Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Gândirea specifică războiului rece" nu…

„Gândirea specifică războiului rece” nu a fost anulată

Publicaţia rusă „Nezavisimaia Gazeta” comenta, în ediţia de ieri, declaraţiile făcute de ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, în „ The Wall Street Journal” în care „sfătuia” Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, scrie Adevărul. Cotidianul moscovit notează că şeful diplomaţiei de la Bucureşti l-a susţinut astfel pe preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a făcut o declaraţie pe această temă săptămâna trecută . Baconschi susţine că NATO şi Rusia trebuie să facă eforturi comune pentru ca Moscova să renunţe la „gândirea specifică Războiului Rece referitoare la împărţirea sferelor de influenţă”. Adică, subliniază ziarul rus, Bucureştiul, prin glasul ministrului său de Externe, sfătuieşte Moscova să concesioneze românilor teritoriul din partea dreaptă a Nistrului, care în perioada 1918-1940 a intrat în componenţa Regatului României.

În plus, cere Rusiei să renunţe la protecţia Transnistriei, care nu a fost niciodată teritoriu românesc, ci a intrat în componenţa Imperiului Rus, iar mai târziu, în perioada sovietică, în RSS Ucraineană, mai scrie „Nezavisimaia”. „Curios este faptul, că, la începutul anilor ‘90, când în Republica Moldova era deosebit de activ Frontul Popular, din care făcea parte şi actualul preşedinte interimar de la Chişinău, această mişcare milita pentru unirea cu România fără regiunea estică”, mai scrie publicaţia rusă.

„Noi nu avem nevoie de teritoriu străin, noi ne unim cu România împreună cu Bucovina şi o parte a regiunii Odesa, care au fost până în 1940 ale României. Transnistria poate să rămână Ucrainei”, susţine „Nezavisimaia” că declarau liderii de atunci ai mişcării. Astăzi situaţia s-a schimbat, a crescut apetitul politicienilor moldoveni, iar odată cu al lor, cel al politicienilor români.

Sursa: Adevărul