Principală  —  IMPORTANTE   —   Democrații critică acțiunile Guvernului în…

Democrații critică acțiunile Guvernului în legătură cu gestionarea pandemiei de Covid-19: „Am sperat că după alegeri se va lăsa de politică și va trece la măsuri urgente, dar nu a fost să fie”. PDM propune 3 soluții urgente

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că R. Moldova se află într-o criză fără precedent, iar Guvernul trebuie să vină urgent cu soluții și măsuri practice pentru gestionarea eficientă a situației pandemice din țară.

Filip menționează că în tot acest timp, Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu a emis practic aceleași reguli atât în luna martie, când a fost instituită stare de urgență în R. Moldova, cât și ulterior, când a fost declarată stare de urgență în sănătate publică, dar și la instituirea codului roșu de alertă în municipiul Chișinău, diferențele fiind practic minore.

Tot aici, liderul PDM mai spune că deși regulile și măsuri pentru combaterea și prevenirea riscului de infecție cu noul coronavirus au fost anunțate și instituite de către autorități, instituțiile responasibile nu s-au ocupat de respectarea acestora.

A venit timpul să recunoaștem, suntem într-o criză fără precedent și cifrele ne vorbesc cel mai bine despre acest lucru. Peste 40 – 50 % este rata de teste pozitive. Aproape jumătate dintre cei testați sunt pozitivi. Autoritățile au dat mâinile în jos și ne anunță că nu mai avem paturi în spitale. Nu am văzut ca instituțiile responsabile cum ar fi Poliția și Agenția de Sănătate Publică ca să sancționeze sau să amendeze ceva.

Am sperat că după alegeri Executivul se va lăsa de politică și va trece la decizie și măsuri urgente, dar nu a fost să fie. Executivul trebuie să gestioneze această criză și să vină în continuare, dar trebuia și până acum, cu măsuri eficiente”, a declarat Filip.

Astfel, Filip spune că PDM a elaborat și un tabel pe care Guvernul ar trebui să-l completeze cu restrictiile impuse sau care urmează a fi anunțate pentru fiecare tip de cod.

În context, democrații anunță că vin cu trei soluții urgente care trebuie implementate de către guvernanți în procesul de gestionare a pandemiei de COVID-19.

Partidul Democrat vine cu câteva propuneri simple urgente și care nu au costuri mari:

1. Reguli clare pentru toți. Cerem ca Guvernul să vină cu o listă foarte clară de restricții pentru această perioadă, pentru fiecare tip de cod, verde galben, portocaliu sau roșu, exact ca în statele europene, astfel încât fiecare cetățean să cunoască ce are și ce nu are voie să facă.

2. Respectarea legii. Cerem ca Poliția și forțele de ordine se asigure respectarea acestor restricții. În tot orașul nu am văzut un polițist care sa sancționeze pe cineva că nu poartă mască, că nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Cerem sancționarea celor care au admis încălcări. Cel mai prost este atunci când un Guvern adoptă reguil și nu ține cont că aceste reguli să fie respectate.

3. Testare rapidă. Cerem autorităților testarea rapidă pe bază de antigen. Testele sunt de o sensibilitate și specificitate foarte înalt. Costul unui test începe de la 100 lei, comparativ cu cele care le avem acum de 800 de lei, iar rezultatul vine în 15-30 minute. Cred ca astfel am putea testa câte 30 de mii de persoane pe zi.”, a mai declarat Filip.

În context, Filip a îndemnat partidele responsabile din Parlament să susțină aceste propuneri sau dacă „au propuneri mai bune în acest sens” să le anunțe public.