinte socialist al R. Moldova spune că de 9 mai va purta panglica „Sfântul Gheorghe”, deși legea interzice acest fapt. Igor Dodon: „De 9 mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter”

Sursa foto: Facebook / Igor Dodon

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, anunță că de 9 mai va purta „la piept panglica „Sfântul Gheorghe” așa ca și în anii precedenți”. Declarația vine în contextul în care joi, 7 aprilie, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a anunțat că deputații au votat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”.

„De 9 Mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile. De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfântului Gheorghe așa ca și in anii precedenți, și voi participa la marșul tradițional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a îndemnat conducerea țării să se gândească la interesele naționale și să nu meargă „pe mâna străinilor care vor să transforme R. Moldova în poligon geopolitic și militar”.

Vă îndemn să nu atentați la Neutralitatea Republicii Moldova și nu cumva să încercați să acceptați extinderea NATO pe teritoriul Moldovei. Vă îndemn, de asemenea, să nu faceți jocurile celor care vor să certe Chișinăul cu Tiraspolul, pentru a genera un nou conflict pe Nistru”, a mai scris Dodon.

Despre amendamentul la Codul Contravențional, care interzice simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”, a anunțat Lilian Carp în cadrul unei conferințe de presă, în plenul Parlamentului, când au fost votate modificările la legea respectivă, nu a fost anunțat nimic despre amendamentul respectiv.

Potrivit deputatului Lilian Carp, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.

Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Potrivit proiectului de lege, agentul constatator al ilegalității va fi Ministerul Afacerilor Interne.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la MAI privind pedeapsa pe care o riscă Igor Dodon, în contextul în care ar îndemna oamenii să încalce de 9 mai legea respectivă. Reacția va fi publicată în momentul în care vom primi un răspuns.