Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Una din patru ţigări vândute…

Una din patru ţigări vândute în România este de contrabandă. Contrabanda vine de peste Prut

Una din patru ţigări vândute în România alimentează profitul contrabandei, mult mai mare faţă de 1 iulie, când una din cinci ţigări vândute provenea de pe piaţa neagră. Comerţul ilicit cu ţigări a crescut vizibil după 1 iulie, odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, iar statul va pierde şi mai mulţi bani din taxele neplătite, avertizează reprezentanţii industriei, scrie Gandul.
Astfel, dacă la 1 iulie, 21,3% din ţigări erau vândute la negru, la 1 septembrie, contrabanda deţinea o cotă de piaţă de 24,4%, potrivit unui studiu realizat de compania Novel Research la nivel naţional. „Este efectul măsurilor de austeritate adoptate de Guvern de la 1 iulie. S-au tăiat bonusurile la autorităţi, iar motivaţia a avut mult de suferit”, a declarat, joi, Adrian Popa, directorul de afaceri corporatiste al British American Tobacco (BAT), cu ocazia unui eveniment organizat la Iaşi, pe tema contrabandei cu ţigări. Şi creşterea TVA a contribuit la acest fenomen, după cum au remarcat reprezentanţii producătorilor, pentru că fumătorii s-au îndreptat către produsele mai ieftine, de pe piaţa neagră. În aceste condiţii, ţinând cont că la fiecare patru pachete vândute, unul nu aduce niciun ban statului, gaura produsă la buget va fi de aproximativ 180 milioane de euro în ultimul trimestru, potrivit estimărilor producătorilor. Asta după ce de la 1 ianuarie, comerţul ilicit s-a redus lună de lună, de la un nivel alarmant de 36,2% la începutul anului. Astfel, cele 170 milioane de euro recuperate de stat prin scăderea contrabandei până la mijlocul lui 2010 sunt, practic, pierdute în ultimele trei luni ale anului.
publicitate

UE ne dă bani pentru combaterea contrabandei

O soluţie pentru reducerea comerţului ilicit cu ţigări ar fi crearea unui fond de premiere pentru lucrătorii din instituţiile implicate în combaterea contrabandei, fără ca bugetul statului să fie afectat în vreun fel, propune Gilda Lazăr, directorul de afaceri corporatiste al producătorului de ţigarete Japan Tobacco International (JTI). „Aceşti bani există deja: sunt câteva milioane de euro identificate până acum de către Ministerul de Finanţe”, a explicat Lazăr. Sumele sunt virate anual de către Uniunea Europeană, pe baza unor acorduri încheiate cu producătorii de ţigarete, putând fi folosiţi pentru combaterea contrabandei. „Mâine (vineri, n.r.) urmează să discutăm cu domnul ministrul Ialomiţianu şi despre această problemă, printre altele”, a spus oficialul JTI, întrebată de gândul dacă posibilitatea acordării de stimulente are şanse de reuşită.

În Iaşi ţigările de contrabandă se vând lângă poliţişti

La graniţa României cu Republica Moldova, traficul cu ţigări de contrabandă este o afacere de zeci de milioane de euro. Cu trenul, ascuns în tavanul vagonului, în sistemul de ventilaţie al maşinii, cu tirul, cu barca pneumatică sau pur şi simplu trecut cu spatele înot peste Prut, tutunul ieftin e introdus în ţară prin cele mai ingenioase mijloace. Cea mai mare parte merge spre pieţe de desfacere din Capitală ori din Transilvania. În sistem sunt prinşi tot felul de oameni. De la comercianţii basarabeni care aduc ţigările printre lăzile cu mere, până la ţăranii ce au gospodării pe malul Prutului, folosiţi ca „spaţiu de depozitare”.

Iaşiul este unul dintre punctele fierbinţi. Aici au apărut şi depozite en-gros pentru tutunul de contrabandă. În luna septembrie, DIICOT a descoperit un asemenea loc unde erau peste 75.000 de pachete de ţigări.
La Nicolina, au acelaşi vad de ani de zile. Exact la intrarea în piaţă eşti întâmpinat cu mesajele devenite clasice: „ţigări, avem ţigări”, ori „plai, plugaru”. Nici nu se ascund. Au tutunul pus în pungi mari de rafie. Oferta depinde de ziua săptămânii. Miercurea sau joia găseşti doar Wincester ori Pall Mall la 7,5 lei pachetul. De vineri în colo apar şi Plai, Plugaru, Doina, Winston ori Kiss. Mai toţi sunt tuciurii şi îşi ştiu bine meseria. De multe ori, vânzările se fac şi de faţă cu agenţii de la Poliţia Comunitară. Odată sau de două ori pe an au loc „controale organizate”. Aproape de fiecare dată însă, în ziua controlului, comercianţii dispar. O explicaţie a oferit-o chiar prefectul Iaşiului în urmă cu câteva săptămâni. „Din raportul întocmit de inspectorii mei a reieşit faptul că un comisar al Gărzii ar fi anunţat suspecţii de control. De aceea în ziua respectivă nu a fost găsit nici un pachet de ţigări de contrabandă la Nicolina”, a declarat Dragomir Tomaşeschi, prefectul Iaşului.

De la începutul anului, poliţiştii ieşeni au întocmit 24 de dosare penale, au fost capturate peste două milioane de pachete de ţigări şi au fost aplicate 1.033 contravenţii. În total sunt în lucru peste 1.500 de dosare penale.

(Simona Simionescu, Gruia Ursu, ziarul Gandul)