Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spune președinta Maia Sandu…

Ce spune președinta Maia Sandu despre înregistrările audio cu discursul șefei PA în fața subalternilor săi

Sursa foto: presedinte.md

„Este pentru prima dată când vedem șeful unei instituții anticorupție care spune răspicat că cea mai mare problemă este corupția în sistem, corupția în rândul judecătorilor, corupția în rândul procurorilor și a ofițerilor de urmărire penală – în rândul celor care trebuie să combată corupția”. Așa a comentat președinta Maia Sandu înregistrările audio, apărute în mediul online, cu discuția dintre șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, și subalternii săi. Declarația a fost făcută joi seară, 16 iunie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Șefa statului a spus că nu a ascultat înregistrările, dar este la curent cu situația. Potrivit președintei Sandu, este regretabil că există „această dispută între două instituții importante: Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție”.

„Nu trebuia să ajungem aici, dar o să venim cu o soluție așa încât să punem punct acestei dispute și să putem să ne mișcăm înainte, pentru că această dispută nu face bine nici luptei împotriva corupției și nu face bine nici reformei justiției. Dacă mă întrebați de acuzațiile care au apărut în spațiul public, venite din partea unor angajați, eu nu sunt impresionată, pentru că în mare parte sunt oameni care au lucrat pe timpul regimului Plahotniuc și atunci nu i-am văzut să se plângă de intimidare și asta mie îmi creează niște semne de întrebare, mai ales că și în raport cu mine au fost, de-a lungul timpului, acuzații, scrisori semnate despre intimidare. Repet: de către oameni care pe timpul lui Plahotniuc nu au ieșit să se plângă că sunt forțați să facă lucruri ilegale.

Acum este pentru prima dată când vedem șeful unei instituții anticorupție care spune răspicat că cea mai mare problemă este corupția în sistem, corupția în rândul judecătorilor, corupția în rândul procurorilor și a ofițerilor de urmărire penală – în rândul celor care trebuie să combată corupția. Asta se pare că supără niște oameni. Oamenii care sunt onești nu trebuie să le fie frică. Cei care au probleme de integritate, da, au motive să se deranjeze”, a afirmat Maia Sandu.

Lidera statului crede că trebuie efectuată o evaluare externă și la Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

„Cred că trebuie să facem această evaluare externă și la Procuratura Anticorupție, așa cum am discutat. Cred că trebuie să o facem și la Centrul Național Anticorupție, care cel puțin n-a fost în plan până de curând, dar trebuie să avem aceeași abordare și trebuie să ne asigurăm că în aceste instituții lucrează doar oameni onești și respectiv nu se creează probleme de tipul celor pe care le vedem astăzi (…)”, a declarat șefa statului.

O înregistrare audio atribuită șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, de la o ședință la care au participat procurorii anticorupție, a apărut, miercuri, în spațiul online. În timpul discuției cu acuzatorii de stat, Veronica Dragalin a atenționat procurorii și ofițerii corupți, care denigrează imaginea instituției, că vor fi trași la răspundere. 

La câteva ore după această înregistrare, în mediul online a mai apărut o secvență audio de la ședință. Veronica Dragalin a vorbit inclusiv despre o scrisoare pe care a primit-o de la actualul director al Agenției Proprietății Publice, Alexandru Musteață, în care acesta îl acuza pe adjunctul interimar al procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, că este implicat în scheme de corupție. Mai exact, adjunctul interimar al procurorei-șefe a PA, Vasile Plevan, a fost acuzat că ar fi dat o soluție prejudiciabilă pentru integritatea patrimoniului de stat, „constituind în sine un precedent ilegal şi inacceptabil”.

Într-un document în posesia căruia a intrat ZdG, datat 25 mai, Alexandru Musteață s-a adresat Comisiei Pre-Vetting, șefei PA, procurorului general interimar și directorului SIS pentru a comunica organelor competente despre fapte şi evenimente care „denotă bănuiala rezonabilă privind punerea în aplicare a unei scheme cu elemente infracţionale, realizată prin concursul unor procurori şi judecători, îndreptate spre facilitarea deposedării statului de suprafețe de teren proprietate publică, domeniul public”.

„El mi-a adresat mie scrisoarea aceea, procurorului general, SIS-ului, Comisiei Pre-Vetting. Și el în scrisoarea asta a vorbit despre niște scheme de corupție comise de procurori și judecători. El l-a numit pe Vasile Plevan (adjunct interimar al procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, n.red.), că el este implicat în scheme de corupție pe un oarecare caz din 2020. Vreau să fiți foarte atenți la ce s-a întâmplat după asta.

Pe data de 29 mai, eu i-am scris domnului Alexandru Musteață în legătură cu scrisoarea, unde l-am informat că declarațiile false împotriva unui procuror sau împotriva instituției noastre, o campanie de denigrare a unui procuror încalcă Codul penal. Eu l-am chemat la mine în oficiu și el s-a prezentat pe data de 31 mai. Eu i-am spus direct ce cred eu despre această scrisoare. După ce am vorbit cu el jumătate de oră, omul ăsta și-a cerut scuze și voia să-și ceară scuze de la Vasile Plevan. Voia să facă tot posibilul să scrie o altă scrisoare. M-a întrebat ce să scrie el în altă scrisoare către Comisia Pre-Vetting, ce poate să facă pentru ca să repare tot ce-a făcut până acum. Eu i-am spus să-și găsească un avocat și eu vreau ca voi să atrageți atenția cu toții la ce-o să se întâmple cu omul acesta mai departe, unde o să ajungă Alexandru Musteață de la APP.

Pe Telegram deja a apărut informația că urmează să fie dat afară. Vă rog să urmăriți atent ce o să i se întâmple acestui om pentru ce a făcut. Persoanele care se ocupă cu așa chestii vor fi trase la răspundere. Eu în țara asta am mandat de cinci ani. Mandatul meu e mai lung decât al deputaților, al președintelui. Eu sunt aici pentru cinci ani. Eu nu mă duc nicăieri, am să fiu aici, am să lupt pentru procurorii integri. Eu voi fi prezentă la arestarea procurorilor, consultanților și ofițerilor corupți. Eu vreau să vă fie tuturor foarte clar care vor fi consecințele pentru actele pe care le comiteți aici. O cerere de demisie nu o să vă rezolve problema. Dacă ați făcut lucrurile pe care le-ați făcut, va fi răspundere penală. Eu nu arunc cuvinte goale (…)”, a declarat Veronica Dragalin.

Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Alexandru Musteață a depus cerere de demisie, dar că plecarea sa din funcție survine în contextul noii reorganizări a Agenției.