Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC a sesizat Ministerul Justiției…

CEC a sesizat Ministerul Justiției și Serviciul Fiscal de Stat. Un partid afiliat oligarhului Ilan Șor nu a prezentat informațiile necesare pentru efectuarea unui control

Sursa foto: Partidul Șansa/ Facebook

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță miercuri, 14 februarie, că a sesizat Ministerul Justiției (MJ) pentru a obliga Partidul Politic „Șansă”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, să prezinte Comisiei informațiile necesare pentru efectuarea controlului complex al finanțării campaniei electorale aferente alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, inițiat de către CEC pe 8 noiembrie 2023.

Comisia precizează într-un comunicat că reprezentanții partidului nu au cooperat cu autoritatea electorală, nu au dat curs solicitării de a se înfățișa la sediul acesteia și nu au prezentat actele care le-au fost cerute.

„Din această cauză, grupul de control nu a avut acces direct la toate registrele contabile și/sau documentele primare care au stat la baza înregistrărilor contabile deținute de concurentul electoral. Respectiv, controlul s-a limitat doar la examinarea datelor din rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șansă”, a informațiilor oficiale suplimentare primite la solicitarea Comisiei de la Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a celor colectate de grupul de control.

Totodată, la data de 5 ianuarie 2024, având acumulate probe și în temeiul prevederilor legale, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat procese contravenționale în privința conducătorului Partidului Politic „Șansă”, (Alexei Lungu, n.red.) trezorierului acestuia și a 76 donatori, în privința cărora există suspiciuni de încălcare a legislației (…)”, menționează reprezentanții CEC.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 294/2007 privind partidele politice, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, în speță, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară sau a informațiilor necesare efectuării supravegherii și controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală.

În aceste condiții, CEC susține că a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Politic „Șansă” aparent în lipsa documentelor primare cu regim special (bonuri de plată) și Ministerul Justiției să întreprindă acțiunile necesare în vederea obligării partidului politic să prezinte datele necesare și să se conformeze prevederilor legale relevante. 

Pe 17 noiembrie 2023, CEC informa că Partidul Politic „Șansă” a ignorat invitația de a se prezenta la ședința de înfățișare a părților, unde urma să fie informat despre misiunea de control asupra finanțării campaniei sale electorale și să prezinte primul set de documente solicitate de Comisie.

Cu două zile înainte de alegerile locale generale din noiembrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale a decis excluderea din scrutin a tuturor candidaților partidului „Șansă”. Premierul Dorin Recean a declarat atunci că decizia a fost luată din considerente de securitate națională, fiind acumulate sute de probe audio, video și mii de mărturii care atestă un val de corupere politică a cetățenilor. Ca urmare a deciziei CSE, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea partidului Șansă, a fost aplicată ștampila cu mențiunea RETRAS.

Decizia CSE a venit la scurt timp după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate a anunțat că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizarea R. Moldova. Potrivit lui, banii ar fi fost utilizați, inclusiv de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea formațiunii politice.