Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   După ce ZdG a scris…

După ce ZdG a scris că un judecător își ascunde casa în care locuiește, magistratul a indicat-o în recenta sa declarație de avere

Deși nu este încă înregistrată la Cadastru, exteriorul casei în care locuiește judecătorul Țurcan este complet finisat, iar curtea este amenajată cu flori și arbuști decorativi

Magistratul Ion Țurcan, de la Curtea de Apel Chișinău, și-a trecut în declarația de avere și interese pentru 2018 casa în care locuiește, despre care ZdG scrisese anterior. Magistratul afirmă că deține imobilul în baza unui contract de comodat și a unui antecontract de vânzare/cumpărare.

ZdG a scris, în aprilie 2018, că judecătorul Ion Ţurcan, fost preşedinte al Judecătoriei Centru din Chişinău, promovat în 2017 la Curtea de Apel Chişinău, locuieşte într-un imobil de lux, neînregistrat la Cadastru. Casa nu se regăsea atunci și în declaraţiile sale de avere şi interese personale. Imobilul a fost construit pe două terenuri alăturate, achiziţionate de mama judecătorului, medic de familie la Şoldăneşti. Proprietatea în care judecătorul şi familia sa trăiesc se extinde însă şi pe un teren alăturat, bun public, care nu era nici măcar înregistrat la Cadastru.

În 2014, mama judecătorului a vândut terenurile, în rate, unei cunoștințe, dar a rămas, de facto, proprietara din acte ale acestora până la achitarea integrală. Acest fapt nu s-a produs, iar între timp, pe acele terenuri a fost ridicată o casă în care locuiește familia judecătorului Ion Țurcan. Într-o dimineaţă, ZdG l-a surprins pe Ion Ţurcan ieşind din ea. „Săptămâna aceasta o procurăm… Terenul e procurat pe mama, după care mama a vândut. După asta, doamna cealaltă a cumpărat…, şi nu s-a achitat până la urmă cu mama, şi noi, respectiv… l-am luat”, ne-a explicat atunci judecătorul.

Judecătorul a declarat casa, deși la Cadastru nu apare numele său

În declarația de avere depusă de judecătorul Ion Țurcan în martie 2019 apare casa în care acesta locuiește împreună cu familia sa. Conform informațiilor din document, familia Țurcan ar fi dobândit casa în 2018, în baza a două acte: contract de comodat și antecontract de vânzare/cumpărare. Tot în 2018, familia magistratului ar fi dobândit și cele două terenuri pe care este amplasată casă, cu o suprafață totală de 7 ari.

Datele de la Cadastru nu arată însă modificări față de situația de anul trecut la nivelul proprietarilor. Terenul și casa sunt înregistrate în continuare pe numele Verei Frunză, cunoștința familiei Țurcan, care trebuie să le cumpere în rate de la mama judecătorului. În iulie 2018, imobilul cu două niveluri a fost înregistrat la Cadastru, în baza unui proces verbal de recepție finală din iunie 2018. Astfel, casa a fost, oficial, dată în exploatare la o lună și jumătate după ce ZdG a scris că în ea locuiește familia judecătorului Țurcan.

În declarația de avere a judecătorului Ion Țurcan, dar și în documentele de la Cadastru, imobilul este evaluat la 1,23 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 60 de mii de euro. Prețul de piață al unei asemenea case este, însă, de câteva ori mai mare.

Soția judecătorului, venituri de peste 2 milioane din activitate notarială

Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018 depusă de Ion Țurcan la Autoritatea Națională de Integritate, acesta a avut anul trecut venituri salariale 234 mii de lei din funcția de judecător, iar alți 35 mii de lei din activitatea didactică. Soția sa, Daniela Țurcan este notar și a raportat pentru anul trecut venituri de 2,24 milioane de lei. Familia Țurcan deține, pe lângă casa de locuit și terenurile aferente, mai multe terenuri agricole, un Mercedes Benz ML 250, fabricat în 2012, și un autoturism Mercedes Benz E 220 CDI, fabricat în 2012.

Ion Ţurcan a acces în funcţia de judecător în iunie 2004, fiind numit, prin decretul preşedintelui Vladimir Voronin, la Judecătoria Centru din Chişinău. La 21 aprilie 2009, este numit în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. La 2 ianuarie 2011, Ţurcan a fost numit preşedinte al Judecătoriei Centru, decretul fiind semnat de preşedintele interimari, Marian Lupu. Nu a reuşit, însă, să obţină un al doilea mandat în fruntea instanței. Deşi a fost propus de CSM, preşedintele Nicolae Timofti a respins candidatura. În 2016, după reformarea instanţelor de judecată, Ion Ţurcan a participat la concursul pentru suplinirea funcţiei de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM. În 2017, acesta a candidat la funcţia de judecător la Curtea de Apel (CA) Chişinău, iar CSM l-a promovat. Deşi preşedintele Igor Dodon a respins candidatura, membrii CSM l-au propus repetat, iar şeful statului a fost obligat să semneze decretul de numire în funcţie.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.