Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   (doc) Noi detalii despre cariera,…

(doc) Noi detalii despre cariera, averea și dosarele judecătoarei care a anulat alegerile

Rodica Berdilo

Rodica Berdilo, magistrata care a decis nevalidarea alegerilor locale din mun. Chișinău câștigate de Andrei Năstase a fost numită în funcție prin decretul președintelui Nicolae Timofti din luna mai 2016. Anterior, candidatura ei a fost aprobată de Colegiul pentru Cariera și Selecția Judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în luna noiembrie 2015. La dosarul prin care Berdilo a solicitat admiterea pentru participarea la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de judecător, aceasta a anexat caracteristici și recomandări din partea lui Iurie Bejenaru, judecător la Curtea Supremă de Justiție, Dorin Dulghieru, pe atunci, președintele Judecătoriei Buiucani, Liuba Pruteanu, magistrată în cadrul acelei instanțe sau Diana Scobioală, directoarea executivă a Institutului Național al Justiției. „Candidatul este conștient și dispus pentru criticile din partea societății civile, a mass-media și a părților din proces pentru soluțiile date. Candidatul tinde să devină un magistrat model, cu o pregătire academică puternică, onestă, corectă, integră, cu inițiativă, independentă, să fie un factor de schimbare și un exemplu demn de urmat la nivel profesional și personal”, se precizează în hotărârea Colegiului prin care s-a acceptat candidatura Rodicăi Berdilo la funcția de judecător.

Prin hotărârea CSM din 23 iunie 2015, au fost expediate materialele în privința Rodicăi Berdilo, pe atunci, asistentă judiciară la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău, către Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor în vederea selectării pentru accederea în funcția de judecător. Câteva luni mai târziu, la 12 noiembrie 2015, Colegiul, condus de judecătoarea Svetlana Filincova, a acceptat demersul, abundând în laude la adresa Rodicăi Berdilo. Astăzi aceasta se află în mijlocul unui scandal, după ce a decis să nu recunoască validitatea rezultatelor alegerilor locale din mun. Chișinău, câștigate de Andrei Năstase în detrimentul socialistului Ion Ceban.

Trei judecători și șefa INJ au lăudat-o

Din acel document reiese că Rodica Berdilo a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,63. Potrivit inscripțiilor din carnetul de muncă, Rodica Berdilo și-a început activitatea ca grefieră la Judecătoria Buiucani, la 14 decembrie 2005, pe când avea 22 de ani. Ulterior, și-a continuat activitatea în calitate de asistentă judiciară în cadrul aceleiași instanțe. În octombrie 2013 a fost suspendată din funcție până în luna martie 2015, iar din 1 aprilie 2015 s-a aflat în concediu pentru îngrijirea copilului. Magistrata a indicat în CV-ul său că ar cunoaște limba franceză, dar și limba engleză.

Colegiul a reținut că Rodica Berdilo a fost recomandată de către Iurie Bejenaru, magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dorin Dulghieru, pe atunci, președintele Judecătoriei Buiucani (astăzi vicepreședintele Judecătoriei Chișinău), Liuba Pruteanu, pe atunci magistrată la Judecătoria Buiucani, promovată, între timp, la Curtea de Apel Chișinău, iar caracteristica de personalitate a fost semnată de Diana Scobioală, directoarea executivă a Institutului Național al Justiției. Potrivit acelor acte, pe parcursul activității, Berdilo a demonstrat cunoștințe teoretice vaste, pe care le-a aplicat cu succes în activitatea practică. „Este o persoană integră, obiectivă, cultă, amabilă, atât cu colegii de serviciu cât și cu justițiabilii, se bucură de reputație ireproșabilă și are potențialul necesar pentru a exercita profesia de judecător”.

Citiți și: DOC/ Cum motivează Judecătoria Chișinău hotărârea de invalidare a alegerilor

Totodată, la motivarea expusă în scris și susținută verbal de către Rodica Berdilo în fața membrilor Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, aceștia au reținut că factorul determinant în alegerea profesiei de judecător a fost activitatea Rodicăi Berdilo în cadrul instanțelor de judecată. „Candidatul este conștient și dispus la criticile societății civile, a mass-media și a părților din proces pentru soluțiile date. Candidatul tinde să devină un magistrat model, cu o pregătire academică puternică, onestă, corectă, integră, cu inițiativă, independentă, să fie un factor de schimbare și un exemplu demn de urmat la nivel profesional și personal. Consideră că profesia de judecător este o profesie nobilă, frumoasă, grea, dar importantă pentru societate”. În urma acestor constatări, membrii Colegiului i-au acordat 82 de puncte, în timp ce pentru admiterea la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător candidatul trebuia să acumuleze cel puțin 70 de puncte.

