Principală  —  IMPORTANTE   —   AUDIO/ O nouă înregistrare de…

AUDIO O nouă înregistrare de la ședința controversată a PA: „Știu foarte bine cine din acest colectiv nu are loc în viitorul structurii care combate corupția”

O nouă înregistrare audio atribuită șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, de la ședința controversată a PA, a apărut în mediul online. În timpul discuției cu procurorii anticorupție, șefa instituției a declarat că a venit în R. Moldova pentru a schimba lucrurile și că este sigură că va reuși. Veronica Dragalin a vorbit despre o scrisoare pe care a primit-o de la actualul director al Agenției Proprietății Publice (APP), Alexandru Musteață, și a atenționat procurorii și ofițerii corupți, care denigrează imaginea instituției, că vor fi trași la răspundere.

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la reprezentanții PA în legătură cu secvența audio publicată de Eugeniu Luchianiuc. Până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

„(…) Eu știu foarte bine cine din acest colectiv nu are loc în viitorul structurii care combate corupția din țara asta. Eu o să scap de voi toți odată când o să fie schimbată structura Procuraturii Anticorupție. Așa că recunoașteți faptul că eu până acum n-am luat careva acțiuni împotriva unui procuror sau alții, dar asta nu înseamnă că n-o să vă vină rândul. Scurgeri pe canale de Telegram despre lucruri care se întâmplă în sala asta, pentru mine, este cel mai josnic lucru pe care îl puteți face. Eu vreau să va dau un singur exemplu. Să fiți foarte, foarte atenți ce se întâmplă dacă denigrați imaginea Procuraturii Anticorupție, imaginea mea sau imaginea unui coleg din colectivul nostru care este un om integru (…)”, a declarat Veronica Dragalin.

Șefa PA a mai spus în timpul ședinței că, pe 26 mai, a primit o scrisoare de la directorul APP, Alexandru Musteață, în care se indica despre anumite scheme de corupție comise de unii procurori și judecători. În scrisoare a fost menționat și Vasile Plevan, adjunctul interimar al procurorei-șefe a PA.

„El mi-a adresat mie scrisoarea aceea, procurorului general, SIS-ului, Comisiei Pre-Vetting. Și el în scrisoarea asta a vorbit despre niște scheme de corupție comise de procurori și judecători. El l-a numit pe Vasile Plevan (adjunct interimar al procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, n.red.), că el este implicat în scheme de corupție pe un oarecare caz din 2020. Vreau să fiți foarte atenți la ce s-a întâmplat după asta.

Pe data de 29 mai, eu i-am scris domnului Alexandru Musteață în legătură cu scrisoarea, unde l-am informat că declarațiile false împotriva unui procuror sau împotriva instituției noastre, o campanie de denigrare a unui procuror încalcă Codul penal. Eu l-am chemat la mine în oficiu și el s-a prezentat pe data de 31 mai. Eu i-am spus direct ce cred eu despre această scrisoare. După ce am vorbit cu el jumătate de oră, omul ăsta și-a cerut scuze și voia să-și ceară scuze de la Vasile Plevan. Voia să facă tot posibilul să scrie o altă scrisoare. M-a întrebat ce să scrie el în altă scrisoare către Comisia Pre-Vetting, ce poate să facă pentru ca să repare tot ce-a făcut până acum. Eu i-am spus să-și găsească un avocat și eu vreau ca voi să atrageți atenția cu toții la ce-o să se întâmple cu omul acesta mai departe, unde o să ajungă Alexandru Musteață de la APP.

Pe Telegram deja a apărut informația că urmează să fie dat afară. Vă rog să urmăriți atent ce o să i se întâmple acestui om pentru ce a făcut. Persoanele care se ocupă cu așa chestii vor fi trase la răspundere. Eu în țara asta am mandat de cinci ani. Mandatul meu e mai lung decât al deputaților, al președintelui. Eu sunt aici pentru cinci ani. Eu nu mă duc nicăieri, am să fiu aici, am să lupt pentru procurorii integri. Eu voi fi prezentă la arestarea procurorilor, consultanților și ofițerilor corupți. Eu vreau să vă fie tuturor foarte clar care vor fi consecințele pentru actele pe care le comiteți aici. O cerere de demisie nu o să vă rezolve problema. Dacă ați făcut lucrurile pe care le-ați făcut, va fi răspundere penală. Eu nu arunc cuvinte goale (…)”, a declarat Veronica Dragalin.

Miercuri, 14 iunie, o înregistrare audio atribuită șefei PA, Veronica Dragalin, de la o ședință organizată de aceasta cu colectivul PA, a fost publicată de portalul pulsmedia.md. Șefa PA a declarat că nu are răbdare să intre cu „echipe de mascați, la cineva în casă, la ora șase dimineața”.

„Și eu nu am răbdare să intru eu personal cu echipe de mascați, la cineva în casă, la ora șase dimineața, față de copiii voștri, soțiile, soții voștri, să fiți arestați, puși în cătușe și trimiși la închisoare. Eu nu am răbdare să se întâmple lucrul acesta. Eu personal o să fiu acolo!”, ar fi spus Veronica Dragalin în timpul ședinței.

Solicitați atunci de Ziarul de Gardă, reprezentanții PA au spus că „înregistrarea este autentică” și că „este o porțiune a ședinței care a avut loc pe 7 iunie 2023, la 9:00, cu întregul colectiv al PA în sala la etajul cinci din sediul CNA, unde nu au fost prezente persoane în afara colectivului PA”.

„(…) Discursul meu a fost înregistrat ilegal fără cunoștința mea. Eu încurajez această persoană sau persoane să publice întregul discurs. Nu am de ce mă teme pentru că eu, niciodată n-am spus ceva care nu sunt gata să spun și în public. Infractorii corupți au de ce se teme, pentru că noi avem înregistrări care demonstrează  vinovăția lor”, a spus șefa PA, Veronica Dragalin, pentru ZdG.

Miercuri, 7 iunie, realitatea.md a publicat un document, scriind că ofițerii CNA ar fi depus o plângere colectivă pe numele șefei PA Veronica Dragalin pe care o acuzau de intimidare. Crime-moldova.com a scris că Veronica Dragalin și-ar fi amenințat subalternii cu percheziții și dosare și le-ar fi cerut celor „care se simt cu musca pe căciulă să-și dea benevol demisia pentru a evita acest lucru”.