Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Băhrineşti: «Nimeni nu vine în…

Băhrineşti: «Nimeni nu vine în sat să-ţi propună bani»

În ultimii 10 ani, Băhrineştiul a devenit un sat-model. Au fost investiţi atâţia bani, câţi nici nu visa administraţia locală să obţină vreodată din bugetul de stat. Soluţia, după ani de muncă, pare simplă — persoanele cu iniţiativă din comunitate au înţeles la momentul potrivit că pot schimba lucrurile prin intermediul proiectelor.

«Satul a început să se dezvolte în 2000, când am creat un ONG în localitate şi am început să lucrăm în proiecte», spune primara Feodosia Bunescu. În urmă cu 5 ani, Feodosia a schimbat sala de clasă pe biroul din Primărie. Ani în şir lucrase profesoară de română. Era şi directoare adjunctă a liceului. A decis să meargă la Primărie după ce a implementat mai multe proiecte, inclusiv unul destul de mare, care viza reparaţia şcolii. Astfel, a înţeles că, prin intermediul proiectelor, lucrurile pot fi schimbate şi în alte domenii. Tot atunci s-a convins că anume ea ar fi persoana care poate face mai multe, fiind aptă să îmbunătăţească viaţa comunităţii.

A fost ajutat, iar acum ajută el

Prima activitate în Băhrineşti a fost, aşa cum i se spune aici, mai familiar, proiectul cu 3 vaci. Au fost procurate 3 bovine, fiind plasate în 3 familii social-vulnerabile, cu condiţia ca jumătate din cantitatea de lapte să fie oferită şcolii, pentru alimentarea copiilor din clasele primare, dar şi a celor din familii sărace. Vasile Galan şi acum îşi aminteşte cât a însemnat pentru familia sa laptele acelei vaci. Avea 4 copii mici şi se descurcau destul de greu. Acum, Vasile Galan, care a înţeles încă atunci cât de importantă este buna relaţie dintre membrii comunităţii, face voluntariat pentru satul său, fiind implicat în alt proiect iniţiat de primară. De altfel, multe dintre proiecte nu necesitau bani, ci doar dorinţă şi implicare, iar Feodosia Bunescu a reuşit să convingă cetăţenii să fie activi.

«Primarii nici nu se descurcă cu bugetul pe care îl au dacă nu scriu cereri de finanţare, dar nimeni nu vine în sat să-ți propună bani. Noi aflăm de pe internet, lucrăm până la 10 seara, şi sâmbăta şi duminica, pentru a participa la toate concursurile. Până a se întâmpla ceva în comunitate este o muncă de birou, deplasări, proiectări, revizii tehnice. Este foarte greu să obţii proiecte», susține Feodosia Bunescu.

Continuare AICI