Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC a confirmat rezultatele alegerilor…

CEC a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare și le trimite la CC spre validare

Foto: ZdG

Comisia Electorală Centrală a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut majoritate absolută în Parlamentul de la Chișinău, şi le trimite la Curtea Constituțională (CC) spre confirmare.

Membrii CEC au aprobat în cadrul ședinței de luni, 19 iulie, raportul cu privire la rezultatele scrutinului parlamentar. Proiectul a fost aprobat cu votul a opt membri. Raportul va fi transmis Curții Constituționale pentru validarea alegerilor.

Potrivit Codului Electoral, în termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

În urma procesării a 100% din procesele verbale arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) obține 52,80% – mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Mai exact PAS obține majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău și poate forma de unul singur viitorul Cabinet de miniștri. În noul Parlament de la Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va deține 63 de mandate – majoritatea absolută, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) obține 32 de mandate, iar Partidul Politic „ȘOR” se alege cu 6 mandate.

Citiți și: Transfugii Ivanov, Sîrbu, Nichiforciuc, Andronachi, finul lui Plahotniuc, Candu și medicul-deputat Gațcan. Lista ex-parlamentarilor care nu mai prind un loc în Parlament

Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.

Majoritatea parlamentară formată deține voturile necesare pentru adoptarea proiectelor de legi în prima și a doua lectură, lectură finală. Legile organice și moțiunile simple depuse în Parlament se adopta cu votul majorității deputaților prezenți. Revizuirea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numarul total al deputaților.

Duminică 11 iulie 2021, în R. Moldova s-au desfășurat alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al XI-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. Secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00 și s-au închis la ora 21:00, ora Moldovei.

Detalii despre TOȚI cei 101 deputați din noul Parlament. Dosare, avere declarată și controverse