A fost numită în funcție, iar peste câteva zile a plecat în concediu

La scurt timp după ce candidatura i-a fost admisă, Rodica Berdilo a participat la concursul organizat de CSM pentru suplinirea funcției de judecător la Judecătoria Centru, mun. Chișinău. La acest concurs au participat 13 candidați, însă funcția a fost adjudecată de Rodica Berdilo, deși cel mai mare punctaj l-a avut fostul procuror, Igor Balmuș. „Ținînd cont de rezultatele obținute în urma absolvirii Institutului Național al Justiției, caracterul activității în funcția de specialitate juridică, Consiliul conchide că, de fapt, candidata la funcția de judecător, Berdilo Rodica prevalează asupra candidatului Balmuș Igor. Mai mult ca atât, Consiliul ia în considerație faptul că Berdilo Rodica, pe lângă experiența ce a avut-o în sistemul judecătoresc, de peste zece ani, a absolvit și Institutul Național al Justiției, cu media 9,70”. Astfel, la 23 mai 2016, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, Rodica Berdilo a devenit judecătoare cu acte în regulă.

Citiți și:cCe spun politicienii din R. Moldova despre decizia instanței de a nu valida mandatul de primar al lui Năstase

La doar 2 săptămâni de la numire, prin ordinul preşedintelui interimar al Judecătoriei Centru din 31 mai 2016 i s-a acordat concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la 25 octombrie 2017. A revenit însă în sistem mai devreme, după ce a depus o cerere în adresa CSM, prin care a solicitat anularea suspendării din funcţie şi reîncadrarea în câmpul muncii, începând cu 21 aprilie 2017.

Apartamentul la preț preferențial și banii obținuți la nuntă

Conform declarației de avere și interese pentru anul 2017, judecătoarea Rodica Berdilo a ridicat, în 2017, 133 de mii de lei pentru cele opt luni de activitate, iar soțul ei, Aurel Berdilo, angajat pe atunci în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) – 174,9 mii de lei. Alți 21 de mii de lei, soții Berdilo i-au obținut din donațiile de la zilele de naștere, iar alți 1000 de lei românești, îndemnizație din România pentru creșterea copilului. Soții Berdilo dețin, din luna mai 2017, un apartament de 71 m.p. pe str. Ceucari din capitală, în care au investit din anul 2015. Tot acolo, cei doi au și o parcare, în care au investit 5,5 mii de euro. Blocul a fost construit de compania Basconslux și vândut judecătorilor la preț preferențial.

Judecătoarea deține o cotă parte și într-un alt apartament din mun. Chișinău, înregistrat pe numele mamei și fratelui ei. Locuința a fost însă cumpărată pe când judecătoarea era minoră. În 2013, soțul judecătoarei, Aurel Berdilo, care deținea un apartament de 43 m.p. pe str. Paris din Chișinău l-a vândut soacrei sale. Peste doi ani, și aceasta l-a comercializat.

Conform declarației de avere, în 2013, din vânzarea acestui bun, soții Berdilo au raportat venituri de 228 de mii de lei. În 2014, cu ocazia celebrării căsătoriei, cei doi au adunat și declarat suma de 279 mii de lei, iar în același an, la botezul copilului, alți 91 de mii de lei. În același an, Rodica Berdilo a primit și o bursă de la INJ în valoare de 59 de mii de lei. Tot în 2014, Comisia Națională de Integritate anunța că a demarat o investigație în privința averii Rodicăi Berdilo. Rezultatele anchetei însă nu au fost făcute publice.

Citiți și: LIVE text & VIDEO/ Protest după invalidarea alegerilor. Protestatarii părăsesc sediul PDM

Am întrebat reprezentanții SPPS dacă Aurel Berdilo, soțul magistratei care a anulat rezultatele alegerilor din Chișinău, a activat sau nu în ultimii ani în paza președintelui R. Moldova, care este astăzi un exponent al Partidului Socialiștilor, la fel ca și ex-candidatul la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban. Reprezentanții SPPS ne-au anunțat că „dl Berdilo nu mai activează în cadrul serviciului. Asta e tot ce pot să vă spun”. Conform informațiilor de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, Aurel Berdilo a demisionat din cadrul SPPS în luna aprilie 2018.

Conflict de interese? I-a dat dreptate tatălui șefei INJ, cea care i-a scris caracteristica

Deși cariera sa juridică e abia la început de cale, Rodica Berdilo s-a remarcat deja prin decizii luate în dosare de rezonanță. Pe lângă faptul că a anulat rezultatele alegerilor locale din mun. Chișinău, Berdilo a dispus, în martie 2018, ca Igor Gamreţki, ex-şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei, condamnat într-un dosar penal, să revină în funcția deținută anterior. „Angajatorul este obligat să emită un ordin de restabilire în funcţie, pe care îl aduce la cunoştinţa salariatului, sub semnătură, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii”, preciza judecătoarea Rodica Berdilo. Primăria a refuzat să execute hotărârea magistratei, care a fost însă facilitată de o decizie anterioară a Curții Supreme de Justiție, prin care lui Gamrețki i-a fost exclusă interdicția de a ocupa funcții publice.

Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Berdilo le-a dat dreptate ambilor. Unul din procurorii care au obținut dreptatea în fața judecătoarei Berdilo este Isai Sârcu, tatăl Dianei Sârcu-Scobioală, șefa INJ care i-a scris caracteristica Rodicăi Berdilo atunci când aceasta a candidat la funcția de judecătoare.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.